Как да се предпазим от ебола?

Как да се предпазим от ебола? | Диана image 2

С разпространението на вируса ебола и в Европа ужасът от заразата расте. Експертите са принудени да се надпреварват с епидемията, за да разберат как да противодействат на вируса, който засегна над 7500 души в Западна Африка. Досега болестта е убила над половината от заразените хора.

Би Би Си разпространи съвети от лекари за защита срещу заразата.

Не докосвайте!

Ебола се предава чрез пряк контакт със заразени телесни течности. Кръвта, повръщаното и слюнката могат да пренасят и разпространяват смъртоносния вирус. Близките на пациентите и здравните работници са най-застрашени от инфекция, но всеки, който попадне в близост до заразен, рискува да прихване болестта. Затова, при подозрение за зараза, физическият контакт трябва да се ограничи напълно, а хората да се защитят с добре покриващо тялото им облекло. Вирусът не може да премине през защитни ръкавици, маска, очила, гащиризон и гумени ботуши, каквито използват здравните работници в Африка. Те обаче сменят дрехите си на всеки 40 минути за всеки случай. Обличането на екипа отнема 5 минути, а събличането, което не може да стане без чужда помощ – около 15. Смяната на дрехите е много рисков момент, затова задължително тялото се дезинфекцира с хлор.

Ebola-outbreak-graphic

Покрийте очите си!

Ако инфектирана капчица попадне върху кожата, тя може да бъде отмита веднага със сапун и вода или алкохолен дезинфектант. С очите обаче е различно. Капчиците течност при кихане могат да влязат направо в тях и да въведат вируса в организма. Опасни зони са и лигавицата на устата и вътрешната част на носа, както и разкъсаната кожа.

Почиствайте!

Един от най-шокиращите симптоми на ебола е кървенето. Пациентите могат да прокървят от очите, ушите, носа, устата и ректума. Кръв може да има и в изпражненията и провръщаното. Почистването носи един от най-високите рискове за инфектиране. Мръсните дрехи и други отпадъци трябва да бъдат незабавно изгорени. Медицинското оборудване трябва да се дезинфекцира непрекъснато. Риск носят и миниатюрните капчици, които могат да попаднат върху повърхността на мебелите.

Вижте още:   Стопете 15 килограма с тази пролетна диета

Медицинската сестра, която наскоро се зарази, докато се грижеше за двама пациенти в Испания, е влизала два пъти в стаята на един от тях – за да се грижи за него и за да децинфекцира стаята след смъртта му. И двата пъти тя е носила защитен костюм. Въпреки това заразата е успяла да проникне.

Структурата на вируса се уврежда от сапун и вода, от алкохол и от разредена белина, които трябва да се използват за почистване.

Използвайте презервативи!

Като цяло, ако пациент се възстанови от ебола и изследванията покажат, че организмът е чист, вече няма риск той да зарази някого. Вирусът обаче може да остане жив в семенната течност на мъжете до три месеца след оздравяването. Затова лекарите препоръчват на оздравяващите да се въздържат от секс или да използват презервативи в продължение на три месеца.

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds