Ще удължат ли извънредното положение?

Ще бъде ли удължено извънредното положение в България? На този въпрос отговори със собствена прогноза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред бТВ.

Според него – извънредното положение в България заради разпространението на епидемията от коронавируса най-вероятно ще бъде удължено.

Важно е да сме единни и сплотени като нация, само така ще се справим с това изпитание и ще преборим заразата„, коментира министърът.

Той направи коментар и за снощното решение на парламента хората, поставени под карантина, да бъдат следени чрез мобилните си телефони. „Не става въпрос за подслушване или четене на смс-и„, каза Каракачанов. Той сравни с терористи тези, които не спазват карантината и затова подкрепи въведената вчера мярка която позволява лицата, задължени да си останат вкъщи като рискови за разпространение на заразата да бъдат следени чрез сигнала на мобилните им телефони. Каракачанов припомни и, че в разгара на епидемията в едно от гетата стотици роми просто са решили и са си вдигнали сватба. Припомни и случая на заразения от Бургас, който отиде в Бергамо и се върна в града си използвайки самолет, влак и кола.

Това са безобразия„, каза Каракачанов. Той допълни, че единственото, което ще се следи чрез мобилните оператори е дали има движение на хората под карантина. А доколко това е реално използваемо и дали ако човек остави телефона си вкъщи ще може да бъде следен, той не коментира.

От думите му стана ясно също така и, че под формата на „военно учение“ в София и в няколко големи града в страната ще продължат да се разгръщат полеви болници. Такава бе изградена само за няколко часа в столичната зала „Арена Армеец“. Има още няколко в други спортни зали.

Полеви болници по същия пример ще бъдат изградени и в Пловдив, Варна и Русе. „Ще се създадат под формата на учение, но в крайна сметка, те ще останат„, посочи Каракачанов.

По думите на самия премиер Бойко Борисов целта е „устройване на временен център за настаняване на пациенти под карантина“. Към въпросните временни болници ще се изграждат и медицински кабинети.

Иначе след този анонс вицепремиерът призова: „Не трябва да изпадаме в паника.“

Пак в контекста на подготвеността на военните за криза с разпространението на коронавируса, Каракачанов посочи, че армията има военни болници в Плевен, Варна, Сливен, Пловдив, както и санаториуми, като в тях работят медицински лица. Това са над 22 000 легла – достатъчно за цялата армия с резерва, обобщи Каракачанов.

Той коментира и извънредните пълномощия, който вчера парламентът даде на армията с приемането на специализирания закон за извънредното положение. Военните вече ще могат да арестуват, да участват в пътните проверки и пр. От опозицията в лицето на БСП остро възразяваха срещу тези пълномощия и видяха изкарване на танкове по улиците.

„Те (военните) няма да влязат с танковете. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на Народното събрание. В текстовете пише – контролно-охранителни функции.

Ние се борим с вирус, не с жива сила. Тука няма нужда от танкове. Да, може да се ползва техниката. С военна транспортна техника за часове оборудвахме „Арена Армеец“. Те защо не дойдоха да носят дюшеци депутатите? Извинявайте много, ама кой отива да помага при бедствия. Те не отиват като на модно ревю, а отиват с въоръжението си.“

Все пак Каракачанов уточни: „Но не мога да гарантирам, че ако някой тръгне срещу военнослужещ той ще стои и ще му чете вестник“.

Военният министър отново изброи какво ще правят военните за времето на извънредното положение – „Ние не можем да прекрачваме граници, които не са записани в закона. Да охраняваме границата, например контролът по пътищата, контролът в гета, където нивото на дисциплина и самосъзнание е под нулата„.

Източник: bTV, ClubZ

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: