Защо все в понеделник започваме нов живот?

Защо все в понеделник започваме нов живот? | Диана

Всеки ден от седмицата има свой биоритъм, към който просто трябва да се нагаждаме

Сигурно мнозина са изпадали в тиха ярост от себе си и от съдбата изобщо, когато всяка сряда в продължение на месец им се случва винаги едно и също. Точно този ден все си губят нещо важно или пък забравят ютията включена. Не бързайте да обвинявате себе си, вашия живот или още повече пък лошия си късмет. За всичко са виновни дните на седмицата. Учени от Бостънския университет откриха, че познатите ви понеделник, вторник и т. н. са подвластни на различни влияния, които могат да предизвикат както положителен ефект, така и отрицателен. Специалистите съветват да се вземат под внимание особеностите на всеки ден и работата, а и удоволствията да се съобразят с неговия естествен биоритъм. Звучи много сложно, но всъщност е съвсем просто.

Какво трябва да знаете за понеделник? Посрещнете този ден спокойно. Ако ви се дремва още 5 минути, отпуснете глава на възглавницата и не бързайте нервно да скачате от леглото, паникьосани, че времето не стига. Организмът ви наистина има нужда точно от 5 мин., така че няма опасност да се успите. Отпускането пък ще ви зареди с повече енергия, отколкото можете да си представите. Така ще започнете седмицата бодри и в добро настроение. А както е знайно, понеделникът определя следващите 6 дни!

В понеделник най-чувствително е сърцето,тъй като трябва изведнъж да поеме енергията на цялото тяло. След почивните събота и неделя то трябва да има време да се пренастрои. Затова не го тормозете допълнително. По принцип понеделникът е ден на стреса, са установили учените. В този ден са възможни известни аномалии в сърдечно-съдовата система. За да превъзмогнете и намалите опасността от нещо по-сериозно, трябва да запълните неделната си вечер с някакво активно занимание, което да се превърне в естествено стъпало към натоварения понеделник. И разбира се, да не прекалявате с алкохола на вечеря. Добре е да направите кратка гимнастика, а не да лежите на дивана с дистанционното в ръка през целия ден.

Вижте още:   Да бъдеш красива на 20 е дар, да бъдеш красива над 40 е вътрешна победа

Доказано е, че понеделникът прави хората по-меланхолични и по-тъжни. Това от своя страна довежда много лесно до депресия, така че бъдете нащрек.

Вторник е идеален ден за трудни проекти,тъй като вече сте влезли в ритъм и сте заредени с енергия. Учените открили, че това е най-продуктивният ден. Добре е да не го пропилявате, а да използвате естествения му биоритъм пълноценно. Любопитен момент е, че във вторник се раждат най-много деца. Денят обаче не е подходящ за гинекологични прегледи.

В сряда не губете време, а побързайте да приключите с всичко започнато. Срядата (както и следващите два дни) е също така най-добрият избор, ако ви предстои пътуване със самолет.

Четвъртък – време е да помислите за уикенда и да направите планове за почивните дни. Не се натоварвайте излишно. Денят е характерен с това, че повечето хора го запълват с финализиране на проектите и задачите, в резултат на което забравят да почиват. Последиците от това физическо и психическо натоварване са умора точно преди уикенда и по време на почивните дни и унило начало на следващата работна седмица. Затова е добре да започнете с приключването на задачите още от предния ден, а не да оставяте всичко за четвъртъка. За да не се преуморявате излишно, станете с час по-рано от обикновено. Не се смейте и не бързайте да казвате, че това е абсурдно и глупаво. Учените твърдят, че точно този час може да използвате за много прецизно планиране на деня – точка по точка. Изведнъж ще откриете, че има неща, които въобще е излишно да вършите или пък да комбинирате някои дейности, които иначе биха ви отнели поне 2 часа работа. Миенето на колата например спокойно може да остане като “дребно разнообразие” през съботния ден. Точно в четвъртък ли автомобилът трябва да свети от чистота? Освен ако не ви се налага да пътувате с него към някаква много важна среща и да ви оценяват и според външния вид на превозното ви средство. Но тези случаи са по принцип по-редки.

Вижте още:   Дишай свободно - ти не си всемогъщ!

В петък стават най-много катастрофи, сочат статистиките. Една от причините е, че много от работещите са ударили по едно малко на път към дома за добре свършената работа през седмицата, както и поради увеличения трафик извън големите градове. А според изследване, направено преди 5 г. и поръчано от застрахователна компания, най-често катастрофите стават около 22 часа на петъчната вечер, тъй като това е периодът, когато тийнейджърите започват да се придвижват от един клуб към друг. В доста случаи те са взели автомобила на татко си без негово знание и се опитват да смаят някого с уменията си зад волана.

Петък е типичен и с още нещо – винаги затривате ключовете и поне половин час се лутате из апартамента в отчаяно търсене. Много семейства пък в бързината за някъде забравят отключен дома си. Петък е активен ден за крадците. Апашите използват момента и атакуват жилището. От друга страна, в петък доста хора излизат на вечеря или просто разходка извън дома, което също работи в полза на крадците, твърдят учените.

Не започвайте диета в събота

Най-много да издържите гладни до следващия ден, след което да се нахвърлите с почти безумен апетит върху неделната вечеря. Много по-лесно се спазва някакъв режим през седмицата, а и има повече ефект, тъй като тогава се изгарят повече калории. От друга страна, в много семейства съществува традицията да се съберат всички около маса в събота вечерта или неделя на обед, а вашата диета ще развали обичая. Ако все пак сте решили да следвате начертаната програма, то може да хапвате, но ограничавайте калориите. Пак има ефект.

Вижте още:   За глухия, всички които танцуват са луди...

Неделя – време за любов

Учените забелязали, че в този ден хората са много по-разнежени и по-склонни да се отдават на ласки, отколкото през всички останали дни от седмицата, взети заедно. Те си обясняват това с факта, че тогава организмът и най-вече психиката са отпочинали и забравили деловите ангажименти. Най-много бебета са заченати именно в неделя. Не отказвайте на любимия с оправданието “боли ме глава”, а помислете и за него. Още повече че сексът според същите учени е идеалното средство против главоболие.

ДЕСИ БАЛКАНСКА

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds