Наш експерт: Евтино, но инжектирано със серуми свинско и пилешко залива родните пазари

Наш експерт: Евтино, но инжектирано със серуми свинско и пилешко залива родните пазари | Диана

Евтино свинско от Испания, Румъния и Германия залива българския пазар, на който едва 30% от месото е родно производство. До 4-4,50 лв./кг пада цената на вратната пържола в магазините и затова подозираме, че това месо е обработено с хранителни добавки”, съобщава пред “Труд” Добрин Папазов, председател на Асоциацията на на свиневъдите в България. По думите му продуктите се инжектират с разтвори, които повишават теглото и реално потребителите плащат за вода, а не за месо.

За да спрат злоупотребите на пазара, от Съюза на свиневъдите предлагат да се въведат промени в Закона за храните, според които “подсилените” меса да бъдат на отделен щанд с маркировка, че съдържат добавки.

Производителите си обясняват причината за дъмпинговия внос със свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и с руското ембарго, което затвори един огромен пазар.

Същият проблем съществува и с предлагането на пилешко. По данни на Съюза на птицевъдите в България са внесени над 100 000 тона, толкова е и родното производство.

“Вносните меса се продават на много по-ниски цени от родните и това подбива вътрешния пазар”, коментира пред вестника депутатът от БДЦ Чавдар Пейчев, който е подал сигнал до земеделския министър Десислава Танева.

“В страната ни се внасят пилета от Румъния, които се продават по чуждите кланици на цена на 0,95-1,05 евро. В България след транспортните разходи и надценката на търговеца килограм пиле на едро се търгува за 2,15-2,20 лв. без ДДС. Така излиза, че възможно най-ниската себестойност на произведено пилешко месо в България е 2,50 лв., т.е. с 50 ст. по-висока от продажната цена на кланиците в други държави членки на ЕС като Полша и Румъния”, коментира Пейчев.