Здравето е богатство – 10 “прости” правила за здравословен живот

Leading a healthy lifestyle

Всички имаме някакво мото, сентенция, фраза, която обичаме и от която се вдъхновяваме и ръководим във всекидневния живот. Една от тях, която ми е любима и която може да се сметне за девиз в живота на много хора е: ХРАНАТА Е ЗДРАВЕ! ЗДРАВЕТО Е БОГАТСТВО!

Всички ние сме слушалитова мото още от дните на нашето детство. Въпреки това, не всички от нас са запознати с буквалното му значение. Това означава, че без значение колко богати сте, ако не сте в добро здравословно състояние, няма нищо ценно  в живота, което да може да го замени. Хората, страдащи от наднормено тегло, затлъстяване, диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, бъбречни проблеми и толкова много други известни и неизвестни болести и проблеми, всичко това е свързано с начина на живот.

Ето някои съвети, с които да се грижите за здравето си.

10 Съвета за да сте здрави:

1. Обърнете внимание на храната:

Избягвайте нездравословна храна, която е богата на калории. Тя постепенно се отразява върху здравето ви, което води до увеличаване на теглото, сърдечни заболявания и холестерол. Яжте сезонни плодове, които са богати на фибри, витамини и протеини.

2. Закуската е задължителна:

Никога не пропускайте закуската, тогава нашият метаболизъм намалява, което води до увеличаване на теглото и проблеми на храносмилането. Закуската увеличава концентрацията ни, помага да се съсредоточим по-добре и контролира теглото ни.

3. Балансирана диета:

Съдържаща протеини, минерали, желязо, витамини , калций, въглехидрати и мазнини (добри мазнини) в ежедневната си диета е много необходимо. Плодове, зеленчуци, ядки, зеленолистни, пълнозърнести храни правят една балансирана диета.

Вижте още:   Невероятни отзиви: Това чудо струва само 1 лев, а лекува болни венци, зъби и още 10 болести!

4. Упражнения:

Упражненията са задължителни – тренировки, аеробика, ходене или бягане регулират сърдечната честота като ви дават повече енергия, за да работите усилено през целия ден. Упражняваметп рано сутринта няма да ви накара да се чувствате мързеливи през деня. То подобрява кръвообращението и освобождава напрежението в мускулите,  дава повече сила на тялото и ума.

5. Йога практика:

Каквото и да кажа за йога ще е малко, затова ще напиша отделна статия за нея:) И така йога помага за цялостното развитие на ума и тялото. Това е две в едно – да сте здрави както психически, така и физически.

6. Избягвайте пушенето:

С  цигарите ще развалите здравето си, рано или късно. Рак, белодробни заболявания и сърдечни проблеми са в резултат от тютюнопушенето.

7. Контролирайте напитките си:

Алкохолът може да ви отпусне след тежък работен ден, но също така намалява броя на белите кръвни клетки и по този начин косвено отслабва имунната система.

Намалете приема на сол в храната си, тъй като това може да доведе до инсулт и сърдечно-съдови заболявания в бъдеще. Просто използвайте по-здравословни видове като хималайска, келтска, калиева.

9. Пийте много течности:

Пийте поне 8-9 чаши вода всеки ден. Тя не само промива вашата система, но също така поддържа кожата добре хидратирана и здрава.

10. Правилен сън:

Спете минимум 8 часа. Сънят успокоява ума и ви държи здрави.

Повечето съвети са ни известни и до болка познати, но забързани в натовареното си ежедневие често забравяме за тях или ги пренебрегваме. Разбира се за сметка на здравето ни. А то е безценно!

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds