7-те вида щастие, и как да ги поканим в живота си?

Напълно човешко е да преследваме щастието в живота си. Какво по-нормално от това да искаме да се чувстваме добре и да сме щастливи, нали? Всъщност, „щастието“ при различните хора може да приема различни форми и това зависи от редица фактори, сред които са личните вярвания, поведение и житейски обстоятелства.

Според ново изследване в областта на щастието има 7 вида щастие и ние можем да преживяваме различните му форми в различни периоди от живота ни. Кои са те?

Радост

Радостта е прекрасна емоция, която можем да преживеем само ако присъстваме напълно в настоящия момент. Ако искаме да поканим радостта в живота си е добре да вземем пример от дзен и да спрем стремежа си да живеем в минало или бъдеще време, и просто да бъдем тук и сега.

Въодушевление

Въодушевлението може да продължи по-дълго от радостта. То се появява, когато сме развълнувани за нещо, което предстои в бъдеще време, но започва тук и сега. Това може да е нова работа, за която винаги сме мечтали или почивка на мечтано място, която започваме да организираме днес. За да поканим въодушевлението в живота си е добре да започваме нови неща, които да внесат свежа енергия в живота ни, както и очакване за нещо хубаво, което предстои.

Благодарност

Благодарността е в основата на един друг вид щастие, който ни изпълва с усещане за взаимосвързаност с всички живи същества и целия свят. За да я поканим в живота си можем да си изградим ритуал да обръщаме внимание на нещата, за които сме благодарни, както и да започнем да си водим „дневник на благодарността“, в които да записваме всички неща, за които сме благодарни всеки ден.

Гордост

Гордостта може да бъде нещо много негативно, което ни раздалечава от другите хора, но може да бъде и проява на здрава и стабилна самооценка. Всеки от нас има нужда от здраво его, което да е подплътено с увереност в себе си и собствените възможности. Можем да поканим този тип щастие в живота си просто като инвестираме в развитието си и изграждаме силна самооценка.

Оптимизъм

Дали виждате чашата наполовина пълна или празна? Да, това има значение. Всъщност става въпрос за настройка на ума. Оптимистите имат навик да се фокусират върху положителната страна на живота и възможностите. Нещо, което може да започне да прави всеки от нас.

Пълнота

Пълнотата е свързана с това да се чувстваме щастливи с това, което имаме. Хората, които се чувстват в пълнота е много по-малко вероятно да бъдат разочаровани. Освен това, те се чувстват големи късметлии, че са там, където са и имат толкова, колкото имат.

Любов

Любовта е форма на щастие, която всеки човек иска да преживява всеки ден. Тази форма на щастие не е свързана ексклузивно с романтичния партньор, а се подхранва от всички близки отношения с близки хора – семейство, приятели и нови познанства, които ни подхранват със смисъл и вяра в общочовешката свързаност.

Източник: https://frida.bg