Благородното изкуство на самозаблудата

Самоизмамата не винаги е нещо лошо.

  • Психолозите Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг разкриха, че хората сериозно надценяват способностите си.
  • Крюгер и Дънинг обясняват, че некомпетентните индивиди имат по-слабо метапознание в сравнение с компетентните.
  • Метакогницията е способността за отразяване и оценка на собствените мисловни процеси.

В детството ми имаше един дървосекач, който беше голям чудак. Беше скъперник, оцеляваше с груб хляб, мазнина и осолена херинга. Останалите пари бяха похарчени за водка…

Говори се, че по време на вечерята той намазвал филия хляб с мазнина и поставял парче херинга от буркан в единия край на хляба. Докато ядеше, той отдалечи херингата от хляба. Накрая, когато свършеше и последното парче хляб, връщаше херингата в буркана и възкликваше на себеси на глас: „Пак те заблудих, глупаво копеле“.

Кой кого заблуждаваше? Дървосекачът не беше шизофреник, но като всеки друг, понякога водеше диалог със себе си: Да изяде ли херингата сега или да я запази за бъдещето си Аз? И колкото херингата ставаше все по-гранясала, толкова повече той предпочиташе бъдещето ѝ изяждане…

Лъжите на живота

Как е възможно човек да се самоизлъже? Няма ли веднага да разпознае измамата, ако се опита? В действителност ние сме изненадващо умели в това да заблуждаваме себе си, често несъзнателно. Психолозите отдавна са разбрали, че хората живеят с различни видове житейски лъжи, но самоизмамата се проявява в много повече контексти.

Самоизмамата действа, защото аз-ът не е неделима единица: несъзнаваната страна на себе си може да измами съзнателната. Една форма на самозаблуда включва изразяване на желание за постигане на определена цел, докато несъзнателно работите за друга. Тази стратегия е кратко обобщена от афоризма на френския философ Блез Паскал: „Сърцето има своите причини, които разумът изобщо не познава“.

Вижте още:   Тантристкото преобразяване

Ние се надценяваме, за да дадем приоритет на себе си пред другите и по този начин да оцелеем. Ако трябваше да възприемем нашата обективна истинска същност, вероятно бихме изпаднали в отчаяние.

Измамата не винаги включва откровени лъжи; може да включва и преувеличаване на определени характеристики. Буквалното самоукрасяване – грим, прическа, избор на облекло е ежедневна форма на самозаблуда, в която повечето хора участват. Рядко желаем да разкрием истинската си същност.

Повечето хора таят илюзии за себе си и вярват, че притежават положителни качества над средното ниво. Склонни сме да мислим, че сме по-интелигентни, честни, приятелски настроени, оригинални и надеждни от средните. Също така вярваме, че ще живеем по-дълго от средното и ще шофираме по-добре от средното (дори тези, които са били хоспитализирани за пътнотранспортни произшествия, са на това мнение). Нещо повече, тези илюзии се простират до саморефлексия: повечето хора се възприемат като по-малко повлияни от такива илюзии от обикновения човек.

Надценяване на собствените си способностите

Натуралистът Чарлз Дарвин отдавна е забелязал, че самоувереността по-често произтича от невежеството, отколкото от знанието. Например шофьори, които са участвали в произшествия, или хора, които са се провалили на шофьорски изпит, са по-лоши в преценката на представянето си на тест за реакция, отколкото опитните шофьори.

Социалните психолози Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг проведоха поредица от тестове, разкриващи, че всъщност хората, които са сред най-лошите по отношение на логично разсъждение, граматично писане или разбиране на хумора почти винаги сериозно надценяват способностите си. Средно най-ниско представящата се четвърт от участниците се е оценила като тези, които попадат сред първите 40 процента.

Метакогниция

Крюгер и Дънинг обясняват тази самооценка, като твърдят, че некомпетентните индивиди притежават по-слабо метапознание в сравнение с компетентните. Метакогницията е способността за отразяване и оценка на собствените мисловни процеси.

Вижте още:   Дийпак Чопра за мистерията на живота

Например способността да напишете граматически правилно изречение е подобна на способността да разпознаете, че има граматична грешка в изречение. Следователно, ако не успеят да признаят грешките си, те ще надценят силно способността си да пишат граматически правилно.

Следователно некомпетентните индивиди носят двойно бреме: те не само правят грешни заключения и вземат грешни решения, но тяхната некомпетентност ги ограбва и от метакогнитивната способност да разпознават своите недостатъци.

От друга страна, горната четвърт от субектите в експеримента средно леко подценява своята компетентност. Това е в съответствие с изследванията, които показват, че експертите в дадена област имат много по-развито метапознание, когато става въпрос за решаване на проблеми, отколкото новаците.

Положителни страни

Благоприятен ефект от надценяването на себе си е, че положителните илюзии водят до по-добро здраве и по-дълъг живот. Проучванията, проведени върху ХИВ-позитивни хора, разкриха, че тези с прекалено положително възприятие за себе си показват значително по-бавно прогресиране на болестта.

По същия начин, пациентите, които не възприемат риска в предстоящата им операция са склонни да се възстановяват по-бързо след операцията в сравнение с тези, които са загрижени за процедурата. Освен това жените, които отричат ​​проблеми, свързани с диагнозата рак на гърдата, са имали по-малко рецидиви на заболяването в сравнение с други.

Пътувам много, както по работа, така и по ваканции. През повечето време нося фотоапарат, за да заснема хора, места и моменти, които искам да запомня. Често се улавям, че се опитвам да разкрасявам снимките, например, като заснемам само хората, когато изглеждат щастливи, или умишлено изключвам грозна къща в снимка на плажа. Вярвам, че много любители фотографи могат да се свържат с това поведение.

Вижте още:   Как успелите хора прекарват уикендите си?

Защо наистина искам да разкрасявам изображенията? Моето възприятие беше, че искам да представя на другите по-привлекателни изображения на моите преживявания, отколкото всъщност бяха, подобно на обличането, за да изглеждам добре. Въпреки това рядко показвам снимките на други; вместо това най-вече се заблуждавам.

Всъщност това, което се случва, когато разкрасявам снимка, е, че създавам спомен . Споменът ми за пътуването ще бъде до голяма степен оцветен от изображенията, които реша да запазя. Залъгвам се, че пътуването е по-златно, отколкото беше в действителност.

Освен ежедневното самовъзвеличаване, една от най-разпространените форми на самозаблуда включва селективен избор коя информация да се признае. „Това, което не знам, не може да ме нарани“ е отличен пример за самозаблуда.

Общото разбиране за самозаблуда постулира съществуването на скрити подтици и други несъзнателни сили, които управляват нашите действия, докато съзнателните мотиви ръководят нашите действия или поне така вярваме. В случаите на измама несъзнаваното не се изравнява със съзнанието.

Следователно парадоксът на самозаблудата се крие във въпроса как можем да избегнем откриването, че интерпретациите, които правим на нашите действия в дългосрочен план са толкова слабо съгласувани с действителното ни поведение. Нашето съзнание никога не ни насърчава да бъдем честни със себе си. Живот, свободен от самоизмама, може да бъде постигнат само чрез неподправено разбиране на нашите действия.

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds