Защо е полезно да мързелуваме през почивните дни?

Добре заслуженото излежаване през уикенда помага срещу появата на диабет тип 2, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на австралийски лекари.

Инсулинът в тялото действа по-добре, след като човек си е отспал през почивните дни, особено при тези, които са много натоварени и не си почиват достатъчно.

Наличието на инсулин, който поддържа нивото на кръвната захар под контрол, намалява опасността от поява на диабет.

Затова всички, които обичат да се излежават през почивните дни, могат вече да го правят с чиста съвест.

Диабет тип 2, който се появява на средна възраст, се свързва с липсата на сън и затлъстяване. Той може да доведе до усложнения като инсулт, инфаркт, слепота, бъбречни заболявания, увреждане на нервите и кръвоносните съдове.

sleeping-man

Учени от университета на Сидни са наблюдавали 19 здрави мъже на средна възраст 29 години. През работните дни те спели около 6 часа, но си наваксвали през уикенда с поне два часа повече сън на нощ.

Изследванията на кръвта им, направени в работни и почивни дни, показали, че хормонът инсулин, който не функционира правилно при страдащите от диабет тип 2, през уикенда е по-ефикасен.

Хората с намалена чувствителност към инсулина са застрашени повече от диабет тип 2.

Макар и австралийските лекари да са работили само с мъже, от предишно изследване е известно, че липсата на сън има по-лош ефект върху слабия пол, отколкото върху силния.

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: