Ралф Лорън на 75: 7½ факта за дизайнера

На 14-ти октомври супер известният дизайнер навърши 75. За да отпразнуваме три четвърти век ви представяме няколко факта, които трябва да знаете за него.

Portrait of American fashion designer Ralph Lauren

Снимка на Ралф Лорън от 1970г.

1. Въпреки състоянието от £1.03 милиард във второто тримесечие на 2014, Ралф Лорън има скромно начало. Той започва с дизайн на вратовръзки през 1967  и след това разширява своя бизнес със заем от £30,000 годишно.

2. Неговата Сафари колекция през 1983 е била абсолютен хит – това е тема, към която той се връща регулярно – но той никога не е бил в Африка когато създава първата колекция.. Трийсет години по-късно той все още няма печат от нито една от 47те страни на континента Африка.

3. Той е голям фен на Абатство Даунтън – това не е никак изненадващо, когато разбереш че 1920 година е центъра на на неговия дизайнерски свят. Лорън създава гардеробът за филмовата адаптация на Великият Гетсби  от 1974, също така облича Робърт Редфорд в този толкова известен розов костюм.

Robert Redford wears Ralph Lauren in the Great Gatsby (1974)

Робърт Редфорд носи костюм на Ралф Лорън във филма Великият Гетсби (1974) 

4. Поло тениските на Ралф Лорън – представени за първи път през 1972 – сега са класически за марката. Логото на поло играча на гърдите на тениската е едно от на познаваемите логота в света.

5. Той не спира да работи през всичките десетилетия през които марката е на пазара. Под марката Лорън има 25 бранда – като започнем от Лилавия етикет и стигнем до Denim & Supply.

6. Възможен подарък, който сам да си направи за рождения ден е винтидж кола. Лорън всъщност ги колекционира, но само тези, коио са толкова редки че са със музейна стойност. През 2011 Музеят на декоративните изкуства в Париж ги показва – изложбата включва Бугати и Ферари.

7. Лорън е любимец на американците, но също така е почти обожествяван от Lo-Lifes – Ню Йоркска улична банда, чиито членове  се обличат от глава до пети с негови дрехи още от 1980-та година. Облеклата създадени от Ралф Лорън, най-вече суичърите носени още през 90-те години са емблема на бандата.

A member of the Lo-Lifes gang, who only wear Ralph Lauren

A member of the Lo-Lifes gang, who only wear Ralph Lauren Photograph: Teenfilm

И последното ½. Защото не е свързано пряко с Ралф Лорън, а с неговия син, който е женен за Лорън Буш, племенницата на Джордж Буш през 2011. В момента нейното имe е Лорън Буш Лорън.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: