Създадоха бърз и точен тест, който диагностицира COVID-19 само за 5 минути

Според информацията, предадена от StraitsTimes разработката е на Агенцията за наука, технологии и изследвания на Сингапур.

Професор Джаки Ин (Jackie Ying), която ръководи лабораторията на NanoBio в Агенцията за наука, технологии и изследвания и нейният екип създадоха бърз тест, който може да покаже дали човек има Covid-19 само за пет минути, съобщава APA, позовавайки се на медии от Сингапур.

Когато бъде одобрен, това ще бъде най-бързият тест за Covid-19.

Учените се надяват да изпратят теста за одобрение след месец. Тестът търси генетичния материал на вируса в секретите на пациента, събрани чрез тампон.

След това тази проба се поставя в преносимо устройство, което ще даде резултат за около 5 до 10 минути, използвайки изключително бърз метод за усилване, който са кръстили CEPAT.

„Направихме някои предварителни клинични проверки в женската и детската болница на KK, използвайки реални проби от пациенти и установихме, че тестът е много чувствителен и точен“, заяви проф. Ин.

След като бъде одобрена, технологията може да се използва за направата на такива комплекти за употреба в болници. Освен това той ще бъде пригоден за употреба в клиники за общопрактикуващи лекари, каза проф. Ин.

Тя и нейният екип са сред екипите изследователи от целия свят, които се надпреварват да излязат с тестове за полагане на грижи, които могат да ви кажат дали имате Covid-19 много по-бърз от текущия стандартен лабораторен тест. Предизвикателството, каза проф. Ин, е да се разработи бърза и точна диагностика, която може да се извърши без използването на скъпи машини.

С разрастването на пандемията светлината на прожекторите все повече пада върху тестването като начин за овладяване на разпространението – тъй като липсата на масово тестване вероятно скрива голям брой случаи.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: