Ябълков оцет: Здравословно решение при редица заболявания

Ябълковият оцет се използва не само в готвенето, но и в народната медицина в продължение на хиляди години. Удивителното е, че този натурален продукт е съхранил всички ценни вещества на плодовете, от които е направен.

Ябълковият оцет има доказани противовъзпалителни и абсорбционни свойства. Обогатен е с ензими и киселини, получени по време на ферментация. Съдържа един от най-мощните антиоксиданти – провитамин А, както и много на брой необходими за нормалното функциониране на тялото ензими.

Какво е ябълков оцет и как се прави?

Ябълковият оцет е вид оцет, направен от ябълков сайдер, който е претърпял ферментация, за да формира пробиотици и ензими, стимулиращи здравето, което му дава значително по-малко захар и по-малко калории от ябълков сок или ябълков сайдер.

Исторически, ябълковият оцет е бил използван за различни цели, като подпомагане на детоксикацията на черния дроб, пречистване на кръвта, почистване на лимфните възли и повишаване на имунитета. В древна Гърция Хипократ дори предписва, че се смесва с малко мед, за да се излекува кашлица и простуда.

Днес не само, че може да се използва като естествено средство за лечение на различни заболявания, но може да се добави и към салатни дресинги или да се използва, като ефективен изцяло естествен домашен почистващ препарат и дезинфектант.

Разлика между Ябълков сайдер и ябълков оцет

Ябълковият сайдер е направен от пресни пресовани ябълки. Той е подобен на ябълковия сок, но не е филтриран или обработен по същия начин.

Интересен факт: Според една легенда изобретяването на сайдера се приписва на Карл Велики (VIII—IX в.), който веднъж седнал върху торба с презрели ябълки, те се смачкали, и в резултат се получил сайдер.

Ябълковият оцет от друга страна, всъщност е направен от ябълков сайдер, който е ферментирал от дрожди и бактерии, което превръща захарите в алкохол. След това се подлага на втори ферментационен процес, при който алкохолът се превръща в оцетна киселина.

Този процес на ферментация отчита многобройните ползи за здравето от ябълков оцет и е причината, поради която той е в състояние да понижи холестерола, да поддържа нивата на кръвната захар стабилни и да облекчава киселинния отлив.

5 доказани ползи за здравето

Регулира нивата на кръвната захар

Способността на ферментиралия ябълков сок да поддържа нормални нива на кръвна захар е една от най-добре проучваните му ползи.

Ябълковият оцет успешно повишава чувствителността към инсулин. Инсулинът е хормонът, отговорен за транспортирането на захар от кръвта към тъканите, където може да се използва като гориво. Поддържането на високи нива на инсулин може да предизвика инсулинова резистентност, което намалява нейната ефективност и води до висока кръвна захар и диабет.

Редица проучвания показват, че приемането на оцет помага значително да се подобри инсулиновата чувствителност с до 34% при хора с диабет тип 2 или инсулинова резистентност.

За да запазите нивата на кръвната захар стабилни, опитайте да разредите една супена лъжица ябълков оцет в 250 мл. вода и да консумирате преди хранене. Освен това, не забравяйте да увеличите консумацията на фибри и протеинови храни, за да намалите нивата на кръвната захар още повече.

Този процес е изключително важен за оптимално изгаряне на мазнини.

Подпомага процеса на отслабване

Проучванията показват, че ферментиралата напитка от ябълки може да повиши ситостта за продължителен период от време, което го прави подходящ съюзник в борбата с наднорменото тегло. Доказано е, че консумацията на ябълков оцет намалява общия калориен прием с до 275 калории на ден, подпомагайки всяка диета.

Консумирането на малки количества ябълков оцет може да ви помогне да намалите теглото си по естествен път. Ябълковият пектин съдържа водно разтворими диетични влакна (фибри). В комбинация с оцетната киселина те абсорбират и разтварят мазнините и холестерола. Разтворените мазнини и лош холестерол се изхвърлят навън чрез отделителната ни система.

Въпреки това, само приема на ябълков оцет ще допринесе за минимален резултат. Не забравяйте да го използвате в комбинация със здравословен хранителен режим и активен начин на живот, за да постигнете по-добри резултати.

За да се подсили действието се препоръчва по време на прием на ферментирал ябълков сок, да се увеличи и приемът на вода.

Предпазва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Оцетната киселина е един от основните компоненти на всички оцети. При редица изследвания с животни се наблюдава намаляване на общия холестерол и триглицеридите след прием на ябълков оцет.

Подобни резултати са открити и при хора, като дневният прием на 15 мл. оцет се свързва с понижено кръвно налягане, триглицериди и холестерол. Тези резултати съответстват на по-добро здраве на сърцето и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

За красива и здрава кожа на лицето

Ябъловият оцет не засяга само вашето вътрешно здраве.  Доказано е, че лекува акне и намалява образуването на белези. Някои щамове на бактерии често допринасят за развитието на акне.  Ябълковият оцет е добре известен със своите антибактериални свойства и действие срещу подобен тип кожни раздразнения.

Ферментиралият сок от ябълки съдържа също специфични компоненти като оцетна киселина, янтарна киселина и лимонена киселина, за които е доказано, че инхибират развитието на бактериите, причиняващи акне.

Тези полезни компоненти могат също да намалят образуването на белези. Редица проучвания показват, че третирането на белези от акне с млечна киселина в продължение на няколко месеца води до подобрения в структурата, пигментацията и външния вид на третираната кожа, както и до изсветляване на белези.

Редовната употреба ще премахне токсините от кожата и ще я остави сияйна и чиста. Ябълковият оцет намалява и старческите петна. Ако миете лицето си с ябълков оцет на дневна база, те ще намалеят значително. Оцетът съдържа алфа хидрокси киселини, които спомагат да се отървете от мъртвите кожни клетки, насърчавайки здравето на кожата. Нанесете с памучен тампон директно върху старческите петна, оставете да действа в продължение на половин час и изплакнете лицето с вода.

Важно: За кожата си винаги избирайте натурален ябълков оцет и се консултирайте с вещо лице преди да въведете редовни практики.

Предотвратява физическата и умствена умора

При физическо натоварване или стрес се наблюдава ускорено покачване на нивата на млечната киселина (мускулна треска). Предполага се, че в ябълковия оцет се съдържа субстанция, която действа като антидот на тази киселина. Според много учени се дължи на количеството калий, ензими и някои аминокиселини, които участват в състава на оцета.

Доказано е, че полезните бактерии, калият и пектинът в ябълковия оцет имат способността да ускорят метаболизма.

Помага при стомашни киселини, оригване и гадене

Гастроезофагеална рефлуксна болест или киселинен рефлукс, е състояние, характеризиращо се с обратен поток на киселина от стомаха нагоре в хранопровода, причинявайки симптоми като киселини, оригване и гадене.

Киселинен рефлукс често е резултат от ниските нива на стомашната киселина. Ако това е така за вас, пиенето на ябълков оцет може да ви помогне да се освободите от неприятните симптоми, като въведете повече киселина в храносмилателния тракт, за да предотвратите обратен поток.

За най-добри резултати разредете една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и пийте точно преди хранене. Приемайте повече зеленчуци и ферментирали храни, за да намалите още повече симптомите.

Странични ефекти

Въпреки че консумацията на ябълков оцет е здравословна и безопасна за повечето хора, консумирането на големи количества може да доведе до някои негативни ефекти върху здравето.

Някои от най-често срещаните странични ефекти от ябълков оцет са: ерозия на зъбния емайл, изгаряне на гърлото или кожата и намалени нива на калий.

Не забравяйте винаги да разреждате ябълков оцет с вода, вместо да го пиете направо, за да предотвратите негативни странични ефекти. Препоръчително е да започнете с ниска доза и постепенно да увеличавате, за да оцените поносимостта си.

Ако приемате лекарства за кръвна захар, консултирайте се с лекар преди да използвате ябълков оцет.

Въпреки че има ограничени изследвания за ефектите на ябълковия оцет върху загубата на костна тъкан, едно проучване показва, че консумацията на големи количества води до ниски нива на калий и намаляване на образуването на кости поради високата киселинност.

Ябълков оцет, мед и куркума

Оригинална рецепта, бореща се с редица заболявания

Медът се смята за най-добрият естествен антибиотик, който е способен да укрепи нашата имунна система, включително и нашите бели кръвни клетки, борещи се с инфекцията, грипа и простудите.

Куркумата е една от най-мощните билки и съдържа изключително много здравословни ползи. Не случайно е толкова широко изследвана през последните години и набира изключителна популярност при превенция и борба с болести (рак, сърдечни проблеми, диабет и висока кръвна захар и др.), в спорта (отслабване, засилване на метаболизма), в хранителната индустрия и други отрасли.

Комбинацията от 3-те продукта е имунен стимулант, понижаващ кръвното налягане и холестерола. Предпазва от настинки и инфекции и е полезен при състояния, като подагра, артрит и болки в ставите. Също така е добър тоник за храносмилателния тракт и е от полза за здравето на кожата.

Необходими продукти: 

  • 100 г мед
  • 1 супена лъжица куркума
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 чаена лъжичка лимонова кора

Начин на приготвяне: 

Смесете куркумата, ябълковия оцет и черния пипер. Измийте хубаво лимоните преди да ги настържете и добавете меда накрая.

Разбърква се добре, докато се получи гладка смес. Между другото, черен пипер се добавя, за да се ускори усвояването на куркумата. Намерете предварително подходящ съд, в който да съхранявате златния микс. Нека той бъде предварително подсушен и съвсем леко затоплен.

За профилактика на простудни заболявания, сезонни алергии и като анти-канцерогенен ефект е необходимо да се използва по 1 супена лъжица от сместа всяка сутрин.

Ако се чувствате отпаднали или вече сте настинали сериозно, болни сте от грип или сте прекарали скоро друго вирусно заболяване, взимайте по една равна чаена лъжичка от сместа три пъти на ден. Тази дозировка важи и в случаите на авитаминоза, както и при анемия.

Тази рецепта не е подходяща за хора с болести на жлъчката, гастрит, язва и при бременност.

От сайта на Станимир Михов