Най-критичните фактори за връзката ти

Третата, четвъртата и дванадесетата година са най-критични за  отношенията ви, показва ново проучване.

Първата фаза настъпва през първите пет години, ако няма сексуални, емоционални и духовни връзки. 50% от анкетираните по-скоро се съгласяват с кризата на третата или четвъртата година, като най-честата причина за това са появата на децата. След раждането на първото дете разправиите и стресът се увеличават, което е препятствие за повечето семейства.

Според психолози през тази фаза връзката е уязвима от гледна точка на общуването, конфликтите, изразяването на привързаността, както и на финансовите трудности, уреждането на дома, разпределението на домакинските задачи и други практически аспекти на адпатацията. Колкото по-продължителен е периодът на ухажването, толкова по-голяма е вероятността връзката да е сполучлива ( тази зависимост се установява в рамките на двегодишен срок на ухажване независимо от действието на останалите фактори).

Изследването разбива теорията, че седмата година е крайъгълен камък в отношенията между двойките. Експертите решили да потърсят по-надълбоко какви са причините и установили, че повечето двойки не са съгласни с утвърденото вече схващане, че раздялата е най-вероятен след седмата година.

Половината от участниците в проучването обаче не могат да приемат, че след повече от десет години съвместно съжителство, ще се разведат, поради „непреодолими различия“.
Средната или типична продължителност на една връзка като „опасен период”, е 2,9 г. Друго изследване показва че, повече от 1/3 от изследваните разведени двойки твърдят, че сериозните  проблеми, довели до раздялата им, са възникнали през първата година. Установено е също, че първата година е особено критичен период за жените под 20-годишна възраст и главно за тези от тях, които са били бременни преди сключването на брака.

В зависимост от продължителността на една връзка или брак са налице и различия в типичните оплаквания. Тези, които са се развели на по-ранен етап от брака, се оплакват по-често от роднините на партньора и от сексуални проблеми, а развелите се по-късно – от настъпили промени в интересите и ценностите и от липса на „семейно чувство”.

Интересен факт са установили статистиците през последните години, не само у нас, но и в повечето страни по света.

Истината е, че раздялата или разводът се нарежда на първо място от факторите причиняващи огромен стрес на организма. При повечето хора разводът се явява като най-тероризиращ нервната система, дори повече от стреса при загубата на близък човек или при наличието на тежко заболяване.Още по-интересно е, че дори развода да е по взаимно съгласие, той отново се явява като стресов фактор. Обяснението за това може би е, че в повечето случаи не се разделят само двамата съпрузи (двойката), а започват да „страдат“ и техните роднини и приятели. Изводът е, че: съпрузите не страдат толкова заради себе си, колкото заради заобикалящите ги. Това от своя страна прави много трудно да успеят да приемат раздялата като ново начало.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: