Признаци, че сте в токсична връзка

Всеки следващ ден виждате стени, които се появяват около вас на местата, където преди сте съзирали толкова възможности.

Как да разберете дали сте в токсична връзка? Понякога само любов не е достатъчна. Съществуват и случаи, когато любовта може да стане токсична, да създаде тъга и да изсмуче въздуха от стаята, оставяйки само ревност и недоверие на мястото на предишните възвишени чувства.

Човек би си помислил, че ще е лесно да разбере, когато е увлечен в токсична връзка. За съжаление не е така и затова някои хора попадат в такава ситуация повече от веднъж. Когато сте влюбени в някого, вашето когнитивно и емоционално състояние се изкривява донякъде и може да бъде трудно да се „събудите“ обратно в действителността. Отворете очите си.

В днешната статия бихме искали да ви насочим към някои от най-очевидните признаци за токсични отношения.

Как да разберете дали сте в токсична връзка

1. Виждате само стени, които някога са били врати

Доста вероятно, преди да сте били част от една връзка, вие сте били независим човек. Взимали сте всички решения за своята работа и семеен живот. Имали сте своите приятели, излизали сте с колегите си и сте се радвали на едно щастливо ежедневие.

Но сега връзката, която имате, е променила вашата реалност:

  • Виждате, че не можете да решите какво искате да направите, преди да сте го обсъдили с партньора си. Ако планирате да отидете на работна вечеря или на пазар с приятел, вашият партньор често няма да го позволи.
  • Вашият живот, от вечер до сутрин, се контролира до най-малкия детайл. Един симптом на токсична връзка може да бъде например нуждата да промените дрехите, които носите, за да угодите на партньора си; или да премахнете някои неща, които преди това са ви харесвали: грима, ползването на мобилен телефон, оставането навън до малко по-късно …
  • Можете също да започнете да забелязвате, че вашият партньор ограничава вашия личен напредък. Може би той смята, че не трябва да издигате в компанията. Всеки следващ ден виждате стени, които се появяват около вас на местата, където преди сте съзирали толкова възможности…
  • Всеки ден усещате, че около вас се изгражда една невидима ограда.

2. Вашите емоции са пренебрегвани, атакувани или манипулирани

Повечето хора започват връзка с друг човек с голям ентусиазъм. Любовта е толкова силна, поглъщаща, искрена и изпълнена с емоции, че е нормално да предложите всичко на лицето, което обичате. Но не забравяйте, че е важно да балансирате любовта със същото количество грижи за себе си.

  • Един крайъгълен камък на токсична връзка е емоционалната манипулация, която често се проявява по най-фините и разрушителни начини.
  • Токсичните хора винаги търсят ползите за себе си. Не забравяйте, че хора като тях имат много ниско самочувствие и са слаби личности. Тяхната несигурност поражда недоверие и желание да контролират партньора си. Те могат да са страхуват да не бъдат изоставени, от възможността друг човек да ви привлече далече от тях. И това води до непрекъснат надзор и неконтролируема ревност …
  • Желанието да контролират ги поставя в положение на абсолютна власт, където само един член от връзката има право да взема решения. Ако не направите това, което искат от вас, те ще изскочат с хитри начини, за да ви накарат да се чувствате виновни. Те правят така, че самите те да изглеждат като жертви, като обвиняват вас за това. Трябва да сте много, много внимателни.

3. Вашето нещастие расте ден след ден…

Вие може би все още сте влюбени в партньора си, но започват да се случват странни неща: когато той не е с вас, вие се чувствате по-спокойни. Можете да дишате отново и най-накрая да се отпуснете. Погледнете внимателно други двойки, които живеят по-хармонично заедно, където всеки партньор уважава личното пространство на другия и дава възможност за личностно израстване.

Обърнете внимание на истинските си чувства. Ако се чувствате неудовлетворени и изпитвате някои от нещата, изброени по-горе, можете да започнете да губите себе си… може би усещате, че не сте вече същите, каквито сте били преди. И скоро ще започнете да усещате самочувствието си смачкано, а вас самите – разбити отвътре.

Трябва да взимате предвид всички тези неща. Много пъти емоционалният стрес, който изпитвате, може да се превърне във физически симптоми. Какво означава това? Тревожност и страх могат да предизвикат главоболие, болка в други части на тялото, втрисане, гадене и др. Хората с тези симптоми могат да отидат на лекар, но никога няма да получат правилната диагноза.

Един лекар може да ви каже, че имате мигрена, например, но това, от което наистина страдате, е депресия в резултат на вашата нещастна ситуация.

Как можете да избягате от една токсична връзка?

Може би е трудно да повярвате, но статистиката показва, че токсичните връзки понякога могат да продължат с години. Как е възможно това? Ето и някои от най-разпространените причини:

  • Някои хора се страхуват от последствията да напуснат партньора си. Те се страхуват за децата си или че техните съпрузи могат да ги критикуват и да ги наранят.
  • Някои хора просто не могат да се представят да живеят сами. Така те са принудени, по известен начин, да страдат в една нещастна ситуация, вместо да живеят в самота.
  • Понякога тези отношения продължават, защото двойката все още е влюбена. Но това е нездравословна любов, която само причинява вреда. И все пак, партньорите не познават друг начин, по който тя може да съществува. Изглежда странно, но е истина.

За да можете да избягате от токсични отношения, първо трябва да сте наясно с това, което се случва. Разберете и приемете ситуацията и признайте пред себе си, че не сте щастливи. Вероятно вашите приятели и семейство са забелязали всички тези признаци преди вас. Облегнете се на тях, потърсете помощ, когато имате нужда от нея.

Следващата стъпка е да говорите с вашия партньор. Кажете му как се чувствате, обяснете чувство си на неудовлетвореност и вашето нещастие. Ако видите, че това не го мотивира да помогне за подобряване на ситуацията или ако смятате, че няма начин нещата да могат да се оправят… трябва да се отдалечите. Вашето спокойствие, емоционално здраве и непокътнатост са на първо място, така че не се съмнявайте в себе си и усещанията си.

Източник: https://zdraveikrasota.bg