Високо-мазнинна и ниско-въглехидратна диета

Основното предимство на Високо-мазнинната и ниско-въглехидратна диета ( ВМНВ ) е, че намалява притока на захар (глюкоза) и така нивата на кръвната захар се регулират по-лесно, нуждите от инсулин стават по-малки и съответно нивото му в кръвта също спада. Ето защо ВМНВ е полезна за повечето хора и дори може да се каже за всички, които искат да се чувстват сити и леки, да не пълнеят и да живеят по-дълго.

Тази диета или по-скоро този по-правилен начин на хранене е особено подходящ за хора с диабет и с метаболитен синдром, както и за всички, които искат да свалят килограми, да нормализират кръвното си налягане и да се избавят от т.нар болести на цивилизацията – инфаркти, инсулти, метаболитен синдром, хипертония, гръдна жаба, диабет, рак и т.н.

Когато в организма попаднат въглехидрати, нуждите от инсулин се увеличават. А покачването на инсулина в кръвта води до отлагане на излишните въглехидрати под формата на мазнини. Ако инсулинът не се секретира достатъчно или клетките са с понижена чувствителност към него, кръвната захар се повишава патологично и се получава захарен диабет.

Внимание, диабетици!

Когато преминавате на ВМНВ, нуждите ви от инсулин намаляват и ако не намалите дозите му, може да получите хипогликемия. Затова трябва често да си мерите кръвната захар и да намалите дозите на инсулина, които си инжектирата. Най-добре е да се наблюдавате от вашия лекар.

Позволени (неограничено) храни: всички пълномаслени млечни продукти, (мазно) месо, риба, яйца, (предимно листни) зеленчуци, растящи над земята. Коксово и краве масло, ленено олио и захтин.

Допустими (в умерено количество) храни: бобови и леща, ядки, пресни плодове (съвсем малко, предимно диви горски плодове), тъмен шоколад (над 65% какао), лимец.

Храни, които да се избягват: панировки.захар, картофи, ориз,царевица, хляб, нишестени, тестени и сладкарски изделия, бира и алкохол, всякакви житни/зърнени, сушени плодове, безалкохолни и подсладени плодови сокове, обезмаслено мляко, маргарини и омега-6 мазнини като царевично, слънчогледово, шафраниково, соево и фастъчено олио

Основно правило за начинаещи: максимум 5 грама въглехидрати на 100 г храна.

Хранителните добавки и суперхраните АкваСорс увеличават ползите от ВМНВ.

За хората с наднормено тегло и диабет най-полезни са водораслите АФА, Зелена енергия, Морска енергия, Коензим Q10 с хром, Лайтен-ъп, Суперантиоксидант, ензими, Течно злато и т.н.

Източник: Homeo Art