Пет лесни домашни напитки за повишаване на имунитета

Когато вирусите, настинките и инфекциите са в пълна сила ние трябва да се погрижим за здравето си. Понеже не винаги можем да избегнем контакт с други хора, трябва да можем да укрепим имунната си система и да избегнем разболяване изобщо. Открих тези изцяло природни лекарства, след като изпитах множество хронични проблеми със здравето, инфекции и автоимунни заболявания – след които имунната ми система беше рухнала.

Сега те са неизменна част от здравословното ми хранене и аз се обръщам към тези лесни домашни „тоници“, за да засиля имунитета си и да избегна болестите, особено през това време на годината. Здравето на червата ви определя здравето на вашето тяло, ум и имунна система, така че то е от решаващо значение за оптималното ви състояние.

Ето пет от любимите ми изцяло естествени “тоници”, които да ви помогнат да се преборите с инфекциите и да преборите зимния грип, а може би и коронавируса през този сезон (или който и да е сезон!) *

1) ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът е една от най-старите лекарствени храни на планетата. След като обиколих родния му регион Югоизточна Азия, открих дълбока любов към лечебните свойства на този малък корен. Азиатците го слагат в почти всички храни и напитки. И за това има добра причина – просто той е много здравословен.

Терапевтичните свойства на джинджифила идват от гингеролите, които го правят антивирусна и антибактериална храна с високо съдържание на антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за засилване на имунната система и борба с вредните свободни радикали и вируси като треска, болки в гърлото и разстроен стомах. В традиционните китайски и аюрведични практики джинджифилът се използва за увеличаване на агни (храносмилателния огън) и естествено детоксикация на храносмилателния тракт; подпомагане на премахването на токсините и насърчаване на кръвообращението, за да се отворят синусите.

Image result for ginger

Джинджифилът също разпръсква телесната топлина и има охлаждащо влияние върху тялото, което означава, че може да помогне за изпотяването при грипна треска. Тъй като джинджифилът е противовъзпалителен, той може да се използва за намаляване на болката и автоимунните възпаления, които могат да дойдат при отслабена имунна система.

Направете си този джинджифилов чай тоник:

+ Вземете чаша топла до гореща (не вряща) филтрирана вода
+ Натрошете с дебелина около два сантиметра пресен обелен джинджифил
+ Оставете джинджифила във водата за 2 минути
+ Изцедете в сока от половин лимон (Витамин С!)
+ Добавете в трапезна лъжица суров, нефилтриран ябълков оцет (също известен с това, че отървава тялото от гадни паразити)
+ Сложете малко Кайески пипер (Cayenne Pepper) (увеличава кръвообращението!). Ако нямате – можете да го замените с черен пипер.
+ Подсладете (ако е необходимо) със суров мед или кленов сироп.

Обичам да правя голяма партида в каменна чаша и да я съхранявам в хладилника за седмица, като си загрявам по една чаша всяка сутрин. Това е първото нещо, което вземам при началото на зимата!

2) ПОДСИЛВАЩ ЗЕЛЕН СОК

Зеленият сок е не само чудесен начин да се снабдите с обилна доза зеленчуци и витамини, но той също така е пълен с мощни хранителни вещества, които поддържат имунната система силна. Тази хидратираща, противовъзпалителна и антивирусна рецепта е с по-ниско съдържание на захар (захарта може да отслаби имунната система) и съдържа мощна доза от витамин С и антиоксиданти. Повечето хора смятат магданоза за подправка, но тази недооценена билка е пълна с витамин С и с хлорофил и е доказано, че потиска свръхстимулирания имунен отговор, като ви помага да се преборите с алергии, възпалителни разстройства и заболявания.

Image result for green vitamin juice

Рецепта за подсилващ имунитета зелен сок:

1 голяма шепа магданоз
2 чаши спанак
1 голяма зелена ябълка
1 лимон
1 малка краставица
2-3 стръка целина
3-4 сантиметрово парче обелен джинджифил

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки в сокоизстисквачка и се наслаждавайте!

3) ЧЕСНОВО-МЕДЕНО ВЪЛШЕБСТВО

Когато се консумира в суровия си вид, чесънът е мощен стимулатор на имунитета, който културите по целия свят използват като лек за всичко – от настинки до рак. Когато скилидката се нарязва, дъвче или смачква, неговите агенти произвеждат алицин – активно съединение със значителни противогъбични, антибактериални, антиканцерогенни и антиоксидантни свойства. Тези ползи обаче се унищожават при загряване на чесъна, така че той трябва да се приготвя в сурово състояние. Но това, очевидно не е нещо, което ние, а и дъхът ни, обичаме да правим. Така че нека да добавим и мед.

Image result for honey and garlic

Суровият мед е полезен когато е чист, без термична обработка, непастьоризиран и непреработен. Това означава, че всички основни витамини, ензими и хранителни вещества са запазени и не са подправени, което е съвсем различно от конвенционалните марки, които ще видите на рафтовете на пазара. Затова е добре да закупите вашия мед от местен източник. Купуването на местен мед, който се получава възможно най-близо до мястото, където живеете, помага да се гарантира способността на меда да се бори срещу сезонните алергии. Като цяло, това сладко има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства – убийствени съставки в борбата с грипа и настинките. Когато се комбинират заедно, тези двама осигуряват изцяло естествено, мощно „лекарство“ за предпазване от инфекции и засилване на имунитета ви.

Супена лъжица суров мед и чесън:

Какво да направите?

+ Обелете скилидка чесън.

+ Накълцайте скилидката чесън на по-малки парчета. Алиицинът се освобождава в чесъна чрез дъвченето и мачкането му.

+ Оставете чесъна да почива 10-15 минути, за да може ензимите да се активират.

+ Поръсете цялата нарязана скилидка чесън върху лъжицата с мед.

+ Консумирайте сместа

+ Повторете това на всеки 2-3 часа през целия ден.

+ Приятна и здрава зима!

4) КУРКУМА

Куркумата често бива наричана “най-мощната билка на планетата”. Тази противовъзпалителна подправка осигурява широка гама от ползи за здравето, а благодарение на куркумина, съединението в куркумата, повишаващо имунитета ви, е едно от тях. Съгласно аюрведичните практики, куркумата е предписана за лечение на различни заболявания от храносмилателни проблеми до кашлица до борба с инфекциите. И наскоро изключително мощните лечебни свойства на куркумата се използват при лечението на рак.

Image result for turmeric tea

Силен куркуминов чай / Златно мляко:

1 чаша вода (или варен джинджифилов чай)
1/4 чаша пълномаслено кокосово мляко (обичам тази марка) *
1 чаена лъжичка чай от куркума (вижте по-долу)
1-2 чаени лъжички мед

Комбинирайте всички съставки в малка тенджера за сос и разбийте на слаб огън. Можете също така да смесите, ако искате допълнителен пенист краен продукт.

Чай от куркума Микс:

3 лъжици смляна куркума
1 Столова лъжица смляна канела
1 трапезна лъжица смлян джинджифил
1-2 чаени лъжички смлян черен пипер * (по желание)
* консумацията на черен пипер с куркума помага на тялото ви да абсорбира куркумина, активната съставка на куркумата.

5) Костен бульон
Домашната пилешка супа е вечен лек срещу грип и настинка. Според съвременните изследвания той наистина има лекарствени качества, които могат да помогнат за премахване на инфекции и настинки. Костният бульон, който се прави предимно от костите и съединителната тъкан на животни или риби, е известен с присъщите си лечебни качества и се консумира от културите по целия свят от хиляди години. Той е с високо съдържание на минерали, хранителни вещества и аминокиселини, които помагат за смазване, подхранване и възстановяване на всяка система в организма. По-специално, аминокиселините аргинин, който е от съществено значение за имунната система, глицинът, който подпомага детоксикацията на черния дроб и качеството на съня, и L-глутамин и желатин, които са необходими за заздравяване на червата и цялостното здраве на червата. Здрави черва = здрава имунна система. Костният бульон също поддържа детоксикацията и намалява възпалението.

Image result for bone bulion

А ето и рецепта за домашен костен бульон с любезното съдействие на специалиста по грижа за кожата на Seacoast, Джейн Ги!

2 килограма (или повече) кости
2 пилешки бутчета или допълнителен желатин (по желание)
1 лук
2 моркова
2 стръка целина
2 супени лъжици ябълков оцет
вода (2 килограма кости на три литра вода)
по избор: 1 китка магданоз, 1 супена лъжица или повече морска сол, 1 чаена лъжичка черен пипер, допълнителни билки

Начин на приготвяне:

Ако използвате сурови кости, особено говежди кости, подобрете аромата, като ги печете в тиган за печене за 30 минути на 180°. След това поставете костите в голяма тенджера изсипете (филтрирана) вода върху костите и добавете оцета. Оставете да преседи 20-30 минути. Нарежете на едро зеленчуците (с изключение на магданоз и чесън) и добавете към сместа. Добавете сол, черен пипер, подправки или билки, които използвате.

След бульонът кипне силно, намалете котлона и оставете да къкри за:

Телешки бульон / запас: 48 часа
Пилешки или птичи бульон / запас: 24 часа
Рибен бульон: 8 часа

В допълнение към горното, доброто хидратиране, движението, балансираната диета, висококачествената почивка и намаляването на стреса, правят чудеса за поддържане на имунната система силна. Погрижете се за себе си и останете здрави, приятели