Как се чувстват хората, когато работят хибридно и дистанционно

Критичната роля на благосъстоянието при новите форми на труд или “Защо благосъстоянието на служителите е от решаващо значение за успеха на компанията”.

Тъй като компаниите се ориентират в променящия се пейзаж на хибридната и дистанционната работа, значението на благосъстоянието на служителите става все по-очевидно. От стартиращи компании, които се занимават с дистанционно управление, до големи мултинационални корпорации, компаниите откриват, че подкрепата за благосъстоянието на служителите им е от решаващо значение за поддържане на производителността, намаляване на текучеството и насърчаване на ангажираността – независимо къде се намират служителите им.

Всяка седмица съветвам 5-10 лидери относно хибридната и дистанционната работа и установявам, че благосъстоянието е от решаващо значение в разговорите ни относно бъдещето на работата. За да науча повече, реших да интервюирам Сезар Карвальо, главен изпълнителен директор на Gympass, компания, която предоставя на работодателите ключов набор от ползи за благосъстоянието: абонаментен достъп до фитнес зали, студия и приложения за благосъстояние в района. Тъй като всеки служител – напълно отдалечен, хибриден или офис – може да използва услугите им, коментарите на Карвальо се отнасят за всички видове работни споразумения.

Изследвания на благосъстоянието

Gympass наскоро публикува задълбочено проучване за значението на благосъстоянието за служителите. Според проучването 48% от американците не са доволни от благосъстоянието си на работното място, което рязко контрастира с държави като Бразилия, където 80% от анкетираните оценяват положително благосъстоянието си на работното място.

Резултатите от проучването са особено тревожни, като се има предвид, че 25 % от американските служители не вярват, че работодателят им се грижи за тяхното благосъстояние. Тази липса на подкрепа от страна на работодателите е довела до широко разпространено чувство на нещастие на работното място, като един от всеки четирима американци съобщава, че се чувства нещастен на работното си място и не смята, че работата му позволява да се грижи за благосъстоянието си.

Тенденцията към неудовлетвореност от благосъстоянието на работното място има значителни последици за компаниите, тъй като близо 73% от анкетираните на всички пазари биха обмислили да се присъединят само към компании, които отдават приоритет на благосъстоянието на служителите. Това подчертава значението на създаването на благоприятна и здравословна работна среда, в която служителите се чувстват ценени и разполагат с необходимите ресурси, за да поддържат своето благосъстояние.

В офиса, хибридно или дистанционно? Дайте приоритет на доброто здраве!

За тези, които работят в офис, е важно да осигурят достъп до ресурси за благополучие както по време на работния ден, така и след него. Това може да включва възможности за физическа активност, като например фитнес класове или партньорски тренировки, както и възможности за общуване с близките и намиране на смисъл в работата. Осигуряването на леснодостъпни ресурси по време на работния ден и в извънработно време може да помогне на служителите да постигнат по-добър баланс между работата и личния живот.

За тези, които работят изцяло дистанционно, липсата на физическо работно място може да доведе до чувство на изолация и намаляване на баланса между професионалния и личния живот. Важно е да се осигурят ресурси за поддържане на физическото и психическото здраве, за изграждане на силни взаимоотношения с колегите и за намиране на смисъл в работата. Това може да включва виртуални уелнес програми, достъп до помощ за психично здраве и възможности за дистанционно сплотяване на екипа.

За тези, които разделят времето си между офиса и дома, границата между работата и живота се размива. Това може да доведе до чувство на прегаряне и понижено благосъстояние. За да се подкрепи тази група, е изключително важно да се осигурят ресурси за намиране на смисъл в работата, изграждане на силни взаимоотношения с колегите и поддържане на физическото и психическото здраве. Те могат да получат най-доброто от двата свята, включително ресурси както по време на работния ден, когато идват в офиса, така и различни приложения, когато работят от разстояние.

Осигуряване на възможности за благополучие на служителите

Карвальо отбеляза, че в Gympass благосъстоянието се разглежда не само като предимство, но и като проява на лидерство. Ето защо компанията инвестира много в обучението на своите ръководители за това как да създават култура на благополучие в своите екипи. Това включва съвети за това как да позволяват на служителите да си почиват, да дават обратна връзка, за да им помогнат да се развиват, и да предоставят възможности за растеж.

Една от първите стъпки, които компаниите могат да предприемат в подкрепа на благосъстоянието на служителите, е да им предоставят инструментите, от които се нуждаят, за да подобрят здравето и щастието си. Този подход е от полза не само за служителите, като им помага да постигнат по-добро благосъстояние, но и за компанията, като намалява текучеството, повишава ангажираността и подобрява крайните резултати. Това може да включва субсидиран достъп до хиляди фитнес зали и уелнес приложения, както и предоставяне на всеки служител на уелнес треньор.

И накрая, Gympass насърчава екипите си да се срещат лично поне веднъж на тримесечие, но не за да обсъждат бизнес, а за да се съсредоточат върху изграждането на взаимоотношения и насърчаването на чувството за общност. Този подход помага за създаването на силна връзка между служителите и подпомага тяхното благосъстояние, като намалява чувството за изолация и самота.

Заключение

В новия свят на работа значението на благосъстоянието на служителите не може да бъде надценено. Компаниите, които инвестират в благосъстоянието на служителите си, ще пожънат плодовете под формата на повишена производителност, намалено текучество и по-голяма ангажираност. Като следват примера на компании като Gympass, компаниите от всякакъв мащаб могат да създадат подкрепяща и грижовна среда за своите служители, независимо дали те работят дистанционно или в хибридна среда.