Удивителната смърт на Роналд Опус

Удивителната смърт на Роналд Опус | Диана image 1

 

През пролетта на 1994 г., млад американец на име Роналд Опус решил да се самоубие. В предсмъртното си писмо той написал, че решил да сложи край на живота си поради финансови затруднения и липса на разбиране от страна на родителите му.

След написването на писмото Роналд се качил на перваза на прозореца и се хвърлил от деветия етаж. И може би щял да успее в начинанието си, ако по една случайност, в този ден работници, почистващи прозорците в блока, не били закачили на седмия етаж обезопасителна мрежа. Така Роналд се озовал върху еластичната мрежа с подмокрени боксерки, но жив!

По-точно е щял да бъде жив, но, докато прелитал покрай прозореца на осмия етаж, в главата му не попаднали сачми, изстреляни от пушката на възрастен мъж, живеещ именно на осмия етаж. Докато полицаите вадели трупа на простреляния в главата Роналд, те били твърдо убедени, че на възрастния стрелец трябва да бъдат повдигнати обвинения в непредумешлно убийство. В края на краищата, ако не бил застрелян, Роналд Опус щеше да е все още жив и омотан в мрежата.

По-късно разследването открило нови интересни факти. Оказало се, че старият човек всъщност стрелял по съпругата си, но не я уцелил и сачмите излетели през прозореца. При новите разкрития детективите трябвало да коригират обвинението – непредумишлено убийство и опит за умишлено такова (на съпругата му). Просто в моменти на караници и свади с жена си старецът имал навика да взима незаредената си пушка от стената и да произвежда „контролен изстрел“. Целта му била просто да я сплаши с празното „щрак“. Този етюд се разигравал толкова често, че вече се бил превърнал в едва ли не семеен ритуал. Ето защо, в съответствие с правните закони в САЩ, сега за непредумишленото убийство трябвало да отговаря този, който тайно заредил пушката…

Вижте още:   Прекрасни думи от един мъж за жените

Кой обаче я е бил заредил?

Изяснявайки, че в стаята на съпрузите свободно може да влиза само синът им, полицейските детективи  установили много интересни неща. Знаейки, че бащата често заплашва майката с оръжите на стената, синът тайно го заредил с надеждата, че при следващия скандал майката ще бъде застреляна, а бащата ще отиде в затвора. Въпреки това, в последните няколко седмици съпружеската двойка живеела учудващо спокойно, което много ядосало неуспелия отмъстител.  Къде обаче е той, това гадно копеле?

– Как къде? – учудил се възрастният мъж. – Синът ми живее на горния етаж.

Да! Техният син е… Роналд Опус! Той заредил пушката в желанието да отмъсти на родителите си за това, че отказват да го подпомогнат финансово. Когато обаче отмъщението му било неуспешно, отчаян, Роналд се хвърлил през прозореца. И загинал от собствения си капан. От собствения си баща, който той така искал да изпрати в затвора. В крайна сметка самоубийството на Роналд Опус се получило, макар не точно както го бил планирал.

Невероятна история, нали? Но не е истинска. Самоубийството на Роналд Опус всъщност е хипотетично и е разказано за пръв път от Дон Харпър Милс – тогавашен президент на Американската академия по криминалистика. Впоследствие безпрецедентният случай започва да се разпространява в интернет като реален и постига статут на градска легенда. В своя защита Милс заявява, че е измислил ситуацията като илюстративен анекдот, който да покаже как различните правни последици могат да се променят с всеки обрат в хода на разследването на убийство.

Историята се появява за пръв път в интернет през август 1994 г. След това тя е широко разпространена в уебсайтове, в чатове, дори в печатни издания. По-късно тази история е разказана и в редица сериали и филми като „Закон и ред“, „От местопрестъплението: Маями“ и т.н.

Вижте още:   Тъмната страна на духовните хора. Колко първично и грешно понякога се тълкува духовното

Изводът какъв е? Не вярвай на всичко, което чуеш или прочетеш.

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds