В седем европейски страни започва експериментално лечение на коронавируса

Френското здравно министерство съобщи добрата новина.

В най-малко седем европейски страни започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса. Това съобщават световните медии, цитирайки френското здравно министерство.

Европейското клинично проучване за оценка на четири експериментални лечения за COVID-19 започва днес. Координиран от Inserm като част от международен консорциум, това проучване ще включва най-малко 800 френски пациенти с тежки форми на COVID-19.

Клиничните изпитания ще се извършват в Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия, съобщи френският институт по клинични изследвания. Наблюдения ще се извършват над пациенти, които са хоспитализирани под стриктно наблюдение или са в реанимация.

Клиничното изпитание, наречено Discovery и координирано от Inserm като част от консорциума Reacting, започва днес във Франция и ще тества четири експериментални лечения срещу COVID-19. Това е европейски проект, френската част на който се финансира от министерствата на висшето образование, научните изследвания и иновациите (MESRI) и здравеопазването и солидарността (MSS). Европейската част се поддържа поне от COMBACTE, PREPARE и RECOVER. Води се от Флорънс Адер, инфекциолог в отделението по инфекциозни и тропически болести на болницата „Кроакс-Русе“ в Университетската болница в Лион и изследовател в Международния изследователски център CIRI по инфекциология (Inserm / CNRS / University of Claude Bernard Lyon 1).

„Целта е да се оцени ефикасността и безопасността на четири експериментални терапевтични стратегии, които в светлината на най-новата научна информация могат да бъдат ефективни срещу COVID-19“, сподели доктор Адер.

„Анализирахме данни от научната литература за коронавирусите на SARS и MERS и първите публикации за SARS-COV2 от Китай, за да излезем със списък на антивирусни молекули, които трябва да бъдат тествани: ремдезивир, лопинавир и ритонавир в комбинация, като последната се прилага със или без интерферон бета и хидроксихлорохин. Списъкът на тези потенциални лекарства се основава също на подмножеството от експериментални лечения, класифицирани като основни приоритети от Световната здравна организация (СЗО).

Голямата сила на това изпитание е неговата „адаптивна“ природа. Това означава, че неефективните експериментални лечения могат много бързо да бъдат отменени и заменени от други молекули, които се появяват в резултат на изследователските усилия. Ето защо ще можем да правим промени в реално време, в съответствие с най-новите научни данни, за да намерим най-доброто лечение за нашите пациенти “, обяснява Флорънс Адер.

Предвижда се 3200 европейски пациенти от Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Във Франция поне 800 хоспитализирани пациенти с COVID-19 ще бъдат назначени в отделения за конвенционална медицина или в интензивно лечение. „Първо пет френски болници ще участват (Париж – Hôpital Bichat-AP-HP, Лил, Нант, Страсбург, Лион) и след това ще отворим други центрове, за да достигнем до поне 20 участващи заведения. Стратегията ни за откриване на центрове ще следва епидемиологичната ситуация на епидемията с приоритет за откриване на нови обекти в болници под високо налягане “. Набирането на персонал започва днес.

„Това изпитване е проектирано да бъде прагматично и адаптивно. Целта му е да анализира ефикасността и безопасността на възможностите за лечение за пациенти в ограничени срокове. Това е решително проактивен подход за разработване на средства срещу болестта “, заключава тя.

Това проучване ще допълни и данните, които ще бъдат събрани като част от друго международно клинично проучване, което скоро ще започне под егидата на Световната здравна организация, наречено „Солидарност“.

За повече информация:

Изпитанието DISCOVERY включва пет начина на лечение:

  • стандарт на грижа
  • стандарт на грижа плюс ремдезивир
  • стандарт на грижа плюс лопинавир и ритонавир,
  • стандарт на грижа плюс лопинавир, ритонавир и интерферон бета
  • стандарт на грижа плюс хидрокси-хлорохин.

Разпределянето на пациентите за различните методи на лечение ще бъде рандомизирано, т.е. чрез произволно изтегляне, но пациентите и лекарите ще знаят кое лечение се използва (това се нарича открито изпитване). Анализът на ефикасността и безопасността на лечението ще бъде оценен 15 дни след включването на всеки пациент.

Източник: Inserm

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: