Психологическите причини, които ни държат в лоша връзка

Невъзвръщаема инвестиция.

Невъзвръщаема инвестиция е понятие от икономиката, което реферира към разходи, които вече са направени, но не могат да бъдат възстановени.

Когато решим да си закупим кола, след време може да я препродадем, въпреки че това може и да не стане на същата цена. Разликата в случая се нарича невъзвръщаем разход.

Този принцип често притежава психологическо влияние върху нас.

Например, когато сме в лоша връзка, която не искаме да напуснем, основната мотивация да останем в нея е инвестицията, която сме вложили в миналото и която се страхуваме да загубим при евентуална раздяла.

Но както ни учи традиционната микроикономическа теория, икономическите субекти не би трябвало да оставят невъзвръщаемите разходи да влияят върху инвестиционното им решение: единствено бъдещите разходи са от значение.

Познавателен дисонанс

Накратко, познавателният дисонанс е състояние на непоследователни мисли и убеждения, особено що се отнася до поведенчески решения и промяната на самите ни нагласи.

Ако някога сте казвали лъжа и сте се чувствали неудобно от постъпката си, защото се възприемате за честен и съвестен, тогава това, което изпитвате се нарича „дисонанс“.

Да приемем, че сте били с партньора си от три години, през които той ви е третирал зле.

Нещо във вас винаги ви е казвало това. Може би приятели и семейство също подкрепят вътрешния ви глас.

Но тогава се сещате, че ако наистина беше толкова лошо, нямаше да седите през целия този период от време във връзката – щяхте да напуснете, ако поведението на партньора ви беше наистина толкова неприемливо.

Какво правите в такъв случай? Понеже не може да промените тези три години, променяте нагласите си спрямо тях.

В действителност, начинът по който решаваме как да разрешим дисонанса (и съпътстващия го дискомфорт), е добро отражение на собственото ни психическо здраве.

Заучена безпомощност

Много хора прекарват времето си в лоши взаимоотношения, мислейки, че скоро отношението на партньора им ще се подобри.

Например, когато партньорът им получи мечтаното работно място, започне да получава по-висока заплата, когато не е толкова напрегнат заради родителите си, и т.н.

И все пак дните минават, превръщайки се в месеци и дори в години.

В някаква степен това може да се дължи на заучена безпомощност.

Хората като цяло подценяват колко контрол притежават върху своята среда.

Обикновено лошата преценка е заради друга ситуация, която ги е накарала да се чувстват по съответния начин.

Да кажем, че имате шеф, който ви критикува независимо от усилията, които полагате.

С течение на времето ще се научите, че нивото на усилие не е от значение: безпомощни сте да получите похвала.

Тази динамика се влошава при хората в токсични връзки, тъй като автономията им е наранена от доминиращ, нечувствителен и контролиращ партньор.

В тези случаи е от решаващо значение да поддържате комуникацията с приятели и семейство, тъй като близките и любящи хора около вас, могат да ви напомнят, че съществува живот извън връзката.

Източник: https://chetilishte.com