Детоксикацията е необходимост

Ежедневно в човешкото тяло се натрупват множество токсини. Тяхното прекомерно увеличаване може да доведе до най-различни физически заболявания, както и до нарушения като депресия, тревожност, загуба на паметта. Високите нива на токсини могат да увредят тъканите и нервите, да затруднят бъбречната функция и отслабят имунната система. Необходима е детоксикация.

Източниците на токсини могат да бъдат разделени на външни и вътрешни. Към външните спадат: вредните газове от околната среда, химически препарати за растителна защита, консервантите в някои хранителни продукти. Не всички токсини попадат в телата ни случайно. Понякога сами приемаме множество вредни вещества, например при прекомерната употреба на цигари, алкохол и лекарства. Вътрешните източници са вредни вещества, освободени в резултат на гниене и ферментация на консумираната храна.

Човешкото тяло е способно до голяма степен само да се пречиства чрез белите дробове, лимфната система, кожата, бъбреците и храносмилателната система. Въпреки това, когато нивото на токсини стане прекалено високо, те навлизат в кръвообращението и се депозират в различните тъкани. В тези случаи е необходимо да изберете програма, за детоксикация за да се предпазите от заболявания.

В резултат на прилагането на ефективна програма за детоксикация могат да се постигнат редица здравни ползи:

-подсилване на имунната система;

-значително увеличаване на жизнения тонус;

-подобряване функционирането на храносмилателната система;

-регулиране на телесното тегло;

-подобряване на мозъчната дейност;

-възстановяване на здравия и свеж вид на кожата;

-минимизиране на ефектите от стареенето.

В процесът на детоксикация трябва да се избягват всички продукти, които съдържат изкуствени добавки и консерванти. Препоръчват се диети, включващи здравословни, натурални храни, богати на влакна, витамини и антиоксиданти: плодове и зеленчуци, риба, пълнозърнест хляб. Приемането на по-големи количества растителни влакна е от особено значение за успеха на диетата, защото те значително подпомагат отстраняването на токсините от организма. Обикновено детоксикацията е съпроводена и с повишена употреба на питейна вода. Водата е много ефективно средство, защото голяма част от токсините се отделят чрез урината и потта. Препоръчват се и различни видове билков чай. В разнообразни комбинации те съдържат лайка, невен, хвойна, лимонова трева, копър, мента, зелен чай и др.

В допълнение, по време на детоксикацията е необходимо да бъде преустановена употребата на цигари и алкохол. Желателно е да бъде повишена физическата активност. Редовните физически упражнения помагат на организма да се освободи от вредните вещества чрез изпотяването.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: