Ако някой използва тези 7 фрази, знайте, че той само се преструва на учтив

Случвало ли ви се е след като приключите разговор с някого да имате странно и необяснимо чувство?

На пръв поглед в разговора е нямало нищо лошо. Всъщност всичко, което отсрещната страна е казала е било мило и учтиво… Но все пак…

И така, какво става тук? Прекалявате ли с нещата, или има истински проблем?

Или може би се захващате с някой, който само се преструва на учтив.

Как можете да разберете дали това е така? След като анализирах хората, които познавам, и взаимодействията, които имах с тях, стесних го до 7 ключови фрази.

Ако забележите, че някой ги използва често, има голяма вероятност само да се преструва на учтив. 

1) „Без обида, но…“ 

Всички сме чували тази фраза. Това е класика, която обикновено се използва, когато някой е на път да каже нещо, което вече знае, че може да ви обиди. Въпреки предговора, той рядко се използва в истински учтив разговор.

Човек, използващ „без обида, но…“ всъщност си дава свободен пропуск да направи потенциално обиден коментар. 

Те признават, че думите им може да ви разстроят, но вместо да положат усилия да намерят по-състрадателен начин да го кажат, те все пак са решили да го кажат.

Иронията на тази фраза е трудна за пренебрегване. Като твърди, че няма намерение да обиди, говорещият прехвърля отговорността за всички наранени чувства върху слушателя, сякаш вие сте виновен, че сте се обидили.

Чух това доста често в скорошен онлайн курс, в който бях част. По време на партньорска проверка един член започваше изреченията си с „Без обида, но…“ и след това отправяше доста остра критика към проекта на друг участник. 

Беше доста неудобно за всички участници. Ако се изкушите да използвате тази фраза, това е знак, че може да има по-мил начин да кажете това, което искате да кажете. 

2) „Съжалявам, че се чувстваш така“

Ах, псевдоизвинението. 

На повърхността изглежда като опит за съчувствие и разбиране. Но в действителност „Съжалявам, че се чувстваш така“ често е завоалиран опит за отклоняване на вината и отговорността.

Вместо да предложи искрено извинение за действията си, човекът просто изразява съжаление за емоционалната ви реакция. Това е фина промяна, но тя поставя отговорността за конфликта върху получателя, а не върху издателя на изявлението.

По принцип те казват: „Съжалявам, че си разстроен“, а не „Съжалявам за това, което те разстроих“. С други думи, тази фраза предполага, че истинският проблем са вашите чувства, а не техните действия.

На предишната ми работа имах ситуация с колега, при която не бяхме съгласни относно подхода към проекта. Когато изразих притесненията си относно неговия метод, отговорът му беше: „Съжалявам, че се чувстваш така.“ 

Тази фраза не помогна с нищо за справяне с разглеждания проблем. Вместо това ме остави да се чувствам отхвърлена и нечута. 

Не забравяйте, че истинската учтивост означава изслушване, съчувствие и, когато е необходимо, признаване на нашите действия.

3) „Имате ли нужда от помощ?“

И сега стигаме до фалшивата оферта за помощ.

Със сигурност сте чували това от привидно мил минувач или непознат. Бях свидетел на това само преди няколко дни на паркинга на хранителен магазин.

Чантите на една жена се разкъсаха и цялото им съдържание се изсипа на земята. Млад мъж, който минаваше покрай него, попита: „Имате ли нужда от помощ?“

И така, ето защо това често е просто някой, който се преструва на учтив. Начинът, по който е формулиран, на практика насърчава човека да откаже учтиво.

Ако кажат „да“, това би ги накарало да се почувстват така, сякаш причиняват неудобство на човека, който пита, или трябва да признаят, че имат нужда от помощ, което може да ги накара да се чувстват неудобно.

И всъщност жената на паркинга отговори с „О, добре съм, благодаря“.

Едно наистина любезно предложение би звучало като „Мога ли да ви помогна?“ или „Моля, позволете ми да ви помогна.“ Или просто бихте помогнали, без дори да питате – доста очевидно е, че човекът може да използва ръка.

4) „Благослови сърцето си“

Ето една фраза, която е много популярна, особено в южната част на САЩ.

Въпреки че може да бъде истински израз на съчувствие или нежност, той често се използва като пасивно-агресивна обида , обикновено когато говорещият вярва, че лицето, към което се обръща, е направило нещо глупаво или наивно.

Вместо директно да изрази своето неодобрение или недоверие, говорещият захаросва критиката им с тази привидно любезна фраза. Това е учтива подигравка, маскирана като загриженост.

Миналата година, по време на семейно събиране, предложих нов начин за организиране на нашата годишна празнична размяна на подаръци. 

Един по-голям братовчед отговори със сладка усмивка: „Благослови сърцето ти, винаги се опитваш да поправиш неща, които не са счупени.“

В този момент фразата не беше комплимент за моята инициатива, а учтив удар към предполагаемата ми наивност. Остави скрито течение от негативизъм под учтивия фурнир.

Така че не забравяйте, че учтивостта не се отнася само до думите, които използваме, но и до намерението зад тях. Истински учтивите хора използват думите си, за да повдигнат другите, а не да ги унижат.

5) „Не е за всеки“

Тази фраза може да бъде трудна. На повърхността изглежда уважително, разбиращо, дори утвърждаващо. Признава, че всеки е уникален и различни неща подхождат на различни хора. 

Въпреки това, в определен контекст или тон, това може да бъде и начин за изразяване на критика или неодобрение.

Някой да каже: „Не е за всеки“ може наистина да означава „Не ми харесва това и неусетно внушавам, че вие ​​или вашата работа не отговаряте на определен стандарт“.

Не можете наистина да го оспорите, защото технически това е справедливо твърдение. Но основното послание може да изглежда пренебрежително или омаловажаващо, превръщайки го в учтиво принизяване.

Не толкова отдавна направих малка художествена изложба в местното читалище. Един познат, след като прекара доста време в наблюдение на работата ми, се обърна към мен и каза: „Е, не е за всеки.“

Бях малко изненадан. Фразата беше достатъчно невинна, но контекстът и тонът им подсказваха, че е слабо завоалирана критика. 

Те не казваха, че изкуството ми е уникално или различно – те казваха, че не ги харесва или може би повечето хора.

Когато сте наистина учтиви, важно е да предавате критиките конструктивно и директно – или да не казвате нищо.

6) „Ще се справиш по-добре следващия път“

Ето нещо, което може да чуете хората да казват, когато се чувствате разстроени, защото не сте се справили добре с нещо.

На предишната си работа бях много строг към себе си, особено когато бях нов. Бих анализирал всяка презентация или проект, който направих, и открих десетки грешки в тях. 

Имаше двама колеги, с които споделих тревогите си. И забелязах каква огромна разлика имаше в реакцията им. 

Един от тях отдели време да ми говори за какво точно се чувствам зле и как мога да се опитам да го подобря.

А другият просто слушаше, кимна и направи коментар като „Следващия път ще се справиш по-добре“.

Разбира се, на пръв поглед беше учтиво и може би този колега наистина имаше добри намерения. Но имах впечатлението, че просто се опитват да прекратят разговора и не се интересуват дали съм се справила по-добре или не.

Защото зад думите й не се криеше никакво усилие. Когато човек наистина иска да бъде мил, той ще ви го покаже чрез действие, а не само с приятно звучащи фрази. 

7) „Това звучи интересно“ 

Трябва да призная нещо: използвал съм тази фраза стотици пъти. Всъщност, смея да твърдя, че все още го правя.

И да бъда честен? Опитвам се да бъда винаги мил човек , но истината е, че понякога използвам тази фраза само защото звучи учтиво.

Нямам сили да измисля нещо по-обмислено или конкретно, което да кажа, така че просто се връщам към фрази като тази, които работят практически във всяка ситуация.

И понякога можех да го кажа в лицето на човека. Те очакваха коментар с повече съдържание или може би дори просто с по-ентусиазиран тон и аз ги разочаровах.

Оттогава се старая да избягвам тази фраза и вместо това отделям време, за да разбера какво казва човекът по-дълбоко. В резултат на това винаги мога да намеря нещо по-смислено да кажа в отговор. 

Как можете да разберете кога някой е наистина мил и учтив

Вече знаете 7 фрази, които хората използват, когато само се преструват на учтиви. 

Така че сега може би се чудите как можете да разберете кога някой е наистина мил ?

Това е доста просто. Не става дума само за казване на „правилните“ неща – става дума за истинско внимание и уважение към другите.

Това не зависи от какъвто и да е конкретен начин, по който формулирате нещо, а от начина, по който подхождате към разговора, способността ви да слушате и съчувствате и грижата, която влагате във взаимодействието. 

Важно е да слушате внимателно и критично какво казват хората и как го казват. Тъй като думите могат да изглеждат безобидни на повърхността, истинското намерение често се крие отдолу. 

Нека се стремим към свят, в който учтивостта не е маска, зад която да се крием, а истинска проява на съпричастност, доброта и разбиране.

Хареса ли ви статията ми? Харесайте ме във Facebook, за да видите повече статии като тази във вашата емисия.