Осми декември: Годишнина от убийството на Джон Ленън

На 8 декември 1980 г. е убит английският рокмузикант, певец, композитор, поет и художник Джон Ленън. Той е един от основателите и до края на групата – водеща личност в „Бийтълс“. За мнозина той е основателят на съвременната рок музика.

Джон Ленън през целия си живот е политически активист, който участва в редица демонстрации за мир. Името му е свързано колкото с оригиналните текстове, които пише като музикант, толкова и с глобалната кауза за мир на планетата. Песента на му – Imagine е приета за неофициалният химн на планетата Земя.

Джон Ленън е застрелян на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк (САЩ) на отиване към звукозаписното студио с жена си – Йоко Оно. Убиецът му – Марк Чапман, стреля с пистолет пет пъти в гръб и търпеливо изчаква полицията, докато чете книга „Спасителя в ръжта“. По-рано същият ден е взел автограф от Джон Ленън. Ленън умира по-късно в болницата на 40-годишна възраст. Марк Чапман e осъден на доживотна присъда, която излежава до ден днешен. Трагичната гибел на Ленън провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят и до днес неговите фенове организират прояви.

//www.youtube.com/embed/DVg2EJvvlF8

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: