Родителите на момчето с дифтерия: Виновни сме, че не го ваксинирахме

Родителите на детето, което тази седмица стана първият регистриран случай на дифтерия в Испания в продължение на три десетилетия, са заявили, че се чувстват ужасно, че са взели решение да не го ваксинират, съобщава испанският сайт thelocal.es.

Майката и бащата на 6-годишно дете, което се бори за живота си в интензивното отделение на болница в Барселона са „съсипани и се чувстват излъгани“ от движението против ваксиниране, което ги убедило да не имунизират сина си.

Антони Матьо (Antoni Mateu), регионален секретар на Каталуния по обществено здраве подчерта, че не е планирано да се предприемат действия срещу родителите, чиито имена не са направени публично достояние, за неизпълнение на задължението им да ваксинират детето си и няма да ги държат отговорни за разходите за лечение.

Но обеща да преследва анти-вакс организациите, които „разпространяват лъжи и предизвикат объркване“, тъй като те са убедили хората да се противопоставят срещу програмата за имунизация.

Властите в момента работят, за да се предотврати разпространението на инфекцията сред децата, да се издирят онези, които са били в контакт с детето и са изложени на риск.

Снимка с електронен микроскоп на бактерията Corynebacterium diphtheriae, коqто причинява дифтерия./  Sanofi Pasteur / Flickr

Дифтерията (или дифтерит) е инфекциозно заболяване, причинено от бактериятаCorynebacterium diphtheriae, която обикновено засяга малки деца, но и възрастни хора. Тя се разпространява чрез дихателните пътища чрез кашляне и кихане и има висока смъртност – един от десет.

Заболяването е ликвидирана в Испания преди почти 30 години, благодарение на програмите за ваксинация.

Момчето от град Олот, в близост до Жирона, първо показва симптоми на заболяването на 25 май, след като е прекарал няколко дни в училищен лагер, но все още не са открити други случаи.

Момчето „реагира добре на лечението“, но все още е „в тежко състояние“, според говорител на болницата.

Това е първият регистриран случай от 1986 г. насам, когато детската болест е напълно изкоренена в Испания благодарение на програма за ваксинация.

Случаят предизвика яростни дебати в Испания за това дали родителите трябва да бъдат законово задължени да ваксинират децата си.

Съобщава се, че родителите на 6-годишното момче, страдащо от дифтерия, са избрали да не го ваксинират, са част от малък, но нарастващ брой родители, които са срещу имунизациите заради притеснения относно страничните ефекти на ваксините.

В България, темата бе отворена по време на заседание на парламентарната здравна комисия, на което депутатите с 13 гласа „за“ срещу едва 2 „против“ не приеха предложение на „Атака“ за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни, съобщава DarikNews.bg.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: