Ечемикът намалява кръвната захар

Ечемикът намалява кръвната захар | Диана image 1

С несмилаеми въглехидрати той храни добрите чревни бактерии и така пази от диабет, инфаркт и рак.

Tези, които са си поставили за цел номер едно да подобрят здравето си, със сигурност трябва да включат в диетата си ечемика. Зърното понижава нивото на кръвната захар и риска от диабет тип 2, подобрява сърдечносъдовото здраве и ограничава риска от инсулт, инфаркт и няколко вида рак, показва проучване, публикувано в специализираното издание по проблемите на храненето “Бритиш джърнал ъв нутришън”. Хранене три пъти на ден с участие на ечемичен хляб още на третия ден подобрява метаболизма, сваля нивото на глюкозата в кръвта и намалява предпоставките за образуване на плаки в кръвоносните съдове (рецептата на този хляб – по-долу в статията). В това се е убедил екип под ръководството на д-р Ан Нилсън от научния център по диететика към университета в Лунд, Швеция.

Благоприятният ефект се дължи основно на някои несмилаеми въглехидрати (фибри, влакна), включително инулин, които стимулират образуването на хормони за равномерно усвояване на захарите и за регулирането на апетита. Косвено инертните вещества под форма на фибри са естествен съюзник срещу затлъстяването, холестерола и хипертонията.

Изследователите са наблюдавали по равен брой здрави доброволци на средна възраст, разпределени в две равностойни групи. Хранели ги с едни и същи храни, но едните получавали традиционен пшеничен хляб, другите – ечемичен. Всеки ден били изследвани за чувствителност към инсулина и други маркери, които показват вероятността за развитие на диабет от втори тип. При групата на нетрадиционен хляб рискът намалявал и оставал нисък в продължение на 11-14 часа – нещо, което не се случвало на другите участници. Според учените положителните ефекти започват, когато устойчивите въглехидрати достигнат червата, където увеличават добрите бактерии и подбуждат освобождаването на противовъзпалителни хормони.

Вдъхновени от резултата, изследователите предлагат универсален съвет за поддържане на здравословни нива на кръвната захар: хората без стомашно-чревни заболявания да ядат възможно най-пълнозърнести хлябове и храни и да се избягват видовете с бяло брашно. Идеята е, че лишените от външната си част излющени зърна залпово освобождават захарите си и рязко вдигат кръвната захар – предпоставка за диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и рак.
Друг начин да се увеличат неусвоимите хранителни вещества, които обаче са полезни за отглеждане на добри бактерии в дебелото черво, е добавяне на зърна ечемик в супи и яхнии. Може също в рецептите с ориз той да се замени с ечемик. Честото включване на фасул и нахут подсилват ефекта от полезната зърнена култура, казват учените.

Рецептата на учените

Цели зърна, брашно, мая, сол и вода са нужни за направата на ечемичния хляб, използван в изследването, обяснява пред “Медикъл нюз” екипът. Около 600 грама ечемик се вари в същото количество вода на умерен огън 12 минути след завирането. Ако остане течност, се изхвърля, и зърната се охлаждат. Към тях се добавят 100-ина грама бяло брашно, 6 грама суха мая и малко сол. С около 300 мл вода от всички съставки се забърква “тесто”, което заради целите зърна и по-течна консистенция не покрива представата за традиционната заготовка за хляб. Покрива се с фолио и се оставя 1/2 час да втаса, разбърква се и се прехвърля в съда, в който ще се пече (например продълговата форма за кекс), като се притиска към дъното (с ръка или друг съд с подобна форма), за да се отстранят въздушните джобове и тестото да прилегне към дъното. Оставя се още 1/2 час за второ втасване и се пече около 1 час на 200 градуса. Изважда се, след като се охлади, а се консумира напълно студен. Хлябът е почти без глутен и не бухва, но е вкусен, засищащ и има предимството да е естествен контрольор на кръвната захар.