Зимни вируси дебнат децата

Ръцете са любимото транспортно средство на микробите.

Известно е, че в студените месеци децата боледуват по-често. Поради резките температурни амплитуди вече зачестиха вирусните инфекции и възпаленията на горните дихателни пътища, твърди педиатърът от 15-о ДКЦ в София д-р Весела Тодорова. А и поначало причинителите на хрема, ангина, бронхит, отит и ред други болести се появяват повече през зимата, отколкото през лятото. Не се знае точно защо това е така, но зимните условия се оказват благоприятна среда за развъждането на вирусите. А що се отнася до популярната идея, че студът отслабва имунната защита и така чувствителността към инфекциите нараства, то това е аксиома, която няма категорично научно потвърждение.

Възпалението оправя леглото на инфекцията

Безспорно е, че някои деца боледуват повече от други. Всъщност микробите атакуват организмите, които не са изрично предпазени, и в тях се развива инфекция. Някои си изработват антитела и се защитават без видима проява на симптоми. Други се разболяват, понякога сериозно и дори с усложнения. Този феномен също не е напълно изяснен: най-вероятно става дума за генетична предразположеност, която обуславя реакцията на индивида. Що се отнася до механизма на усложненията, при които най-често вирусната инфекция се трансформира в бактериална, той е прост: веднъж възпалена, лигавицата на дихателните пътища отслабва защитната си способност и се оказва идеално „леговище“ на попадналата по нея бактерия. В този смисъл има и сентенция, която гласи, че „възпалението оправя леглото на инфекцията“.

Грипът атакува предимно малчугани

Друг крайно любопитен факт е, че примерно грипният вирус застига много по-често децата, отколкото възрастните. Това не е широко известно, тъй като при малките изходът от болестта е предимно благоприятен. Според проучване на френски медици грипът поразява едно от всеки три деца, а в период на епидемия боледуват 50% от малчуганите на възраст от 6 до 10 години. Сред възрастните този процент е едва 10. Ето защо най-големият разпространител на грипната зараза са именно малките, твърдят френски специалисти. Впрочем именно поради силната уязвимост на децата д-р Тодорова настоява да им се прави противогрипна ваксина. Апропо, противопоказанията са автоимунни заболявания и алергия към яйчен белтък.

Огромна грешка е да се прилага антибиотик в самото начало на заболяването. Съвсем не в единични случаи това правят някои майки в стремежа си детето да оздравее по-бързо. Такова престараване обаче може единствено да навреди – антибиотикът унищожава нормалната флора на организма и причинява куп вредни последствия. Само едно от тях е резистентност на микроорганизмите към неговото действие в момента, когато приемът му се окаже необходим. Отгоре на всичко добре е родителите да знаят, че 8 от 10 вирусни инфекции минават без антибиотик, твърди д-р Тодорова.

Няма уважаващ себе си лекар, който да не изтъкне огромната роля на профилактиката. За малчуганите тя трябва да се осъществява в няколко насоки и едната от тях е добрата хигиена. Не казвайте, че това е клише! Входната врата за заразите са устата и носът. Микробите се реят из въздуха, но любимото им „транспортно средство“ са ръцете. Нежеланите посетители полепват за тях по всевъзможни пътища. Достатъчно е само да погалим детето по ръчичките, без да сме се измили, за да му предадем вирус.

Много полезни са разходките на чист въздух, включително когато навън е студено. Детето няма да се разболее, а напротив – дишането с пълни гърди активира динамиката на имунните клетки, сиреч устойчивостта на болести нараства. Същевременно и най-оскъдните слънчеви лъчи стимулират синтеза на витамин Д, чиято липса засилва податливостта на инфекции. Друг е въпросът, че трябва да се избягват транспортните средства, моловете, въобще местата с висока концентрация на хора. Изключително благоприятно се отразява и спортуването. Весела Тодорова има конкретни наблюдения над деца, които тренират плуване – боледуванията при тях са намалели неколкократно.

Ехинацея и черен бъз укрепват имунитета

Малчуганите, които предстои за първи път да започнат да посещават детско заведение, се нуждаят от специална подготовка, смята лекарката. До този момент те са живели в изолирана семейна среда, която в известен смисъл е стерилна. В колектива, в който ще попаднат, е неизбежна срещата с куп вируси и бактерии. Децата си ги предават едно на друго по въздушно-капков път, чрез общите играчки и досега с различни предмети. Ето защо е необходимо профилактичното предварително укрепване на защитните сили на организма. От полза за целта са изпитаните природни средства ехинацея и сок от черен бъз. За по-податливите на инфекции се препоръчват и т.нар. специфични и неспецифични имуностимулатори в лекарствена форма. И тъй като всеки медикамент има противопоказания, точният избор трябва да се направи с помощта на педиатър. Много подходящ е и приемът на пробиотици. Те съдържат живи лактобацили, които повишават съпротивителните сили на клетките в лигавицата на червата. Също така стимулират синтеза на имуноглобулин и така по неспецифичен път укрепват имунитета.

Оптималната температура вкъщи е 19 градуса

Закаляващите процедури започват с начина, по който обличаме мъника. Някои родители отсега навличат рожбите си с 3-4 ката дрехи, което със сигурност ги изнежва. Старият изпитан критерий е, че усещането за студ на малкото е като на майка му – т.е. тя трябва да преценява нуждата му от облекло, съдейки по нуждите на собственото си тяло. Пак за да се предотврати изнежването, специалисти съветват температурата вкъщи да не надвишава 19 градуса.

По-добре според тях е да се стои с пуловер и дебели чорапи, отколкото да се допуска прегряване. Обяснението е, че прекалено топлият въздух изнежва дихателните лигавици и така те се оказват гостоприемни за вируси. А и след прибиране отвън е хубаво да се избягва температурният шок, който вреди на организма.

Хремата не бива да се подценява

Така или иначе при наличието на температура, кашлица, мускулни или ставни болки задължително трябва да се посети педиатър. А появи ли се само хрема, не е нужно да се тича при лекаря. Същевременно хремата не бива да се подценява. Най-добрият начин тя рязко да намалее и постепенно да спре са честите промивки с физиологичен разтвор, който се продава под формата на спрей и на гел. Разбира се, важно е и редовното почистване на нослето. Също много помага витамин С. За най-малките той се предлага в течна и сиропирана форма. Весела Тодорова често го препоръчва и като капки за нос, тъй като има епителизиращ и тонизиращ лигавицата ефект. Полезни могат да бъдат и различни спрейове с етерични масла, които са подходящи за деца над 2-годишна възраст.

Отказът от ваксини е непремерен риск

Модата да не се правят на децата задължителните имунизации продължава, въпреки че това крие огромни рискове за здравето, дори за живота на хората. Някои съвременни родители обаче са на мнение, че ваксината повече вреди, отколкото помага. Според тях тя снижава имунитета на детето и така го излага на опасности от различни други болести. Други възрастни са убедени, че производството на ваксини продължава единствено в интерес на печалбите на фармацевтичните компании. Върлите противници на имунизациите не са с медицинско образование, а убежденията им са изградени предимно въз основа на прочетеното в различни интернет форуми, твърди д-р Весела Тодорова.

Опитният педиатър обяснява, че ползата от ваксините е доказана и несъмнена. Именно благодарение на успешни кампании в цял свят страшната някога вариола вече не фигурира в т.нар. имунизационен календар. А след като години наред нямаше случаи на заразени от морбили, болестта отново започна да се проявява. Главната причина е отказът на майки децата им да бъдат ваксинирани. Когато не е направена тази имунизация, едно от възможните усложнения при евентуална инфекция с морбили вируса е развиването на менингоенцефалит, в резултат на който човек остава завинаги инвалид, ако въобще оживее, предупреждава д-р Тодорова. Огромни рискове за здравето на децата си поемат родителите и при отказ от имунизиране срещу детски паралич, туберкулоза, хепатит, както и срещу всички инфекциозни болести, включени в националния имунизационен календар.

Някои родители са половин доктори

Независимо за какъв вид инфекция става дума, първият важен въпрос е адекватна ли е реакцията на родителите. Днешните майки и бащи се правят на лекари много повече, да речем, от своите родители. Светкавично сами започват лечение, особено ако детето е на възраст над три-четири години. Добрата новина е, че обикновено първоначалните им мерки вършат работа, твърди лекарката. Някои дори съумяват да ликвидират болестта в началния й стадий и с традиционните противовъзпалителни медикаменти и мултивитаминни препарати.

Що се отнася до избора на лекарство в случай на треска, най-добрият вариант е да се пробва с парацетамол. По този пункт мнението на нашия педиатър съвпада напълно с това на френските й колеги. Те изрично подчертават, че от популярните против висока температура средства аспирин, ибупрофен и парацетамол най-ефикасен е именно парацетамолът. Препаратът може да се комбинира или редува с други противовъзпалителни средства.

Бабини илачи за кашлица

При силна кашлица се препоръчва сок от лук с мед: 500 г изчистен и нарязан лук, 50 г мед и 400 г захар се варят в 1 литър вода на ниска температура в продължение на 3 часа. Течността се охлажда и се затваря плътно в бутилка. Дават се 4-6 супени лъжици дневно. Много добро отхрачващо средство при бронхит е чаят от изсушени листа на медуница, живовляк, градински чай, кантарион, пелин и мед.

Черната ряпа способства за синтеза на интерферон в организма, който има противовирусно действие. За децата е подходящ сокът й, омекотен с мед или захар. Той се получава, като в ряпата с лъжичка се издълбае дупка, която се пълни с мед. След няколко часа илачът ще е готов за употреба. Дава се по една чаена лъжичка сутрин и вечер. 1 смлян лимон се смесва с 4 супени лъжици вода и 1 супена лъжица мед. Вари се на водна пара до получаването на еднородна маса. Изстудява се. Пие се по 1 чаена лъжичка на всеки 2-3 часа. За изчистване на бронхиалния секрет помага горещото мляко, подсладено с мед.

(в. Преса, печатно издание, брой 298 (649 от 01 ноември 2013)

Маргарита ТОШЕВА

Други интересни статии, които подбрахме специално за Вас: