Пробив в медицината: Австралийски лекари трансплантираха мъртви сърца

Австралийски хирурзи съобщиха, че са използвали за успешни трансплантации сърца, които са спрели да бият.

Това е нов пробив, който може да промени начина, по който се даряват органи. Досега лекари разчитаха на използването на все още биещи сърца от донори, изпаднали в мозъчна смърт, като често поставяха взетите органи в лед и бързо ги присаждаха на пациенти.

Но болница „Сейнт Винсънт“ в Сидни и Институтът за сърдечни изследвания „Виктор Чанг“ развили техниката, така че сърца, които спрели да бият от 20 минути, били възкресени и трансплантирани на пациент. Досега трима души са получили сърце по този начин, като двама от тях се възстановяват добре, а последният пациент все още е в интензивното отделение.

peter_macdonald_profile„Те са единствените трима в света“, заяви хирургът Кумуд Дхитал, който е доцент от университета Нов Южен Уелс в Сидни. „Знаем, че в рамките на известен период сърцето, подобно на други органи, може да бъде реанимирано, рестартирано и едва сега успяхме да го направим, така че сърце, което е спряло да бие, да бъде спасено от трансплантационния екип„, допълни той.

Техниката предвижда сърцето на донора да бъде поставено в преносима машина, известна като „сърце в кутия“, при което то се съхранява в защитен разтвор. Проф. Макдоналд, медицински директор на отделението по сърдечна трансплантация в болница „Сейнт Винсент“, заяви, че използването на сърца, дарени след мозъчна смърт, може да увеличи значително трансплантациите. „Този пробив е голямо начало за намаляването на недостига на донорски органи“, смята той.

Първата пациентка, която получила едно от трите сърца, Мишел Грибилас, заяви, че била много болна преди операцията. „Сега съм напълно различен човек. Чувствам се като на 40 години, голяма късметлийка съм„, сподели 57-годишната жена.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: