Средиземноморска диета

През последните три десетилетия са проведени множество научни изследвания, доказващи ползите от прилагането на средиземноморската диета.  Тези изследвания са мотивирани от факта, че в средиземноморските страни, като трайна тенденция, има по-ниска честота на някои видове сериозни заболявания и по-ниска смъртност.

Лекари и диетолози често препоръчват тази диетична програма за повишаване на жизнения тонус и намаляване на риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и вирусни инфекции.

mediterranean-diet

За разлика от много други диети, хранителния режим е разнообразен и включва вкусни и пикантни ястия.

Основните препоръки са в следните насоки:

-приблизително тридесет процента от дневното количество калории се осигурява от мазнини, но това е свързано главно с консумацията на зехтин (ненаситени мазнини). Приемът на наситени (животински) мазнини трябва да бъде сведена до минимум, защото те увеличават нивата на лошия холестерол. Ежедневната консумация на зехтин е полезна за сърдечно – съдовата система, защото холестерола се нормализира, а съдържащите се антиоксиданти унищожават вредните свободни радикали в организма.

-прием на големи количества пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които  съдържат много Бета каротин – моркови, домати, спанак, броколи, чесън, магданоз, праскови. Бета каротина е силен антиоксидант, които унищожава свободните радикали и подпомага премахването на токсините от тялото.

-препоръчва се честа консумация на риба (2 – 3 пъти седмично), в нея се съдържат множество полезни хранителни вещества, включително ценните омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на лошия холестерол и оказват общо благоприятно влияние върху сърдечно–съдовата система. Необходимо е при приготвяне на рибата да се прилагат различни способи на печене и да се избягва пърженето.

375x321_the_mediterranean_diet_features

-средиземноморската диета често се препоръчва от диетолозите защото е с високо съдържание на фибри и пълнозърнести храни, които са доказали своето значение за доброто общо здравословно състояние на организма.

-мляко и млечни изделия – използват се в ограничени количества, като е необходимо да се избират продукти с ниска масленост.

-една от причините за благоприятното влияние на средиземноморската диета върху нивото на холестерола е умерената консумация на месо, като се предпочита пилешко и значително се ограничава червеното месо.

-в менюто на диетата често се включват картофи, бобови растения и ядки.

-поради високото съдържание на холестерол, яйца се консумират в умерени количества (1-4 яйца седмично).

-според много хора, едно от предимствата на средиземноморската диета е, че в нея се допуска и употреба на малки количества вино (1 – 2 чаши на ден).