Емпайър Стейт Билдинг е част от силуета на Ню Йорк

Емпайър Стейт Билдинг е част от силуета на Ню Йорк | Диана image 1

На 31-ви май през 1931 г. в Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building), небостъргачът в стил Ар деко на остров Манхатън. Разположен е в квартала Мидтаун, на Пето авеню №350, между 33-та и 34-та улица. Открит на 1 май 1931 година, той има височина 381 м (443.2 м с радиоразпръскващата антената) и 102 етажа. Това е първата сграда в света с повече от 100 етажа. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. След разрушаването на Световния търговски център през 2001-а Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в града и третата в Америка след “Уилис Тауър” и “Тръмп Интернешънъл Хотел енд Тауър” в Чикаго. Сградата е наречена на Имперския щат (Empire State), едно от наименованията на щата Ню Йорк.

Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятана за един от най-известните символи на града. На 86-я етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специален начин по определени поводи, като Деня на независимостта или Нюйоркския маратон.

carousel_581

Една от най-известните появи на сградата е във филма “Кинг Конг” от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия Емпайър Стейт Билдинг е показвана в множество кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като “Как се запознах с майка ви”, “Приятели”, “Сексът и градът” или “Клюкарката”.

През 1929 г. е основана компанията “Емпайър Стейт Инкорпорейтед”, чиято цел е изграждането на нова административна сграда на мястото на стария хотел “Уолдорф-Астория”. Основен участник в нея е Джон Джейкъб Раскоб, заемал преди това ръководни постове в “Дюпон” и “Дженеръл Мотърс” и една от водещите фигури в националната организация на Демократическата партия.

Вижте още:   Системата, която неумолимо превръща хората в изроди

Проектирането на сградата е възложено на архитектурното бюро “Шрейв, Ламб и Хармън”. Водещият архитект на проекта Уилям Ламб описва изискванията на инвеститора така: “Заданието съдържаше няколко реда: фиксиран бюджет, не повече от 8.50 метра между прозорците и коридорите и колкото може повече етажи. Фасада от варовик и дата на завършване на работите 1 май 1931 г., което означаваше година и половина от началото на проектирането.” Проектът е завършен само за две седмици, като е вдъхновен от Рейнълдс Билдинг в Уинстън-Сейлъм, също проект на Шрейв, Ламб и Хармън, и от Карю Тауър в Синсинати на архитекта Уолтър Алшлагер.

building_of_empire_state_building_64

Изкопните работи за строежа на Емпайър Стейт Билдинг започват на 22 януари 1930-а, а изпълнението на първите конструкции – на 17 март. Броят на хората, работещи едновременно на строежа, достига до 4000 души, като много от тях са европейски имигранти и индианци мохок. От времето на строителството са останали множество впечатляващи снимки на монтажниците, сглобяващи елементи на стоманената конструкция на стотици метри височина, често без никаква предпазна екипировка. По официални данни на обекта загиват петима работници, но нито един от тях по време на монтажа на скелета, който на пръв поглед изглежда най-рисковата дейност. Зидарските работи започват през юни и за завършени на 13 ноември 1930 година. Средната скорост на строителството е четири и половина етажа седмично.

На 17 септември 1930 г. ръководителят на проекта Алфред Смит поставя символичния основен камък на сградата със сребърна плоча пред публика от 5 хиляди души. Сградата е официално открита на 1 май следващата година на специална церемония, като осветлението е запалено лично от президента на Съединените щати Хърбърт Хувър чрез натискане на бутон в столицата Вашингтон.

Вижте още:   Как да разпознаем манипулаторите и да се предпазим от тях

Строителството продължава една година и четиридесет и пет дни или общо 410 дни, включително почивните, като в крайна сметка сградата е завършена преди крайния срок. Първоначалният бюджет на проекта, включително стойността на терена, е 40 948 900 долара, но дефлацията, предизвикана от Голямата депресия, намалява номиналната му стойност до 24 718 000 долара.

Емпайър Стейт билдинг държи рекорда по височина в града в продължение на 41 години, докато Двете кули на Световния търговски център го изместват от лидерството. След удара срещу Двете кули на 11 септември 2001 година Емпайър Стейт билдинг пак е най-високата сграда в Ню Йорк. В строителството на небостъргача са вложени 330 000 кв. м бетон. Сградата има 6500 прозореца и 73 асансьора.

От Емпайър Стейт билдинг може да се види 360° панорамен изглед на Ню Йорк.

 

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds