Не се давайте на есенното омърлушване

5 лесни начина да избегнеш омърлушването на новия сезон.

Лятото ти беше горещо, от време на време за разкош и дъждовно. Запълни свободното си време с много приключения, пътешествия, нови запознанства с готини хора по планини, морета, концерти и фестивали. Вдишваше стабилно количество любовни аромати, развинтваше до краен предел фантазиите си,  като всичко това сведе до минимум негативните емоции.

Изброеното ти се струва прекрасно, но е време да се подготвиш и за едно по-хладничко време, което  предразполага толкова благоприятно за някои други дейности. Откриеш ли красотата в есента, с всичките й шарени палитри, които обагрят нашите централни улици, паркове, поляни и гори, тогава ще можеш да се насладиш изцяло на този сезон. Затова ще се опиташ да извлечеш есенния екстракт от падащите жълто-зеленикави листенца, когато се заринеш до уши в тях.

Ще ти предложим 5 лесни начина, чрез които можеш да избегнеш някои неприятни състояния, в които духът и тялото ти изпадат от непрекъснатата смяна на климата. Не е задължително да се омърлушваш покрай мокрото и навъсено време. Никой не иска да ти гледа тъжните физиономии. Ето какво ти предлагаме ние.

ЙОГА – ОСВОБОДИ СЪЗНАНИЕТО И ТЯЛОТО СИ
Разбърканите ти напоследък мисли не могат да те успокоят, искаш да ги подредиш по възможно най-лесен начин, за да не те тормозят от сутрин до здрач. Затова една от практиките, на които можеш да се довериш в такъв момент, е йогата. Тя ще ти помогне в пъти повече отколкото, ако решиш да седнеш пред компютъра и да изгледаш поредния малоумен американски филм (нищо против американците, просто киното им sucks). Йогата помага най-вече за осъществяването на връзката между духа и тялото, тялото и духа. Два пъти седмично посещавай една от многото в момента действащи зали, където се практикува йога. След работния ден там ще бъде мястото, където ще можеш да отпуснеш съзнанието си, без да мислиш за това, каква манджа трябва да сготвиш за гаджето, сестрата, децата и т.н. Трябва да разбереш, че най-важното за теб е да направиш тази връзка, която символизира хармонията между теб и околния свят. Това не е секта, където хората палят свещи и се въртят в кръг като луди, нито поредната пропаганда, която ще чуеш. Попитай твоите приятели дали са ходили на йога, ако не са, покани ги с теб, разкажи им за благоприятните ползи от нея. Колкото повече, толкова повече – е казал Мечо ти Пух. Ако щеш  вярвай, но мрачните ти помисли и потискащи състояния след една такава практика от час и половина могат да изчезнат почти напълно.

ХАЙДЕ СТИГА С ТЕЗИ СМАРТ ТЕЛЕФОНИ, ТАБЛЕТИ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ДЖАДЖИ, ГРАБВАЙ СИ ШАЛТЕТО, ОБУВАЙ СИ УДОБНО КЛИНЧЕ И ОТИВАЙ ДА ПРАВИШ АСАНИ.

Те ще раздвижат тялото ти и ще те накарат да усетиш нахлуващия прилив на енергия, както и постепенно появяващата се позитивна нагласа в теб самия.

КНИГИ – ПРЕОТКРИЙ ВЪОБРАЖЕНИЕТО СИ
Както знаят всички, четенето е твоят прозорец към света. От теб зависи обаче дали ще стои вечно затворен, или един ден ще се престрашиш да го открехнеш леко, а накрая с радост да го отвориш напълно. Нахлуй с 300 в първата книжарница, разгледай, без да бързаш, докато се ориентираш какво точно ще те заинтригува. Хващай първата книжка от съответния раздел, на който си се спрял (няма значение дали ще е 150 или 400 страници) и си я купи, като не го мислиш много, важно е да го направиш. Ако е слънчево, разходи се пеша до близкия парк, уреди си среща с някоя приятелка, приятел. Умишлено подрани за срещата, за да имаш време да започнеш своето ново четиво. Седни си лежерно на пейчица, докато те грее есенното слънце, и се опитай да  се потопиш в един непознат досега свят. Казваме непознат, защото с всяка една прочетена книга ти откриваш нови светове. Първата страничка е най-трудна, но няма да те изяде. Когато компанията ти пристигне с биричка в ръка, усмихни се. Докато ти пожелават поредното наздраве, започни да обсъждаш със събеседника си как реши да си купиш книга. Ето че вече имаш желание да му разкажеш началото на сюжета. Оттам и разговорът ще потръгне в градивна насока, биричката ще ти бъде още по-вкусна и ще се насладиш по-дълго на още един прекрасен ден.

ВРЕМЕ ТИ Е ЗА ЕДНО ЧАЙЧЕ
Топлите чайчета – ммм, благинка. Билките, които сваряваш и ги поднасяш топли, са тези, които те карат да се чувстваш по-добре. Има толкова много разновидности, че не можеш дори да ги изброиш, нито можеш да опишеш тяхното положително влияние върху тялото и духа ти. Тук чаят се свързва много добре с практикуването на йога, защото крайната цел е една съща – достигане на хармония. Сега ще кажеш – каква е тая хармония, като пия топла оцветена вода, с мед и лимон. Всъщност точно там е тайната на чайчета – как ще се забъркат и с каква цел ще ги използваш. Всяка една билка помага на различните части от тялото ти, които препращат сигнали и към духа. След като тялото ти е спокойно, и духът ще бъде несъмнено такъв. Затова ти говорим за хармония. Излишно е да ти казваме колко е полезен чаят, как изчиства от токсини и бля-бля-бля. Тук става въпрос за начин на живот, приеми го като традиция, както в „Джигитай” (Китай). Не те караме да правиш чаени церемонии часове наред с цялата рода и да изполягаш на земята. Сутрин изпий един чай на гладно – черен, зелен, ройбос – от тези, по-енергчните. Добави задължително мед и лимон, защото след това ще усетиш един по-различен ароматен привкус на тези добавки. Седни, ако искаш, и пред лаптопа, докато си проверяваш сутрешните служебни имейли, и отпивай всяка глътка с наслада, докато е още топъл. Следобед пък защо да не пийнеш още един, след като си обядвал и е минало известно време. Тук може да се спреш на мурсалския чай, той е много приятен и носи хиляди ползи. Вечер изпий един преди лягане.

ЗА УСПОКОЕНИЕ И ПО-ДОБЪР СЪН, ПРОБВАЙ С МЕНТА, ЛИПА, ГЛОГ, МАТОЧИНА.

Няма да ти отнеме скъпоценно време да пиеш чай, но пък ще усетиш как наистина ще има положителен ефект върху теб. Пробвай! Стана ли време за чай?

АРТ ИНСТАЛАЦИИ ИЛИ КАК ДА ПРИЛОЖИШ МАЛКО КРЕАТИВНОСТ
Тук идва забавната част. Това е съвет, който ще  развихри креативността ти и моделирането на идеи. Ако смяташ, че домът ти е скучен и нещо не се чувстваш добре вече в него през есента, значи е дошло време да помислиш как ще ти бъде забавно и приятно да стоиш вкъщи. Когато не е слънчево и не си на работа, не е задължително веднага да хванеш прахосмукачката и да припаднеш накрая от чистене. То може да не бъде толкова вглъбяващо винаги. Важно е да се опиташ да си създадеш сам уют там, където ще прекараш повече време през есенните хладни дни. За целта обаче трябва да проявиш въображение. Стените ти изглеждат някак пусти, затова не е нужно да втурнеш към първата галерия и да си купиш скъпа картина. Украси стената си, така сякаш е част от декор за сцена в театъра. Няма правила в играта на изкуството. Бъди дзен оценител. Вземи един чук и започни да набиваш пирони в стената, боядисай върха на пироните с лак за нокти, за да изглеждат по-шаренки. Окачи всякакви джунджурийки на тях, подреди ги хоатично. Сложи на стената си още предмети – рамки за снимки, вътре с весели фотоси на твои приятели, семейство, годеници. Ако не те кефи цветът на стените, импровизирай дръзко – нещо прасковено, зелено, лилаво, жълто. Всичко това ще накара стаята ти да светне и ще я направи приятно място за стоене, работене, лежане и други интересни дейности. Намери приложение за всеки един предмет, така че той да изглежда красиво, ако ще и не на мястото си. Бъди щур в идеите си и на всяка цена ги реализирай. Пъстрите цветове са в главата ти, пресъздай ги, ако имаш възможност, и на работното ти място. Ако имаш бюро, защо да не си вземеш една цветна рибка, която да отвлича вниманието ти, когато трябва и да краси офиса ти? Засади си някое и друго цвете за разкош, за ухание, то ще накара мястото да живне и да стане по-зелено. Опитай се да се доближиш още малко до природата, която те е създала, и да привнесеш частица от нея в затворените пространства, в които се намираш ежедневно.

ПАРТИ ТУК, ПАРТИ ТАМ, ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ НАВСЯКЪДЕ
Говорихме ти вече все за хубави неща – за йога, ползите от чая, четенето на книжка навън, развихрянето ти в дома, офиса и т.н. Няма как да не завършим както си трябва. Забавата невинаги трябва да е на последно място, но не трябва да бъде и на първо със сигурност. За това разгледай в секцията ни със сибития или във фейс клюкарника. Започни да оферираш част от обкръжението си, което смяташ за подходящо за даденото парти. Някои ще ти откажат, други ще се навият, зависи ти как ще подходиш с убедителната стратегия за вечерта. Трябва да си имаш план за действие. Не го мисли много, реши какво искаш да облечеш за избухващата ти нощ с приятели и дим да те няма. Не злоупотребявай с алкохола, защото той не е на твоя страна сутрин, когато се събудиш. От едната страна на леглото ти най-вероятно ще седи някоя чашка с вода, която си забравил, че си сложил, когато си си лягал едва-едва, за да те освести. И така вече танцуваш, пиеш уиски, крещиш с цяло гърло, както ти е кеф, усмихваш се на твоята компания, защото душата ти се отпуска. Всичко е повече от чудесно, нека да остане такова и до последно. Не прави глупости за една нощ, които само ще те ядосат на следващия ден, когато осъзнаеш какви си ги вършил. Остави се на течението, като знай винаги, че нещата или се случват, както на теб ти се иска, или въобще не се случват.

Мир и любов, откривай по-често красивите мигове на есента!

Ваня Минчева