Никой не ти дължи нищо! – писмото на един баща до неговата дъщеря

Писмото на един баща до неговата 9-годишна дъщеря.
През 1966 г. Хари Браун пише коледна картичка до своето дете, която да й помага да живее живота си по-пълноценно и по-щастливо. Нямаше да е лошо и ние да имахме по една такава коледна картичка на бюрото пред себе си. Колко по-лесно щеше да е всичко! Колко тревоги и празни очаквания щяхме да си спестим! Колко заблуди и огорчения щяхме да избегнем! Но никога не е късно да прогледнем, нали? Затова, днес, макар и със закъснение, ви подарявам тази коледна картичка. Препрочитайте я от време на време и не забравяйте: най-важното е да цените себе си. И хората, които ви ценят…

Коледа е и аз отново се чудя какво да ти подаря. Знам, че обичаш много неща – книги, игри, дрехи.

Но аз съм много себелюбив. Искам да ти дам нещо, което ще остане с теб повече от няколко месеца или години. Искам да ти подаря нещо, което ще ти напомня за мен на всяка Коледа.

Ако мога да ти дам само едно нещо, бих искал това е да простичката истина, за която ми бяха нужни години, докато я науча. Ако я научиш сега, това ще обогати живота ти по всевъзможни начини. И може да те предпази от много проблеми, наранили онези. които не са я научили.

Тази простичка истина е следната:

Никой не ти дължи нищо. 

Собствената значимост

Как може толкова простички думи да са толкова важни? Може да не изглежда така, но ако ги разбереш, това ще е благословия за целия ти живот.

Никой не ти дължи нищо. 

Това значи, че никой не живее заради теб, дете мое. Защото никой не е теб. Всеки човек живее за себе си. Неговото собствено щастие е това, което той може истински да изпита.

Когато осъзнаеш, че никой не ти дължи щастие или каквото и да било друго, ще се освободиш от ненужните очаквания.

Това значи, че никой не е задължен да те обича. Ако някой те обича, това е, защото има нещо специално в теб, което го прави щастлив. Открий кое е това специално нещо и се опитай да го развиеш в себе си, така ще те обичат още повече.

Когато хората правят за теб разни неща, това е, защото те така искат – по някакъв начин ти им даваш нещо стойностно, което ги кара да искат да те зарадват. А не защото някой ти дължи нещо.

Никой не е длъжен да те харесва. Ако твоите приятели искат да бъдат с теб, не е защото така трябва. Разбери какво прави другите щастливи и те ще искат да бъдат близо до теб.

Никой не е длъжен да те уважава. Някои хора може би няма да се отнасят с теб, както искаш. Но щом веднъж осъзнаеш, че хората не са длъжни да се държат добре с теб, ще се научиш да избягваш тези, които те нараняват. Защото ти също не им дължиш нищо.

Живей живота си

Никой не ти дължи нищо.

Ти дължиш на себе си да станеш възможно най-добрият човек. Тогава хората ще искат да бъдат с теб, да ти дават неща, които ще искаш, в замяна на нещата, които им даваш.

Някои хора ще изберат да не бъдат с теб заради причини, които нямат нищо общо с теб. Когато това се случи, потърси на друго място взаимоотношенията, които искаш. Не превръщай чуждия проблем в свой.

Когато се научиш, че трябва да спечелиш любовта и уважението на останалите, никога няма да очакваш невъзможното и няма да се разочароваш. Другите не са длъжни да споделят с теб това, което притежават, нито пък своите чувства и мисли.

Ако все пак го направят, това е, защото заслужаваш тези неща. И значи имаш повод да се гордееш със себе си. Никога обаче не ги приемай за даденост. Ако го направиш, може да ги изгубиш. Те не са твои по право, трябва да се бориш за тях всеки ден.

Моят опит

Голям товар ми падна от плещите в деня, в който осъзнах, че никой не ми дължи нищо. Толкова дълго бях мислил, че има неща, които просто ми се полагат, че изразходвах всичките си сили – и физически, и емоционални – докато се опитвах да си ги взема.

Никой не ти дължи почит, уважение, приятелство, любов, учтивост или интелигентно отношение. И когато го осъзнах, взаимоотношенията ми станаха много по-удовлетворяващи. Фокусирах се върху това да бъда с хора, които искаха да правят нещата, които аз исках да правят.

Това разбиране ми е много полезно за моите приятелства, бизнес партньорства, любови, продажби и срещи с непознати. Напомня ми постоянно, че мога да получа това, което искам, само ако стана част от света на човека срещу себе си. Трябва да се опитам да разбера как мисли, в какво вярва, какво иска. Само тогава мога да се отнасям с него така, че той да ми даде нещата, които аз искам.

И само тогава мога да кажа дали наистина искам да бъда с този човек. Така мога да запазя важните взаимоотношения с онези, с които споделям най-много общи ценности и разбирания.

Не е лесно да обобщиш в няколко думи това, което трябваше да науча за години. Но може би ако препрочиташ тази картичка всяка Коледа, значението на написаното ще ти става все по-ясно с всяка следваща година.

Надявам се да е така, защото повече от всичко искам да разбереш простата истина, която ще те освободи: никой не ти дължи нищо.

Източник: gnezdoto.net