Киселото мляко може ви помогне да разберете дали имате рак

Лентичките показани на снимката могат да бъдат използвани за откриване на синтетичните биомаркери. Линиите показват наличието на такива маркери в урината.

Учените от Института по технологии в Масачузетс стигнаха до един прост метод за откриване на рак и то само с кисело мляко и тест на урината.

Професор Сангита Батиа от Масачузетския Технологичен Институт успя да развие молекули, които се държат като биомаркери за откриване на клетките на рака. Ако тези молекули се изпият с кисело мляко, те намират пътя до клетките на рак, където ензимите се пръсват на малки частици и изхвърлят от тялото чрез урината. Всичко, което трябва да направите, е да се ползвате едно малко парче хартия и и резултата е видим с просто око.

Досега тези молекули за откриване на рака се внасяха с помощта на инжекция, а с новия метод трябва да се смесват с киселото мляко .

Изследването е направено върху лабораторни мишки, а в клинични изпитания при хора този метод се оказва просто и по-евтин за откриване на това заболяване.

Според американското дружество за борба с рака (ACS), само 40 процента от хората получават ранна диагностика на болестта, заради разпокъсаните проучвания.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: