31-ви януари. Рожденния ден на руската водка

Тази дата е официалния рожден ден на легендарната руска водка.

На 31 януари 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава своята знаменита докторска дисертация „За съединяването на спирта с водата”, над която ученият работил цели две години. Тя се съхранява в музея на Менделеев в Санкт Петербургския държавен университет.

В труда си Менделеев изследвал разтворите на спирт и вода, тяхната концентрация и температури. В четвъртата и петата глава се говори за концентрациите на 33,4% и 40% разтвори, като е ясно, че не става дума за биохимичното им въздействие върху живите организми. Възможно е да става въпрос за съвпадение, но до днес 40-градусовата водка се смята за стандарт в руското производство.

Въпреки това се предполага, че руската водка съществува поне от 600 години. В началото тя се е произвеждала от пшеница или ръж и била много популярна както сред простолюдието, така и в аристократичните среди.

По времето на Петър Първи обаче водката била само около 20-градусова и с това име наричали практически всяко хлебно вино. Монархът, който много обичал питието, въвел и понятието „чашка-глоба”. Тази „чашка“ побирала около 1,5 литра водка и трябвало да бъде изпивана на един дъх от закъснелите на празненствата.

Именно Петър Велики разрешил и на жените да пият водка на обществени места. Обичайната мярка по това време била 150 грама. Иначе водката се продавала на ведра с обем 12,5 литра.

В края на 19 век държавата иззема монопола по производството на водка и налага 40-градусовия стандарт, който и до днес популярно се свързва с името на химика Менделеев.

На феновете – Наздраве!

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: