Пробив в борбата с коронавируса! Японско лекарство е ефективно при лечението на голяма част от заразените

Японският препарат Фавипиравир (познат и като Т-705 и Авиган) се оказа по-добър от руското лекарство Арбидол при лечение на коронавирусната инфекция. Това показва изследване на китайски лекари, съобщават MedicineNet, Daily Mail и други международни издания.

В изследването са участвали 236 души, които са били приети в болница с диагноза COVID-19.

В продължение на една седмица половината от тях (116 души) са били на лечение, при което освен обичайните лекарства бил използван и фавипиравир, докато втората група (120 души) е приемала арбидол.
В резултат на лечението – на седмия ден процентът на възстановяване в първата група е бил 71,43%, а във втората – 55,86%.

„При обикновени пациенти с COVID-19, които преди това не са получавали антивирусно лечение, фавипиравир може да се счита за по-ефективното лекарство“, заключават авторите на изследването.

През март френски учени съобщиха за успешни изпитания на лекарството срещу SARS-CoV-2. През същия месец представителят на китайското Министерство на науката и технологиите Чжан Синмин заяви, че лекарството срещу нови щамове на грип, Фавипиравир, произведено от японската компания Fujifilm Toyama Chemical, е показало своята ефективност при лечение на коронавирусна инфекция.

Китайският изследовател казва, че лекарството за грип фавипиравир е „ясно ефективно“ при лечение на пациенти с COVID-19.

Проведените от китайците тестове на лекарството Фавипиравир са включвали 340 пациенти с коронавирус в Китай. Онези, които са приели лекарството, са се възстановили по-бързо и показали по-голямо подобрение на белите дробове от тези, които не са получили лекарството, съобщава в. „Дейли мейл“ на САЩ.

Смята се, че Фавипиравир блокира репликацията на коронавирус в организма. Лекарственият препарат е бил ефективен при подпомагане на пациентите с коронавирус, които не са показали тежки симптоми, като при това, Фавипиравир не е причинил очевидни странични ефекти, заяви на пресконференция във вторник Джан Синмин, служител в китайското Министерство на науката и технологиите.

Въпреки това, други клинични проучвания предполагат, че Фавипиравир не помага на коронавирусните пациенти с по-тежко заболяване, съобщава Daily Mail.

Фавипиравир е активната съставка на лекарството за грип в Япония, наречено Авиган (Avigan), но не е известно дали точно това е било лекарството, дадено на китайските пациенти или само активната съставка.

В момента повечето хора развиват леки симптоми след заразяване с коронавирус и се възстановяват у дома в рамките на една седмица, съобщи Daily Mail.

Източник: MedicineNet, COVID-19 SARS-CoV-2 preprints from medRxiv and bioRxiv

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: