Какво представлява то и на кого може да помогне?

През седмицата стана ясно, че Китай завърши изследванията си над лекарство, което е изключително ефективно срещу COVID-19 коронавирус инфекцията. На кого обаче може да помогне то – Петър Нанев  от bTV с информация от първа ръка специално за “Роуминг”. Той интервюира журналистката Джой Донг от Хонконг.

– Джой, коя е голямата новина в Китай през последните няколко дни?

– След неотдавнашното затваряне на болниците за карантиниране в Ухан, в четвъртък научихме още една добра новина от пресконференцията на Държавния съвет на Китай. Японско лекарство, наречено “Авиган” или “Фавипиравир”, се е доказало ефективно за овладяване на Covid-19. За пациентите в клиничните изпитвания е отнело само четири дни за пациент, взел лекарството, да се възстанови напълно или да даде отрицателна проба. Това е огромно подобрение в сравнение със стандартното лечение от единадесет дни. Благодарение на този окуражаващ резултат, китайското правителство скоро ще включи това лекарство към националните насоки за лечение.

– Наистина ли става въпрос за толкова сериозен пробив в лечението на COVID-19?

– В момента това лекарство е много добра новина за всеки, защото значително съкращава периода на лечение и облекчава тежестта върху здравната система. Но от друга страна трябва да се има предвид, че китайското правителство препоръчва този медикамент само за пациенти с леки или умерени симптоми.

– Но японското министерство на здравеопазването предположи, че това лекарството няма да е толкова ефикасно при третирането на хора в критично състояние?

– Ако сте пациент в тежко или критично състояние, това лекарство няма да окаже особено влияние. Все още ни трябва смесената терапия, включваща десетки различни лекарства и методи за лечение. Няма перфектен лек за Covid-19 и затова трябва да продължим внимателно да наблюдаваме ситуацията.

– Има ли китайското общество повече надежда сега?

– В общи линии новото лекарство със сигурност е добра новина, особено предвид положението в Китай – все още има около 8000 пациенти с леки или умерени симптоми и още 2000 с тежки симптоми. За тези 8000 души, това лекарство ще им помогне много бързо. Затова вчера в китайската социална мрежа Уейбо (мрежа подобна на “Туитър” и работеща само в Китай), стотици хиляди потребители похвалиха правителството за бързото изследване и усещането за отговорност да се сподели резултатът с целия свят.

– Кажи ми за компанията, която го произвежда?

– Казваме, че е японско, но всъщност сега го произвежда китайска местна компания, наречена “Хайсън Фармасютикълс” (Hisun Pharmaceuticals), и вече не е японско, защото патентите в Япония са изтекли миналата година. Така че китайското правителство и китайските фармацевтични компании могат да предоставят това лекарство на много достъпна цена и вече да не се налага да изплащат приходите си на японската компания “Фуджифилм”. Веднага щом излезе новината вчера, цената на акциите на “Хайсън Фармасютикълс” скочи с 10%.