Доц. Сотир Марчев: Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем

Доц. Сотир Марчев: Пулс над 100 + задъхване по стълби говори за сърдечен проблем | Диана

Ако човек изкачва 4-5 етажа без проблем, вероятно тахикардията е временно явление.

– Доц. Марчев, термометрите на метеоролозите отчетоха рекорди, но едновременно с това и пулсът ни прави успешни опити за “Гинес”, защо?

– В горещото време се изпотяваме повече, изпотяването причинява обезводняване, обезводняването намалява обема на кръвта. И когато сърцето трябва да свърши своята обичайна работа с по-малък обем кръв, му се налага да я върти по-голям брой пъти в минута. Затова в жегата обикновено пулсът се ускорява.

В топлото време

най-често

кардиолозите

лекуваме

тахикардии –

ускорен пулс

През зимата е обратното – пулсът се забавя. Един пример – сърцето на мечките в зимен сън бие едва около 15 пъти в минута. Ще кажете: Ама ние не сме мечки, нито спим зимен сън. Да, но и нашето сърце също забавя темпото и през зимата по-често идват хора с брадикардии – бавен пулс. Това е обяснението защо в цял свят в студения сезон пейсмейкърите (електрокардиостимулаторите) се “харчат” повече, а през лятото – лекарствата, които забавят пулса.

– Колко е пулсът на здравия човек?

– В границите от 50 до 100 удара в минута пулсът е в норма.

– Повечето хора мислят, че прагът е 60 в минута.

– Нормите са като разрешената скорост по магистралите. Някога беше 120, сега е 140. Погледната в нейната същност, нормата е консенсус между група хора. За хората, които търсят да си намерят някакъв проблем, долната граница може да бъде 60 и нито удар под това, за лекарите, които не искаме да си отваряме излишна работа, тя е 50.

– Опасна ли е тахикардията?

– Когато ускореният пулс е резултат на приятни емоции, не е опасен. Но когато при мен идва мъж, който разказва, че пуши по 2 кутии на ден, и се чуди защо пулсът му е ускорен, отговорът е ясен. Казвам на такъв пациент да спре цигарите, но понеже опитът ме е научил, че това рядко се случва, му давам и лекарства.

– От коя граница нагоре ускореният пулс става много рисково състояние.

– Ритъмните нарушения на сърцето са нещо като температурата – дали е доброкачествена, или злокачествена, зависи от това какво я причинява. Ако тя е следствие на шарка например, ще мине, прогнозата е добра, ако съпътства тумор, прогнозата е лоша. Подобно е с тахикардията – ако е елемент от любовна треска – дай боже всекиму. Ако се дължи на обезводняване, пак не е много лоша – ще пие човекът повече вода и ритъмът ще се регулира. Опасна е, когато например е ефект от сърдечна недостатъчност или на миокардна исхемия. Причината определя каква ще е прогнозата на ритъмното нарушение.

– Практически как може да се ориентира човек дали ускореният му пулс е “доброкачествен”?

– Ако изкачва 4-5 етажа без проблем, най-вероятно тахикардията е временно явление, но ако за 1-2 етажа трябва да спре да си почива, е много вероятно да има сериозен проблем.

– Много хора са убедени, че пулс под нормата е по-малкото зло, прави ли са?

– Както за тахикардията, така и при брадикардията причината може да е доброкачествена – например т.нар. спортно сърце, или да е лоша, ако е резултат на долен миокарден инфаркт.

– Спортното сърце не е ли само по себе си неблагоприятно състояние?

– Спортното сърце, освен че по-мощно се съкращава, и по-лесно се разпуска. Принципно кардиолозите препоръчваме всеки да е активен физически и да спортува с умерени натоварвания.

Високите спортни

постижения в

никакъв случай

не са

здравословни

за самия спортист. Когато един спортист е във върхова спортна форма, той е в едно много “чупливо” състояние. Типичен пример е Дан Колов. Бил е най-силният мъж на планетата, никой не е можел да го победи, а някаква си туберкулозна бактерия го е убила – бактерия, с която и аз, и вие може би сме се срещали и организмът ни се е справил, а имунитетът на Дан Колов не е успял. Докато един спортист е съсредоточен в постигането на върхово майсторство, организмът му е в много неустойчиво състояние и той е много податлив на различни инфекции. По принцип спортът е хубаво нещо и до сериозен проблем стигат само част от спортистите, които тренират екстремално по 10-12 часа всеки ден. Опитът ми показва, че

сърцето на

50-годишен човек,

който спортува, е

много по-младо

от сърцето на неговия връстник, който “тренира” само натискане на дистанционното за телевизора. На всеки съвременен човек препоръчвам да спортува. Разбира се, не под палещите лъчи в най-топлата част на деня.

– Макар че с горещините май трябва да свикваме?

– Според нов съвместен доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО) глобалната промяна на климата е факт и трябва да се съобразяваме с нея. В доклада се напомня, че горещините са смъртоносно природно явление, което често хората подценяваме, защото не е така зрелищно като бурите и земетресенията.

По време на

горещи вълни

загиват повече

хора, отколкото

при някои трусове Да речем, през 1995 г. само в района на Чикаго починаха над 500 души, в Индия при последното екстремно затопляне жертвите на температурата бяха няколко хиляди. А прогнозите са, че отсега нататък ще има все по-чести, по-дълги и по-екстремни затопляния, каквито не сме виждали. На 54-ия си рожден ден на 4 август 2015 г. американският президент Барак Обама обяви, че според него най-голямата реална опасност пред човечеството са климатичните промени.

– Как може да се намалят драматичните ефекти върху здравето?

– В глобален план това кара градоустройствените институции и архитектите да се съобразяват с явлението при добавянето на нови обекти в селищата.

Всеки човек също

вече се

съобразява с

глобалното

затопляне при

строежа на дом

или при ремонт, при подреждането на приоритетите за покупки на уреди за дома, където климатикът още отсега все по-често излиза напред. В доклада на СЗО и СМО има много добра медицинска част с практическа насоченост. В коментара за електрическите вентилатори например се напомня, че когато температурата около нас е под нашата телесна, вентилаторът ни помага, разхлаждайки ни. Като насочва въздушната струя към нас, той подпомага изпаряването на потта и така улеснява терморегулацията ни.

 

Когато обаче в стаята е 35-37 градуса, вентилаторите насочват въздух, който е топъл колкото нас и ни загряват. Така че в много горещи помещения вентилаторите по-скоро вредят, полезен може да е само климатикът.

Друго нещо, което много хора забравят, е да пият достатъчно вода. Привърженик съм на принципа човек да проповядва, каквото прави, и да прави, каквото проповядва. Това се отнася и за съвета ми да се пие повече вода в горещините. На мен често ми се налага да пътувам между Плевен, където работя, и София, където е семейният ни дом. Винаги имам шише с вода в колата, но през лятото тя задължително е в стъклена бутилка. Нещо, което препоръчвам на всички. Причината е, че

при неизбежното

затопляне на

водата в

пластмасова

бутилка

материалът

отделя вредни

вещества

в течността. Дори да не я изпием, докато е топла, а изстинала, химикалите ще са си все така вътре. Това е причината пластмасовите бутилки да са за еднократна употреба и пълни да не се съхраняват на слънце и на повече от 25 градуса, което през лятото е трудноизпълнимо – на сянка е 37-38 градуса, а в паркирана кола на слънце може да стигне 60-70 градуса. Не е хладно място, както препоръчва производителят на бутилките. Отделените при високите температури субстанции от пластмасите обаче може да причинят ранен пубертет при децата, при възрастните – оплешивяване, при жените – рак на гърдата, при мъжете – рак на простатата. А стъклото практически по никакъв начин не взаимодейства с напитките и храните. Така че – през лятото стъклена бутилка.

– Кои хора са най-уязвими в горещините?

– Сред

най-рисковите

групи са

прехвърлилите

65 години

Около тази възраст терморегулацията става по-несъвършена и хората често губят реалното усещане за температурата. Много масов сценарий за смърт в горещините или при екстремен студ са починали възрастни самотници или хора, чиито деца в момента не са край тях. Това може да се избегне, ако близките си създадат навик поне веднъж на ден да им се обаждат или да държат връзка със съседи, които може да преценят пият ли достатъчно течности, как са облечени, каква е температурата в дома. Да им напомнят да носят леки светли дрехи от естествени материали, да слагат шапка, ако излизат. Подобна грижа е необходима и за хората с психични проблеми. Голям риск има и за малките деца, които също лесно може да получат топлинен или слънчев удар.

– Други логични неща, за които обаче забравяме?

– Да затваряме прозорците сутрин и да изолираме прозорците от топлината, доколкото може. Като не забравяме, че когато щорите са метални, а завесите тъмни – те се нагряват и излъчват топлина към дома. Ако нямаме завеси от типа блекаут, които не пропускат светлината и по този начин ограничават топлината, може да се сложат светлоотражатели между стъклото и пердетата. В по-дългосрочен план

за по-прохладен

дом помага

засаждането на

дървета наоколо.

Дърветата са

природните

климатици

Съветът ми в тази продължителна гореща вълна е човек да търси възможно най-хладното място в дома. Мой познат от Мадрид, където жегите започнаха по-отдавна и са още по-екстремни, си е сложил походно легло на терасата, защото сградата е толкова напечена, че нощем излъчва акумулираната топлина. От опита му може да се възползва всеки, които не може да мигне в топлата стая. Освен това в екстремните горещини е разумно да се намали физическата активност. Особено за хората, които работят на открито.

Интервю на вестник 24 часа / www.24chasa.bg