Учените от института „Джон Хопкинс” с ключови новини за COVID-19

Изводите накратко: Коронавирусът “узрява” в организма на заразения човек за около 5.1 дни. При 97,5% от хората симптомите се появяват в рамките на около 11,5 дни след заразяването.

Проучване, проведено от университетът „Джон Хопкинс”, показа, че инкубационния период на коронавируса COVID-19 е около 5,1 дни. Това показва, че 14-дневният карантинен период е напълно оправдан, необходим и достатъчен за лечението на болестта. Освен това, при 97,5% от хората симптомите на COVID-19 се появяват в рамките на около 11,5 дни след заразяването с вируса.

„Учените изчислиха, че на всеки 10 000 души, останали в 14-дневна карантина, има само около 101 души, в които след излизането от карантина ще се появят симптоми на инфекциозно заболяване“, се казва в изследването.

Уточняването на инкубационния период ще позволи на лекарите и властите да предприемат по-ефективни мерки, за да гарантират, че коронавируса ще изчезне.

Заслужава си да се добави, че Световната здравна организация (СЗО) отрече информацията, че хората, ваксинирани срещу сезонен грип, понасят коронавируса по-добре или имат по-леко заболяване. Според официалния представител на организацията Тарик Язаревич научни доказателства за надеждността на такъв факт не съществуват. Той също така не потвърди слуха, че коронавирусът може да се разпространява след пиене на чешмяна вода.

От своя страна италианските учени също направиха откритие за COVID-19 – оказва се, че новият тип е най-опасен за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това се съобщава в доклада на Италианското дружество по инфекциозни и тропически болести на региона Ломбардия. Рискът за летален изход след заразяване с коронавирус при наличие на сърдечно-съдови заболявания нараства с 10,5%, се казва в доклада. Отбелязва се, че при диабет също се увеличава рискът от смърт (със 7,3%), при хронични респираторни заболявания (с 6,5%), при хипертония (с 6%) и при рак (с 5,6%).

Анатолий Алщайн, член на Руската академия на естествените науки и Нюйоркската академия на науките, прогнозира, че епидемията COVID-19 в Русия вероятно ще започне да отшумява през май и ще си отиде до лятото, съдейки по модела за контролиране на болестта в Китай. Според специалиста основният синдром, който коронавирусът дава, е пневмонията. Той каза, че ако човек няма пневмония то той няма да умре от коронавирус.

Моля, харесайте и споделете статията, ако я намирате за интересна.

Благодарим Ви!!!
Натиснете ТУК за да затворите този прозорец
Share via