Актуални карти на разпространението на коронавируса COVID-19

Тези пет инструмента могат да ви дадат повече информация за разпространението на коронавируса COVID-19. Повечето от тях работят в реално време и се обновяват постоянно.

Броят на смъртните случаи след заразяване с коронавируса COVID-19, който произхожда от Ухан, към момента (27.02.2020г.) е 2801 души, при потвърдени заразени 32,897 човека в целия свят. На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) официално го обяви за глобален проблем в областта на здравеопазването.

Докато вирусът се разпространява и хората започват да се паникьосват, експертите са създали някои инструменти, които са полезни за проследяване на инфекцията.

Няколко от тях използват данните на Световната Здравна Организация (СЗО) и центровете за контрол на заболяванията за проследяване на огнища и възстановявания, докато други са насочени само към китайска аудитория и се фокусират върху контрола на инфекцията, като помагат на хората да проследят с кого биха могли да са влезли в контакт.

Използването на тези инструменти, заедно с превантивни мерки като миене на ръцете и избягване на контакт с болни хора, може да забави разпространението на коронавируса.

Епидемията възникна в Ухан, Китай ( през декември и засега вирусът се е разпространил в поне 26 държави. Сега експертите го наричат ​​”лека пандемия” и казват, че на теория той може да се превърне в постоянен вирус, с който се сблъскват хората, както със сезонния грип всяка година.

Ето пет инструмента за следене на разпространението коронавируса.

1. Карта на институт “Джонс Хопкинс” CSSE (Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering).

Тази онлайн карта е изготвена от институтът “Джон Хопкинс” и използва данни от CDC и WHO за проследяване на огнището в реално време.

Можете да ползвате картата директно от нашия сайт, като местите регионите, увеличавате или намалявате мащаба и правите справки.

2. Здравна карта

Тази карта също така проследява огнищата на вируса, но чрез друг метод. Тя използва AI за събиране на публикации в новинарски сайтове и социални медии, за да създаде карта (heatmap) на вируса, която може да бъде полезна за здравните служители.

Тя също може да бъде използвана директно чрез нашата страница, като можете чрез мишката да местите картата и наблюдавате регионите които ви интересуват.

3. Приложение за следене на разпространението на коронавирусът

Това приложение, създадено от двама френски емигранти в Тайван има полезна разбивка на инфекции, смъртни случаи и възстановявания по региони.

Можете да намерите приложението тук.

4. Карта в търсачката Baidu

Китайската търсачка Baidu създаде епидемична карта наред с нормалната си услуга. Картата показва в реално време местата с потвърдени и подозирани случаи на коронавирус.

Вижте картата на Baidu тук.

5. Проверка на полети и влакове в Китай

Китайска фирма за киберсигурност създаде инструмент, който позволява на хората да въвеждат номера на полети или влакове в Китай, за да видят дали са пътували с някой, заразен с коронавируса.

Инструментът се предлага тук.

Засега (26.02.2020г.) в България няма потвърдени случаи на заразени с коронавирус.

Източник: ScienceAlert.com

Моля, харесайте и споделете статията, ако я намирате за интересна.

Благодарим Ви!!!
Натиснете ТУК за да затворите този прозорец
Share via