Explosives from cigarettes with sparks on gray

Загаси цигарата! Днес е Световния ден без тютюнопушене

С безплатни прегледи и консултации се отбелязва днес в столицата Световният ден без тютюнопушене.

Днес (31-ви май), от 10 до 13 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ желаещите могат да измерят различни функционални белодробни показатели като витален капацитет, форсиран витален обем, еластичност, количество въглероден монооксид в издишания въздух, парциално налягане на кислород в кръвта и др., както и да научат повече за вредите от употребата на тютюневи изделия, и за различни програми и начини за отказване от вредния навик, които се практикуват от специалистите у нас.

 

Организатори са Гражданската инициатива „България без дим“ и Коалицията за живот без тютюнев дим. Тази година Денят без тютюнопушене у нас е под мотото „Да спрем незаконната търговия с тютюневи изделия!“.

Странно мото! Не е ли редно се борят против цигарите като цяло, вместо да се оказва, че тези организации имат проблем само с незаконната търговия? Чудя се, #КОЙ ли е спонсорирал проявата за да има такова мото… Или просто организаторите се натягат на няКОГО?

Ново проучване на Евробарометър по повод деня без тютюнопушене показва спад на потребрението на цигари в цяла Европа от 2012 г. насам. Според резултатите от анкетата за три години пушачите са намалели от 28 на 26%, като при най-младите пушачи има най-значителна разлика – от 29 на 25%.

Изследването отчита все още големи разлики между дела на пушачите в различните страни. Най-малко са потребителите на тютюн в Швеция и Финландия – 11% и 19%, а най-много са в Гърция (38%) и България – 35%.

Близо 60% от анкетираните пушачи са опитвали да спрат, една пета от тях – в последната година. Около 12% са пробвали да намалят пушенето като заменят селектронна цигаро, но ефект е имало само при 14% от тях.

През 2015 г. Европейската комисия поднови кампанията си „Екс пушачите са неудържими“, която започна през 2011 г. с основната цел да помогне на младите пушачи да откажат цигарите. В рамките й е създаден и порталът за самопомощ iCoach, където желаещите да спрат цигарите, могат да получат съвети и информация как. Всеки, който е решил да откаже цигарите и се регистрира в iCoach, попълва кратък въпросник, по който се определя в коя от петте фази от процеса на спиране на тютюнопушенето се намира. Сайтът и отскоро – мобилните приложения за Apple и Android – са безплатни и на разположение, припомнят още от организациите срещу тютюневия дим.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: