Болните от смъртоносния MERS в Южна Корея вече са 35

Туристите са в паника заради вируса, масово отказват пътувания.

Още пет души са се заразили през изминалите часове от смъртоносния Близкоизточен респираторен синдром (МЕRS). За това съобщава агенция Yonhap, позовавайки се на официална информация от Министерство на здравеопазването. Така заразените вече са 35 души. Според информация от медиите двама от петте нови заболели са работили в болницата, където се лекували пациенти с MERS преди да им бъде поставена диагноза.

Корейските власти взимат всички мерки да спрат разпространението на смъртоносния вирус. В цялата страна вече са закрити над 700 детски градини, училища и колежи, съобщава ТАСС.

По данни на Yonhap около 1300 души, общували със заразените, са поставени под карантина. До момента от коварната болест вече са си отишли двама души.

Заради заплахата от зараза хиляди туристи вече отмениха пътуванията си до Южна Корея. Повечето от тях са от Китай и други азиатски държави. До момента са се отказали над 7 хиляди туристи.

В страната вече е създадена оперативна група, която да се бори с вируса. Тя ще определи и медицинските центрове, където ще се лекуват заразените.

MERS се разпространява по въздушно-капков път и именно това го прави толкова опасен. В ранните стадии няма характерни симптоми. Най-застрашени са хора с отслабена имунна система, хора със заболявания на белия дроб, диабет и бъбречна недостатъчност. Смъртоносността на вируса е 40%.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: