Ето кой грип ще ни дойде на гости след Нова година

Щамът „Швейцария“ е открит на 1700 км от София.

Грип у нас все още няма. Но се очаква той да „пристигне“ и масово да започне да ни разболява след Нова година и тогава ще се стигне до епидемия. Това прогнозира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По 4-5 случая на заразата вече са открити във Франция и в още няколко държави от Западна Европа. Там са установени заболели от грипния вирус тип А „Швейцария“ и с тип В (на него се падат 30 на сто от повалените на легло). „Тези щамове са включени в противогрипната ваксина за тази зима заедно с неотстъпващия вече шеста година свински грип (т. нар. тип А – „Калифорния)“, каза още проф. Кантарджиев.

„Швейцария“ ще е новият грип за настоящата зима, той е изолиран за първи път миналата година в европейската държава и затова носи името й. Ваксините, които ще ни помогнат срещу него дават и защита срещу новия тип В – „Пукет“ (открит на едноименния остров м. г. и кръстен на него).

В момента у нас циркулират дихателни инфекции, заради които 97 души на всеки десет хиляди от населението са болни. Най-много са в Габрово – 200 заболели на десет хиляди, в Пазарджик – 185 на десет хил., и в Стара Загора – 168, показва последната справка на центъра към 29 ноември. Респираторните вируси се лекуват симптоматично: с медикаменти срещу високата температура, болното гърло или кашлицата.

„Няма болни от бруцелоза хора в Гоце Делчев и Кнежа, показват изследваните проби от тамошните жители със съмнение за болестта. Но това не значи, че няма бруцелоза сред животните!“, каза още проф. Кантарджиев. Той препоръча, ако хора в района установят, че имат висока температура инощно изпотяване с неприятна миризма, веднага да потърсят лекар.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: