Д-р Ангел Кунчев обясни как да се предпазим от вирусите „Калифорния“, „Швейцария“ и „Зика“

Трябва да пръскаме срещу комари, ако не сме се ваксинирали и да избягваме контактите с болни, разкри здравният инспектор.

„Ако искахме добре да се подготвим за идващия грип, трябваше да се имунизираме. Едва между 3-4% от българите обаче се имунизират“. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Важно е болните хора да ограничат допира си с други хора. Няма нищо фатално. Грипни епидемии има всеки сезон“, добави той.

„Вероятно щамът „Швейцария“ няма да дойде. В момента около 60-70% са болни от щама „Калифорния“. Макар, че този щам ни е познат, той има едни важни особености – не засяга възрастни хора, но засяга младите хора и децата, както и бременните жени и хората с наднормено тегло“, коментира д-р Ангел Кунчев.

По думите му обикновено по-високите температури леко задвижват процеса на грипната епидемия.

„Възрастните хора не боледуват много от този вирус, защото се предполага, че някъде назад във времето те са преболедували подобен щам“, коментира главният държавен здравен инспектор.

„Важно е да не позволим широкото разпространение на комарите в България. Към този момент няма опасност за българите от грипа „Зика“, защото все още няма комари в страната. Пръскането срещу тези насекоми трябва да започне навреме, за да предотвратим разпространението на този грип“, каза още д-р Ангел Кунчев.

Повече информация за вируса „Зика“ можете да получите тук.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: