Проф. Кантарджиев: Нужни са месеци за ваксина срещу COVID-19

През февруари във Великобритания е била изготвена такава, но тя все още се тества върху животни.

Разработката на ваксина срещу коронавируса тече с пълна сила в света. Проблемът обаче продължава да е това, че клиничните тестове имат нужда от месеци, за да се проверят всички възможни странични ефекти. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

„Ваксината първо трябва да мине през тестове по протокол на Световната здравна организация. А това отнема месеци. Още през февруари във Великобритания е била изготвена такава, но тя все още се тества върху животни. Разработки има и в Китай, САЩ и Русия“, отбеляза шефът на Института по заразни и паразитни болести.

„Представете си, че утре пуснем ваксина, а по-късно развиете диабет. Затова са нужни месеци на клинични тестове“, каза професорът.

По думите му добрата новина е, че коронавирусът не мутира толкова бързо, колкото сезонния грип, за който се ваксинираме всяка година и не е необходимо да се изготвят нови ваксини постоянно.

„Мутацията му е на няколкостотин хиляди души и засяга аминокиселините, които го свързват с приемника. Адаптира се в две направления, предава се по-лесно и става по-безопасен“, допълни Тодор Кантарджиев.

„Тoвa, което казват зa мacкитe, чe нe дeйcтвaт, нe e вярнo. Вируcът e в кaпкитe и cлюнкитe. Нaй-мaлкo зaщитaвaт мacкитe oт плaт, пo-надеждни са хирургичecкитe, a тeзи c филтър имaт нaй-гoлям eфeкт“, категоричен бе тoй.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: