Учени откриха как да „овкусите“ храната си, за да изгорите излишните мазнини

Прием на веществата флаван-3-оли (flavan-3-ols – тип диетични полифеноли), може да помогне за предотвратяване на затлъстяването чрез предизвикано от симпатиковата нервна система потъмняване на мастната тъкан.

Когато е студено, кафявата мастна тъкан (BAT – Brown adipose tissue, известна още и като кафява мазнина) генерира топлина, за да поддържа телесната температура. В сравнение с бялата мастна тъкан, кафявата има повече митохондрии – субклетъчни органели, свързани с производството на енергия – което ѝпозволява да изгаря калории и да произвежда топлина чрез активиране на митохондриалния отделящ протеин 1 (Ucp-1). Известно е, че стимулирането на симпатиковата нервна система (SNS) след излагане на студ, упражнения и ограничаване на калориите предизвиква потъмняване на мазнините. Диетичните полифеноли могат също да активират BAT(кафявата мастна тъкан), причинявайки разсейване на топлината от телата ни. По този начин активирането на НДНТ и потъмняването на бялата мазнина са терапевтично значими в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания и техните съпътстващи заболявания.

Група учени от Shibaura Institute of Technology в Япония изследват потъмняването на мазнините, предизвикано от диетичното приложение на флаван-3-оли (флаваноли / FL), семейство „катехини“, съдържащи полифеноли. Те се съдържат в изобилие в какао, ябълка, гроздови семки и червено вино. В ново проучване, публикувано в списанието Nutrients, екипът, ръководен от професор Наоми Осакабе от Висшето училище по инженерство и наука, Shibaura Institute of Technology, Япония, доказа, че флаванолите (FLs) засилват потъмняването на мастната тъкан чрез активиране на симпатиковата нервна система (SNS). Резултатите разкриват пряка връзка между потъмняването на мазнините и консумацията на флаваноли, което може да помогне на изследователите да разработят нови лечения за заболявания, свързани със затлъстяването.

Кафеняване на мазнини с флаваноли

Учените показват, че флаван-3-оли (FLs), група хранителни съставки, присъстващи в какаото, ябълката и гроздовите семки, са ефективни в борбата със затлъстяването и предотвратяването на заболявания, свързани с начина на живот, като предизвикват потъмняване на мазнините. Изображението показва хистохимични наблюдения на FL-нетретирана (вляво) и FL-третирана (вдясно) мишки ингвинална мастна тъкан. Многократното приложение на FLs води до значително потъмняване на мазнините, както е видно от многостранната морфология на мастните тъкани (вдясно). Кредит: Наоми Осакабе, Технологичен институт Шибаура

Авторите на това проучване преди време са открили, че единична перорална доза FLs причинява изгарянето на мазнини и увеличава притока на кръв към скелетните мускули. Тук те изследват ефектите от еднократно и многократно приложение на FLs в мастната тъкан на мишката и откриват, че FLs активират потъмняването на мазнините чрез SNS, който секретира „катехоламинови“ невротрансмитери като адреналин (AD) и норадреналин (NA). Те хранят различни групи мишки с FLs, получени от какао в  рамките на две независими групи експерименти. На едната група е дадена единична доза FLs и след 24 часа, урината им е събрана за тестване. Другата група получава многократни дози в продължение на 14 дни, преди да им бъде направена дисекция с цел събирането на кафява и бяла мазнина. Всички мастни проби са тествани за генни и протеинови маркери, които показват потъмняване на мазнините,

По-високите концентрации на AD и NA в урината след единична доза FL ясно демонстрират SNS активиране. Въпреки че използването на проби от урина за оценка на активирането на SNS все още е спорно в клиничните изследвания, то е потвърдено при стресирани гризачи.

„Пероралното приложение на FL вероятно активира SNS, защото те се считат за стресори в тези модели“, обяснява проф. Осакабе.

След това екипът използва получената мастна тъкан, за да изследва ефектите от дългосрочното приемане на флаваноли. За тяхна изненада – те откриват, че бялата мазнина на мишките, хранени с FLs в продължение на 14 дни, в крайна сметка е станала кафява. Някои от тези клетки също са претърпели забележими структурни промени, като например „мултилокуларен фенотип“ и изглеждат по-малки от нормалните клетки. Тъй като BAT разсейва топлинната енергия, дългосрочната консумация на FL променя ли количествата протеини, свързани с топлината? За да отговорят на този въпрос, учените показаха, че нивата на Ucp-1, както и други протеини, свързани с висока температура, се повишават при мишки, хранени с многократни дози FLs. Маркерите на Браунинг, наричани „бежови маркери“ в това проучване, също са били в изобилие при тези мишки. „Всички тези протеини работят заедно, за да предизвикат развитието на BAT фенотипа“, възкликва проф. Осакабе.

Екипът вярва, че резултатите от тяхното проучване могат да допринесат за превенцията на заболявания, свързани със заседналия начин на живот. Интересното е, че това не е първият път, когато FL правят чудеса. Подобрения в глюкозния и инсулиновия толеранс се наблюдават само след една доза от прием на храна, богата на FL. Тези констатации, взети заедно, подчертават необходимостта от обсъждане както на острите, така и на хроничните аспекти на метаболитните реакции, генерирани от консумацията на FLs.

От това изследване е видно, че активността на SNS в отговор на приема на FLs е причинила наблюдаваните промени в мазнините при мишки. „Въпреки че механизмът на мастното потъмняване не е напълно разбран, възможно е многократното приложение на FLs да предизвика потъмняване чрез катехоламини и неговите рецептори“, обяснява проф. Осакабе. „Ще са необходими допълнителни проучвания, за да се разбере как този процес се предизвиква от храни, богати на FL“, заключава тя.

Кратка справка: „Повтарящото се перорално приложение на флаванолите Flavan-3-ols предизвиква потъмняване на мастните тъкани на мишки чрез активиране на симпатиковите нерви“ от Юко Иши, Орие Мута, Томохиро Тешима, Наюта Хирасима, Миная Одака, Тайки Фушими, Ясуюки Осака и Наоми24 ноември 2021, Хранителни вещества .
DOI: 10.3390/nu13124214

Източник: Scientists Discover How To “Flavor” Your Food To Burn Excess Fat / SHIBAURA INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Бел. ред: В допълнение към статията – представяме Ви списък с храни, богати на флавоноиди.

Flavan-3-ols – Флавоноидният подклас и източници на храна

Флаван-3-олите са основните флавоноиди за чай с широк спектър ползи за здравето. Известно е, че флаван-3-олите притежават антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Някои от примерите за флаван-3-оли включват:

  • Катехини и техните галатни производни: (+) – Катехин, (-) – Епикатехин, (-) – Епигалокатехин, (+) – Галокатехин
  • Теафлавини, Теарубигини
  • проантоцианидини

Флавоноидите, Flavan-3-ols, присъстват най-вече в храни като:

  • черен чай
  • зелен чай
  • Бял чай
  • чай
  • ябълки
  • продукти на основата на какао
  • лилаво грозде
  • червено грозде
  • червено вино
  • боровинки
  • ягоди