Комбинирана терапия удължава с до 5 г. живота при агресивен рак на гърдата

Комбинирана терапия удължава с до 5 г. живота при агресивен рак на гърдата | Диана

Науката разгада биологията на туморите и откри метод за спиране на безконтролния им растеж 

Комбинация от две таргетни лекарства срещу напреднал агресивен рак на гърдата увеличава шанса на повече жени в краен стадий на заболяването. Резултати от клинични изпитвания показват, че преживеяемостта се удължава средно с около 5 години, което е успех при рак с разсейки.

Това обясни онкологът д-р Спартак Вълев от столичната болница “Надежда” на дискусия за новите възможности за лечение.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Обикновено младите българки, а и лекарите не мислят за тази диагноза при пациентки под 30 г. Но през годините случаите се увеличават и за лечение постъпват все по-млади жени. Особено при наследствено предразположение, когато в рода има болни от рак на гърдата. Според част от учените

увеличен риск

съществува и ако

жената има баща,

брат, дядо с рак

на простатата

– новообразувание, което също е хормонално зависимо.

Ракът на гърдата не е един вид тумор, има доста разновидности.

За най-агресивен се смята HER2-позитивният подвид. Установява се при 20-25% от всички жени с рак на млечната жлеза. При него на повърхността си раковата клетка произвежда големи количества специфичен протеин, който стимулира растежа и се нарича HER2 (human epidermal growth factor receptor 2 – рецептор за човешкия епидермален растежен фактор 2).

Но

HER2-позитивният

рак вече не е това

страшилище,

което беше преди

10-ина години

Нови проучвания обърнаха концепцията за отпор и бяха създадени терапии с комбинирано действие, обясни д-р Вълев. Пътят, разбира се, е труден и съвсем не е равен и гладък. Във времето, в което ракът на гърдата е бил схващан като присъда, са се прилагали един-два терапевтични подхода, без да се вземат предвид биологичните особености на тумора, и не е било ясно защо при едни пациенти те имат задоволителен ефект, а при други – нулев.

Медицината прави големите крачки в лечението едва след откриването на специфичните рецептори, които превръщат туморите в агресивни.

Ген, свързан с растежа и наречен HER2, дава на клетките указания да образуват по повърхността си около 20 000 рецептора, които от своя страна пускат “програма” за нарастване и делене на клетките. Но

при някои HER2

рецепторите достигат

свръхчисленост –

рекордни 2 милиона,

и това кара

дефектните клетки

да се умножават

безконтролно

– тогава туморите нарастват изключително бързо.

Освен това има и друга неблагоприятна тенденция – след отстраняването на новообразуванията по-често се появяват рецидиви и метастази.

За да се борят с HER2, учените първоначалносъздават версии на антитела от мишки, които да се свържат с рецепторите на клетките на рака на гърдата и така да прекъснат подаването на сигналите за растеж. С други думи, да попречат на безкронтролното увеличаване на раковите клетки.

За да не бъдат правилно разпознавани тези миши антитела като чужди и в отговор организмът на човека да ги отхвърли, учените успяват да ги дегизират. Целта е антителата да не бъдат квалифицирани като чужди. Задачата по маскирането се делегира на т.нар. хуманизирано антитяло.

Впоследствие

антитялото

се превръща в

мишенно лекарство

Някъде на този етап науката установява, че HER2 съвсем не е единственият рецептор на повърхността на клетката, който предизвиква растеж и делене, а има още 3.

Със задълбочаване на знанията в тази област се оказва, че рецепторите образуват двойки при предаване на посланието за растеж и следователно някак си трябва да се попречи на това комбиниране. Като резултат от усилията на онколозите се появява нов прицелен (таргетен) медикамент за лечение на рак на гърдата. Но търсенията на нови подходи не спират, защото след всяко решение ракът отговаря с ново предизвикателство. В случая следващото препятствие, което трябва да се прескочи, е да се намали увреждането на здравите клетки в процеса на химиотерапията.

Идеята е таргетното лекарство да се “занесе” само до раковите клетки и само да се вкара там, обясни д-р Вълев.

Основното предизвикателство е химиотерапевтикът да се свърже с таргетното лекарство, което е биотехнологичен продукт от групата на моноклоналните антитела, така че връзката да не се “скъса” прекалено рано.

Целта е

да се попречи на

токсичното лекарство

за химиотерапия

да се освободи

извън раковата клетка

Резултат на това търсене е появата на поредното, трето поколение лекарство за лечение на този вид агресивен рак на гърдата.

“Лекуваните с новите терапии жени с HER2 положителен тумор като цяло

дори имат по-добра

преживяемост в

дългосрочен план,

отколкото тези с HER2

отрицателен рак

– увери д-р Вълев. – Това е забележителна промяна в грижите за пациентките, която стана възможна, след като науката разгада биологията на туморите и откри метод за прекъсване на безконтролния растеж.”

Автор: Любомира Николаева, www.24chasa.bg