Защо децата се държат 800 пъти по-лошо, когато мама е в стаята

Истинската причина.

„Цял ден си бяха добре с мен, но в секундата, в която те видяха, полудяха, Кейт! Не разбирам!“ са думи, които често чувам от мъжа ми. На следващия ден прочетох забавна статия, озаглавена „Проучване: Децата се държат 800% по-лошо, когато майките им са в стаята.“ Проучването беше измислено, но въпреки това концепцията му беше вярна! Децата се държат 800 пъти по-лошо, когато майките им са в стаята… А защо?

Защото ТИ, мамо, си тяхното безопасно място. ТИ си там, където могат да дойдат с всичките си проблеми. Ако ТИ не можеш да оправиш нещата… Е, кой друг остава?

ТИ, скъпа майко, си кошче за боклук за кофти чувства и емоции.

Ако детето се е сдържало цял ден, заради неприятна ситуация, на секундата, в която те види, то знае, че най-накрая може да му отпусне края.

Това означава всичко – хленчене, плачене, сърдене и т.н. Което е последното нещо, с което искаш да се справяш, след като си излязла малко да се позабавляваш или се връщаш вкъщи изморена от работа… Но това, като майки, получаваме ние: безпрепятственото изразяване на яростно емоционално освобождаване, което ни зашлевява през лицето в момента, в който влезем вкъщи.

Не си разглезила децата си, ако те посрещат на вратата с рев и писъци. О, не! Не оставяй никой да ти казва това.

Всъщност, ти си създала достатъчно безопасно място, където на детето ти му е разрешено да бъде естествено.

И, между другото, НАИСТИНА е важно за децата да бъдат естествени, когато изразяват чувствата, емоциите и телесните си нужди.

Когато пораснат, ще искаме от малките да имат високофункционална емоционална интелигентност и да са запознати с тялото си, нали така?

Така че, приеми го като добър знак.

Започват ли децата ти да викат, плачат, пишкат, да се катерят по тебе от момента на влизането ти вкъщи? Приеми, че така ти показват любовта си и просто знай, че и аз ти изпращам много от нея следващия път, когато ти се случи това.

Текст: Kate/katesurfs.com, превод Надя Горанова