Нидерландия реши да се бори с коронавируса по различен начин

Премиерът на Нидерландия, Марк Рюте направи телевизионно обръщение към нацията във връзка със ситуацията около коронавируса Covid-19. Той каза, че истината е, че коронавирусът е сред всички нас и със сигурност ще продължава да бъде за известно време.

Публикуваме пълния текст на обръщението на Марк Рюте към гражданите на Кралство Нидерландия, както и телевизионното му обръщение.

Добър вечер,

 

Коронавирусът е хванал страната ни в хватката си. Освен нас – и останалия свят. Всички сме изправени пред трудна и тежка задача. Много хора в последните седмици се чувстват като на влакче на ужасите, което се движи все по-бързо и по-бързо. Вие се чудите: „Наистина ли това се случва?“, защото взетите тук и навсякъде мерки са безпрецедентни за държави в мирно време…

В началото на тази реч искам да изразя моите съболезнования към семействата на починалите от вируса. На всички, които са в болницата или се възстановяват у дома, желая подобряване и да бъдат силни.

Искам да се обърна към възрастните и към хората с крехко здраве. Осъзнавам, че сте много загрижени и затова искам да ви кажа, че най-важният ни приоритет е да намалим риска за вас. С всички новини от страната и от света, с всички събития, които следват едно след друго с главоломна скорост е напълно оправдано в обществото да съществува всеобща загриженост. Всички ние си задаваме въпроси като „Как да предпазя себе си и близките си?“, „Какво ще стане с училището и работата?“, „Ще могат ли да продължат детските партита“, „Семейният уикенд“, „Сватбата?“…

Сигурен съм, че също така се питате „Колко време ще продължи всичко това?“, „Защо различните държави взимат различни мерки?“

В днешния свят новините и информацията се движат по-бързо от скоростта на светлината и мненията също се дават бързо. Разбирам това. Но отговорите на всички въпроси започват със знанията и опита на експертите.

Нека се придържаме към това.

  Разполагаме с експерти като Яп Ван Дисел (Jaap van Dissel) и неговите колеги вътре и извън RIVM (Агенцията по обществено задраве). Имаме добри вирусолози, лекари от интензивни отделения и други специалисти. От самото начало, техните съвети бяха водещи във всички мерки, които бяха взети в Нидерландия досега. И е важно да продължим да плаваме с този компас на научното знание и надеждните факти.

Това е единственият смислен начин да продължим да предприемаме нужните стъпки. Стъпки, които неизбежно приближават към нас.

Защото, посланието ми към вас тази вечер не е леко…

Истината е, че коронавирусът е сред нас и ще остане сред нас още известно време. Няма лесен или бърз изход от тази много трудна ситуация. Истината е, че в близко бъдеще голяма част от нидерландското население ще бъде заразено с вируса.

Това е, което експертите ни казват сега. И това, което още ни казват, е, че докато чакаме ваксина или лекарство, можем да забавим разпространението на вируса, като в същото време изграждаме групов имунитет по контролиран начин.

Tрябва да поясня това.

Тези, които са прекарали вируса, обикновено са имунизирани след това. Точно както навремето с различните вируси на шарка. Колкото по-голяма е групата, която има имунитет, толкова по-малък е шансът вирусът да прескочи върху възрастни хора и хора с влошено здраве. С груповия имунитет вие създавате защитна стена около тях, както винаги е било при епидемии.

Такъв е принципът. Но трябва да осъзнаем, че ще отнеме месеци, а може и повече, да изградим групов имунитет. И за съжаление – за това време ние трябва да защитим хората в най-голям риск колкото може по-добре.

В така създалата се ситуация има три възможни сценария:

Първият сценарий е максимално контролиране на вируса. Това означава контролирано разпространение сред групи, които са в най-малък риск.

Това е избраният от нас сценарий. Максимален контрол означава, че се опитваме да използваме мерки за намаляване и облекчаване на пика в броя на заразените и да го разпрострем в по-дълъг период.

С този подход, при който повечето хора ще имат минимални оплаквания, ние изграждаме имунитет и осигуряваме възможност на здравната система да се справи. Целим хосписите, домашните грижи, болниците и особено интензивните отделения да не се претоварят за да има достатъчен капацитет да се помогне на хората, които са най-уязвими.

Вторият сценарий е да оставим вирусът да се разпространява неконтролирано. Това напълно ще претовари здравната ни система в пика на заразяването, оставяйки недостатъчен капацитет да помогнем на уязвимите, възрастните и останалите пациенти с висок риск. Това, разбира се, трябва да се избегне на всяка цена.

Третият сценарий е безкрайно да се опитваме да спрем вируса. Това означава пълно заключване на страната. Подобен краен подход може и да изглежда на пръв поглед привлекателен, но експертите посочват, че определено не е въпрос на няколко дни или седмици.

При този сценарий ние реално ще трябва да затворим страната си за една година или дори повече, с всички последствия, до които това води. И дори и да беше практически възможно – да позволяваме на хората за толкова дълъг период да напускат домовете си само с разрешително – тогава вирусът би могъл незабавно да изникне отново, щом мерките се прекратят.

Нидерландия е отворена страна и докато няма ваксина, коронавирусът ще продължава да се разпространява по света като вълна и няма да пропусне нашата държава.

Всички препоръки дотук, всички обявени мерки, са насочени към първия сценарий на „максимален контрол“. От сравнително простите препоръки да няма здрависване, да се мият ръцете по-често и да се спазва разстояние от метър и половина, до по-всеобхватни мерки като забраната на големи събирания и затваряне на кетъринг индустрията.

И, разбира се, ние всеки ден мерим пулса на събитията. Колко дълго ще са необходими тези мерки и дали ще са нужни по-рестриктивни зависи от поведението на вируса през следващите седмици и месеци. И от всички нови научни открития, защото проучванията не спират.

Възможно е някои мерки да бъдат и по-леки, но понякога ние трябва да предприемем допълнителна стъпка, за да спрем неконтролираното разпространяване на вируса. Ще продължим да се настройваме и да следим ситуацията в следващите месеци. Ще продължим да търсим баланса между взимането на нужните мерки и продължаването на нормалния живот, доколкото е възможно.

Ако можем да контролираме разпространението на вируса по този начин, последствията за общественото здраве ще бъдат възможно най-управляеми.

В същото време – ние не можем и няма да си затворим очите за икономическите последствия от тази криза. Много хора са загрижени за работата си. Защото за много фирми, големи и малки, това е извънредно труден период.

Много предприемачи внезапно са изправени до стената. Дамата от кафенето на ъгъла, производителят на цветя, транспортният оператор, фрийлансърът, но същото се отнася и за национални икони като KLM.

Моето послание към предприемачите в Нидерландия и техните служители е следното: кабинетът ще направи каквото е необходимо, за да ви подкрепи. Ние сме решени да подсигурим тези бизнеси да не пропаднат, заради това, което се случва сега и хората да не загубят своята работа.

При всички случаи ще бъдат трудни времена, но ние няма да ви разочароваме.

И накрая, бих искал да благодаря на всички в Нидерландия за начина, по който указанията и мерките се спазват до момента и за всички стоплящи сърцето примери на взаимна помощ и солидарност.

Хубаво е да видим, че сме готови да си помагаме един на друг, когато има нужда. Продължавайте да правите това. Бъдете внимателни, спазвайте указанията, дори и да сте силни и здрави. Това е за доброто на хората, които са по-уязвими и е наистина важно.

Продължавайте да използвате здравия разум и слушайте експертите. Продължавайте да си помагате един на друг, когато е възможно. Това е време, в което трябва да се открием един друг, отвъд несъгласията и противоречията. Време, в което да поставим общия интерес над личния интерес.

Време да дадем пространство и доверие на всички онези хора, които са заети ден и нощ, при извънредни обстоятелства, да помагат на другите и да държат вируса под контрол. Чистачи, сестри и лекари в болниците и домовете за възрастни хора, общопрактикуващи лекари и служители на Здравния департамент, полицаи, персонал на бърза помощ и всички останали сужби по здравеопазването.

На тях и на всички хора, които стоят на работните си места в училищата, в детските градини, градския транспорт, супермаркетите и навсякъде другаде, искам да кажа: вършите невероятна работа, много ви благодаря за това

Бих искал да завърша със следния апел: при цялата несигурност, която ни заобикаля, едно нещо е абсолютно ясно: задачата, пред която сме изправени е много голяма и ние наистина трябва да бъдем всичките седемнадесет милиона души, за да я изпълним. Заедно ще преодолеем този труден период.

Грижете се един за друг. Разчитам на вас.

Благодаря ви.

Марк Рюте, Министър-Председател на Кралство Нидерландия

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: