Oт тук можете да следите броя на заразените с коронавирус в България

От днес всеки може да следи в реално време териториалния обхват в границите на България развитието на заразата с новия коронавирус – COVID-19. Разпространението, графики за темповете на заразяване и други важни информация за коронавируса са представени на нов специализиран уеб GIS сайт, който можете да намерите ТУК.

В подкрепа на усилията за борба с пандемията от коронавирус, ЕСРИ България изготви и поддържа специализирано уеб GIS приложение с актуална информация за разпространението на опасния вирус у нас. Приложението представлява контролен панел, който дава ясна визуална картина на обстановката в страната, като отразява информацията, оповестявана от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, заедно с редица графики и анализи.

От сайта всеки може да се информира за броя потвърдени случаи по населени места и области в България, както и за техния статус. Данните са представени обобщено в няколко информационни табла, като същевременно могат да бъдат лесно преглеждани и директно от картата. В комбинация с тази информация е интегрирана и демографска статистика за дела на възрастното население над 65 години, представена визуално по области и общини.

 

Контролният панел предлага и аналитичен компонент

 

На отделно табло в графичен вид е изобразен мащабът на разпространение на вируса в България от осми март, когао бе открит първия случай до днес. Наред с другите данни в удобен графичен е представена кривата на разпространение на вируса. Чрез нея може ежедневно да се проследява темпът на зарязване с новия коронавирус у нас. Приложението предлага и по-лека мобилна версия за бързо преглеждане на основната информация .

“Важно е да помагаме. В ситуация на извънредно положение, в която бързият достъп и възможностите за визуално представяне и анализ на разнообразна по своя характер информация имат ключово значение, ние от ЕСРИ България, като отговорна компания предоставяме инструментите на ГИС технологията, за да подпомогнем максимално по-добрата осведоменост при планиране и управление на ситуацията“, коментира Евгения Караджова, управител на технологичната компания.

Разработеното уеб GIS приложение следва вече утвърдения модел на интерактивния контролен панел, създаден от университетът „Джон Хопкинс“, за който ви информирахме преди няколко дни. С негова помощ, който целият свят продължава да следи глобалното разпространение на COVID-19. При изготвянето и на двете приложения е използвана ЕСРИ GIS технологията, която дава така необходимия географски контекст за обхвата и интензитета на пандемията.

Създаденото GIS приложение ще продължи да бъде развивано, така че да предоставя и други важни за обществото анализи.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: