Топ 10 съвета за това как да учите по-умно, а не по-дълго

Добрите умения за учене са нужни повече от всякога и науката може да ви покаже наистина работещи методи.

Като тийнейджър, Фариа Сана често подчертаваше текстовете в учебниците си с маркери. По-късно тя си спомня: “Правех го с идеята чрез цветовете да отбелязвам различни неща… Но малко след това вече нямах никаква представа какво трябва да означават тези подчертани текстове.“

Тя също си е водила много бележки, докато чете. Но впоследствие тя осъзнава, че често просто копира думи или нахвърля различни изречения на листа… “Този метод на работа също не помогна много”, казва тя сега.

„Никой никога не ме е учил как да уча“, казва Сана. Колежът е бил по-труден за нея, така че тя е започнала да търси по-добри методи за обучение. Сега, тя е психолог в университета Атабаска в Алберта, Канада. Там тя изучава стратегиите за това как учениците могат да учат по-добре.

Притежаването на добри умения за учене винаги е полезно. Но това е още по-важно сега, по време на пандемията от COVID-19. Много студенти се тревожат за семейството или приятелите, които може да се разболеят, отбелязва Сана. Други изпитват по-общ, но също така силен стрес. Освен това, учениците в много страни са изправени пред различни формати за обучение. Някои училища отново провеждат присъствени часове, с различни правила за спазване на разстояние и носене на маски . Други училища имат разпределени класове, с ученици в училище по различно време. Други са преминали към онлайн обучение, поне за известно време.

Всички тези неща могат да отклонят вниманието ви от уроците. Освен това, учениците вероятно ще трябва да правят повече, без учител или родител да им наднича през раменете. Те ще трябва да управляват времето си и да учат повече сами. Обаче – оказва се, че много студенти никога не са научили тези умения. За тях, казва Сана, може да е като да кажете на учениците да се научат да плуват, като „просто плуват“.

Добрата новина: Науката може да ви помогне.

Повече от 100 години психолозите правят изследвания за това кои учебни методи работят най-добре. Някои съвети са полезни за почти всеки предмет. Например, не се опитвайте да научите много неща за кратък период от време! И тествайте себе си, вместо просто да препрочитате материала. Други тактики работят най-добре за определени видове учебни предмети. Това включва неща като използване на графики или смесване на това, което изучавате. Ето 10 съвета как да промените навиците си за учене.

1. Разграничете ученето си

Нейт Корнел „определено се тъпчеше с информация“ преди големи тестове, когато беше студент. В момента, той е психолог в колежа Уилямс в Уилямстаун, Масачузетс. Той все още смята, че е добра идея да се учи в деня преди голям изпит. Но изследванията показват, че е лоша идея да се опитате да усвоите всички материали от цялото си обучение в този ден. Вместо това, разпределете времето си в отделни учебни сесии.

дете, което седи на маса и учи и изглежда наистина стресирано
“Тъпченето” с информация преди голям тест може да ви изтощи. Вие ще научите и запомните материала по-добре, ако разпределите учебните си сесии в продължение на няколко дни.SOUTH_AGENCY/E+/GETTY IMAGES PLUS

В един експеримент от 2009 г. студенти изучаваха речникови думи чрез карти. Някои ученици изучаваха всички думи в отделни сесии в продължение на четири дни. Други изучаваха по-малки партиди от думи в интензивни или масирани сесии, всяка в рамките на един ден. И двете групи прекараха еднакво време в обучение като цяло. Но тестването показа, че първата група е научила думите по-добре .

Корнел сравнява паметта ни с вода в кофа, която има малък теч. Опитайте се да напълните кофата, докато все още е пълна, и не можете да добавите много повече вода. Оставете време между учебните сесии и част от материала може да изтече от паметта ви. Но след това ще можете да го научите отново и да научите повече в следващата си учебна сесия. И следващия път ще го запомните по-добре, отбелязва той.

2. Практика, практика, практика!

Музикантите постоянно се упражняват със своите инструменти. Спортистите практикуват спортните си умения. Същото трябва да важи и за ученето.

„Ако искате да можете да запомните информация, най-доброто, което можете да направите е да практикувате“, казва Катрин Роусън. Тя е психолог в държавния университет Кент в Охайо. В едно проучване от 2013 г. част от учениците са правили практически тестове в продължение на няколко седмици. На последния тест те са постигнали средно много повече, отколкото учениците, които са учили по обичайния начин.

В проучване, направено няколко години по-рано, студенти четат материал и след това правят тестове за припомняне. Някои от тях правят само един тест. Други са направили няколко теста с кратки почивки от по няколко минути между тях. В резултат – втората група си е припомнила материала по-добре седмица по-късно .

3. Недейте просто да препрочитате своите учебни материали, книги и бележки

Като тийнейджърка, Синтия Небел учи, четейки своите учебници, работни листове и тетрадки. „Отново и отново и отново“, спомня си тя. След години – вече като психолог от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси тя добавя: „знаем, че това е едно от най-често срещаните лоши начини за учене за студентите.“

В едно проучване от 2009 г. някои студенти четат текст два пъти. Други четат текст само веднъж. И двете групи правят тест веднага след четенето. Резултатите от тестовете се различават малко между тези групи, установиха Ейми Калъндър и Марк Макданиел. Сега тя е в колежа Wheaton в Илинойс. Работи във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури.

“Твърде често, когато учениците препрочитат материал, това е на практика повърхностно”, казва Макданиел, който също е съавтор на книгата от 2014 г. Make It Stick: The Science of Successful Learning. “Препрочитането е като да гледаш готов нареден пъзел, вместо да го сглобиш сам”, казва той. Когато четеш даден материал отново и отново, той изглежда познат и смислен. Но докато не опитате да се тествате, вие не знаете дали наистина го разбирате.

Един от съавторите на Макданиел на Make it Stick е Хенри Рьодигер. Той също работи във Вашингтонския университет. В едно проучване от 2010 г. Рьодигер и двама други негови колеги сравняват резултатите от тестовете на ученици, които препрочитат материал с две други групи. Една група написа въпроси относно материала. Другата група отговори на въпроси от някой друг. Най-добре се справиха тези, които отговориха на въпросите. Най-зле се справиха онези, които току-що препрочетоха материала.

4. Тествайте се

Това проучване от 2010 г. подкрепя един от предпочитаните учебни навици на Небел. Преди големи тестове майка ѝ я изпита по материала. „Сега знам, че това беше много добро упражнение за мен“, казва тя. “Това е един от най-добрите начини, по които можете да учите.” По-късно, Небел си разработи метод, чрез който може да се изпитва сама. Например, тя може да прикрие отговорите на въпроси в бележника си. После се опита да отговори на всеки един от тях без да вижда отговора му.

момиче обяснява нещо на майка си
Ще разберете и запомните по-добре информацията, ако можете да я обясните на някой друг. А ако не можете да я обясните, вероятно все още не я разбирате достатъчно добре. KATE_SEPT2004/E+/GETTY IMAGES PLUS

Такава практика за извличане може да помогне на почти всеки, показаха Роусън и други негови колеги в проучване от август 2020 г. в Learning and Instruction. Това изследване включва студенти с проблем с вниманието, известен като ADHD. Съкращението е разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност. Като цяло, извличането помогна на учениците с ADHD и тези без разстройството еднакво добре .

„Направете си тесте от карти всеки път, когато трябва да научите нова информация“, предлага Сана. „Поставете въпросите от едната страна и отговорите от другата страна.“ Приятелите могат дори да си задават въпроси един на друг по телефона, допълва тя.

„Опитайте се да се тествате по начина, по който учителят задава въпроси“, добавя Небел.

Но наистина упорито се упражнявайте заедно с приятелите си, казва тя. И ето защо: Тя беше част от екип, който като част от изследването си помоли учениците да напишат по един въпрос от викторина за всеки клас. След това учениците отговаряха на въпрос от друг съученик. Предварителните данни показват, че учениците са се справили по-зле на тези тестове, отколкото когато ежедневните въпроси идват от учителя. Екипът на Небел все още анализира данните. Тя подозира, че въпросите на учениците може да са били твърде прости.

Учителите често копаят по-дълбоко, отбелязва тя. Те не просто искат определения. Често учителите молят учениците да сравняват и противопоставят идеи. Това изисква известно критично мислене.

5. Грешките са нещо напълно допустимо – стига да се учите от тях

От решаващо значение е да тествате паметта си. Но всъщност няма значение колко секунди отделяте на всеки опит. Това откритие идва от проучване от 2016 г. на Kornell и други. Но е важно да се премине към следващата стъпка, добавя Корнел: Проверете дали сте прави. След това се фокусирайте върху това, къде сте сгрешили .

„Ако не разберете какъв е отговорът, вие си губите времето“, казва той. От друга страна, проверката на отговорите може да направи времето ви за учене по-ефективно. След това можете да се съсредоточите върху това къде се нуждаете от най-голяма помощ.

Всъщност правенето на грешки може да бъде нещо добро, твърди Стюарт Файърстейн. Биолог от Колумбийския университет в Ню Йорк. Той дори е написал книга по тази тема. Тя се нарича  “Провал: Защо науката е толкова успешна”. Грешките, твърди той, всъщност са основен ключ към ученето.

6. Използвайте различни подходи

В много случаи е полезно да подходите по различен начин към самотестването си. Не се фокусирайте само върху едно нещо. Разработете различни концепции. Психолозите наричат ​​това преплитане.

снимка на млад азиатски мъж, който изучава бележките си, докато лежи в леглото
Опитайте се да разрешите проблемите и да си припомните информацията сами. След това проверете дали сте прав. Практиката за извличане подобрява вашето обучение и памет, казват психолозите. SOLSTOCK/E+/GETTY IMAGES

Всъщност, вашите тестове обикновено също ще бъдат пълни със смесени въпроси. По-важното е, че преплитането може да ви помогне да ги научите по-добре. Ако практикувате една концепция отново и отново, „вниманието ви намалява, защото знаете какво предстои“, обяснява Сана. Сменете подхода си и сега разделете понятията. Можете също да видите как концепциите се различават, формират се различни тенденции или се съчетават по някакъв друг начин.

Да предположим например, че учите по математика за обема на различните форми. Можете да решите няколко задачи, свързани с обема на дадена геометрична форма. След това можете да отговорите на групи въпроси, като всеки набор от въпроси се занимава само с една форма. Или можете да разберете как се изчислява обема на конус, последван от паралелепипед. След това може да намерите обема за полуконус или сфероид. След това можете да ги смесите още малко. Може дори да смесите някаква практика при събиране или деление.

Роусън и колегите и са накарали групи от студенти да изпробват всеки от тези подходи. Тези, които преплитат своите практически въпроси, са се справили по-добре от групата, която е практикувала обикновените методи за учене, съобщиха изследователите миналата година в Memory & Cognition .

Година по-рано Сана и колегите ѝ показаха, че преплитането може да помогне на учениците както със силна, така и със слаба работна памет . Работната памет ви позволява да запомните на кой етап се намирате при извършването на някаква дейност, като например следването на инструкциите в рецепта.

7. Използвайте снимки

Обърнете внимание на диаграмите и графиките в материалите на вашия клас, казва Небел. „Тези снимки наистина могат да подобрят паметта ви за този материал. И ако няма снимки, създаването им може да бъде наистина, наистина полезно.”

 диаграма на неврон
Обърнете внимание на чертежите, графиките, диаграмите и другите визуални средства. Психологът Марк Макданиел от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Миссури, казва, че диаграма на нервна клетка е помогнала, когато е изучавал невронаука в колежа.COLEMATT/ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS

„Мисля, че тези визуални представяния ви помагат да създадете по-пълни умствени модели“, казва Макданиел. Той и Дунг Буи, накараха студенти от университета във Вашингтон да изслушат лекция за спирачките и помпите на автомобили. Една група получи диаграми и ѝ беше казано да си води бележки към диаграмите, ако е необходимо. Друга група получи схема за писане на бележки. Третата група просто си водеше бележки. Схемите помогнаха на учениците, които така или иначе са били добри в изграждането на ментални модели относно това, което четат. Но в последвалите тестове, учениците, които разполагаха с нагледни помагала получиха най-добрите оценки.

Дори някакви елементарни картинки или снимки могат да ви помогнат. Никол Румел е психолог в Рурския университет Бохум в Германия. В едно проучване, проведено през 2003 г. тя и колегите ѝ дадоха рисунки на анимационни филми на студенти заедно с информация за петима учени, които са изучавали интелигентността. Например текстът за Алфред Бине е бил придружен от рисунка на състезател. Шофьорът носи шлем, за да предпази главата си си. Учениците, които са видели рисунките, са се справили по-добре на теста, отколкото тези, които са получили само текстовата информация.

8. Намерете примери

Абстрактните понятия могат да бъдат трудни за разбиране. Много по-лесно е да се създаде мисловен образ, ако имате конкретен пример за нещо, казва Небел.

Например – киселите храни обикновено имат такъв вкус, защото съдържат киселина. Сама по себе си тази концепция може да е трудна за запомняне. Но ако мислите за лимон или оцет, е по-лесно да разберете и запомните, че киселините и киселото вървят заедно. И примерите могат да ви помогнат да идентифицирате вкуса на други храни като дължащ се на киселини.

Наистина е полезно да имате поне два примера, ако искате да приложите информация към нови ситуации. Небел и колегите ѝ прегледаха проучвания за това през юли 2019 г. Докладът им в Journal of Food Science Education описва как студентите могат да подобрят своите умения за обучение .

9. Заровете се по-надълбоко

Трудно е да запомните низ от факти и цифри, ако не се напънете. Опитайте се да разберете защо нещата са групирани по определен начин. Как се появиха те? Защо имат значение? Психолозите наричат ​​това “разработване”. Това е например вземането на учебен материал и „задаването на много въпроси как и защо по отношение на информацията в него“, казва Небел. С други думи – не приемайте изложените някъде  факти като абсолютна истина.

Разработването ви помага да комбинирате нова информация с други неща, които  вече знаете. И това създава от неща, които се отнасят едно към друго в мозъка ви, казва тя. Тази по-голяма мрежа улеснява научаването и запомнянето на нещата.

илюстрация на мъж, управляващ синя кола
Ще запомните фактите, ако задавате въпроси защо са такива и как се вписват в други неща. Например – да предположим, че гладен мъж кара кола. Защо той е гладен и прави точно това в момента?CENKERDEM/DIGITALVISIONVECTORS/GETTY IMAGES PLUS

Да предположим, че сте помолени да запомните низ от факти за различни мъже, казва Макданиел. Например „Гладният човек се качи в колата. Силният мъж помогнал на жената. Смелият човек се втурна в къщата.” И така нататък… В едно от проучванията му през 80-те години на миналия век, студентите са имали проблеми със запомнянето на подобни изявления. Те са се справили по-добре, когато изследователите са им дали обяснения за действията на всеки мъж. И учениците са запомнили много по-добре , когато е трябвали да отговарят на въпроси защо всеки човек е направил определено нещо.

„Доброто разбиране създава наистина добра памет“, казва Макданиел. “И това е ключово за много студенти.” Ако информацията изглежда неясно – задайте повече въпроси. Уверете се, че можете да обясните материала. Още по-добре, казва той, вижте дали можете да го обясните на някой друг. Някои от неговите студенти правят това, като се обаждат вкъщи, за да обяснят тове, което учат на родителите си.

10. Направете план — и се придържайте към него

Много студенти знаят, че трябва да разпределят периодите на обучение, да се тестват и да практикуват други добри умения. И все пак мнозина всъщност не правят тези неща. Често, те не успяват да планират предварително.

Когато Роусън беше студент, тя използваше хартиен календар за планирането си. Пишеше датата за всеки изпит. „И следващите четири или пет дни отбелязвах като ‘време за учене‘“, спомня си тя.

снимка на човек, който бяга от зрителя по зелен път, увеличен на стъпалата и долните крака
Включете и почивки за упражнения в учебния си график. Дори няколко минути навън могат да ви помогнат да се настроите за повече учене.HALFPOINT/ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS

Опитайте се и да се придържате към някаква рутина. Имайте определено време и място, където вършите училищна работа и учите. В началото, това може да ви изглежда странно. Но, Корнел ви уверява, „когато настъпи втората седмица, това ще стане нещо нормално“. И “оставете телефона си някъде другаде, докато работите”, добавя Небел.

Позволете си кратки почивки. Задайте таймер за около 25 минути, предлага Сана. Учете през това време, без да се разсейвате . Когато таймерът изтече, направете си почивка от 5 или 10 минути. Упражнение. Проверете телефона си. Може би изпийте малко вода – каквото и да е. След това настройте отново таймера.

„Ако имате план за обучение, придържайте се към него!“ добавя Макданиел. Наскоро той и психологът Жил Айнщайн от университета Фурман в Грийнвил, Южна Каролина, разгледаха защо студентите не използват добри методи за обучение. Много студенти знаят какви са тези методи, съобщават те. Но често пъти – те изобщо не планират кога възнамеряват да ги приложат в действие. Дори когато студентите си правят такива планове, може да се появи нещо по-примамливо, което да отвлече вниманието им. Ученето трябва да стане приоритет, казват те. Екипът публикува доклада си в Perspectives on Psychological Science на 23 юли.

Бонус: Бъдете мили към себе си

Опитайте се да си създадете и да се придържате към редовна рутина. Спете достатъчно – не само през нощта преди теста, но в продължение на седмици или месеци наред. „Тези неща са наистина, наистина важни за ученето“, казва Небел. Физическите упражнения също помагат, казва тя.

Не се стресирайте, ако всичко това изглежда много, добавя тя. Ако тези подходи ви изглеждат твърде сложни, опитайте да добавяте само едно ново умение за обучение на всяка седмица или две. Или поне отделете учебните си сесии и практикувайте извличане през първите няколко месеца. Когато натрупате повече практика, можете да добавите още умения. А ако имате нужда от помощ – обърнете се към някой колега или близък.

И накрая – ако се мъчите да следвате съветите, които ви дадохме по-горе (като например, че не можете да следите времето или ви е много трудно просто да седнете и да се съсредоточите върху работата си), може да имате недиагностицирано състояние, като ADHD. За да разберете, дали това е така – консултирайте се с Вашия лекар. Добрата новина е, че ADHD може да се лекува.

Ученето по време на пандемия в най-добрия случай е доста затруднено. Но не забравяйте, че вашите учители и съученици също са изправени пред предизвикателства. Подобно на вас, те имат страхове, притеснения и въпроси. Бъдете готови да ги преборите малко по малко. И бъдете мили към себе си. В крайна сметка, Корнел казва, „всички сме в това заедно.“