Защо всички говорят за „непо бебета“?

Един от най-сигурните пътища към успеха в шоубизнеса е да си дете на вече известен и успял човек.

Тези деца се наричат ​​непо бебета (nepo = непотизъм) и те не толкова тайно, но доста трайно са проникнали в безброй жанрове на поп културата. Кой беше любимият ви герой от “Stranger Things”? Робин, беше ли? Непо бебе . Вашият любим котешки антигерой в “Батман”? Да, тя е непо-бебе . Ако сте предпочели Riddler в този филм, малко новини – неговият партньор в реалния живот също е непо-бебе .

Това, че тези известни и успешни хора са били деца или роднини на други известни и успешни хора, не е изненада: Трудно е да се забрави с кого са роднини Мая Хоук и Зоуи Кравиц, когато изглеждат като изплютия образ на своите известни родители.

Но терминът „непо бебе“ е сравнително нов, фраза, която вдъхва вина и безпокойство сред тези, които описва. Корицата на този брой на списанието Vulture бе посветена на десетки невинни бебета, като дори постави няколко от тях обратно в памперси в осеяно със звезди родилно отделение за да подчертае тезата си.

Изданието избухна като бомба, шокирайки читателите, като изложи известни родословия и дори включи няколко доста изненадващи имена сред тях. Някои фенове защитиха своите идоли; други аплодираха списанието за дързостта му потенциално да отблъсне безброй знаменитости. Няколко от споменатите знаменитости също се включиха в дискусиите.

Бебетата на Nepo водят любими стрийминг сериали и печелят награди. Те са играли на Бродуей и са водили големи модни кампании . Някои са широко обичани . Някои са Чет Ханкс .

Казано по-просто, според Нейт Джоунс от Ню Йорк: „Непо-бебето е физическо доказателство, че меритокрацията е лъжа.“

Кратка история на непо бебето

„Непо бебе“ наричаме детето на успели хора, което се е облагодетелствало от непотизъм в индустрии като развлечения или съседни области (модата и медиите са две от другите големи). За разлика от бутстрапърите и естествено талантливите никомунеизвестни – непо-бебетата започват с предимство – връзките на родителите си. Въпреки това – много от тях по-късно твърдят, че произходът им е бреме, когато става въпрос за налагане на собствените им имена.

Тази година скандалът за бебетата на nepopo започна, след като противоречивият сериал на HBO „Euphoria“ излъчи втория си сезон. Някои млади зрители бяха шокирани да разберат , че членът на актьорския състав Мод Апатоу е дъщеря на режисьора Джъд Апатоу („Позабременяла“, „Така е на 40“) и актрисата Лесли Ман (също участваща в „Позабременяла“ и  „Така е на 40“). Самият режисьор на „Euphoria“ Сам Левинсън е „непо-бебе“ – той е син на успешния режисьор Бари Левинсън , с когото написаха сценария на филма на HBO „Магьосникът на лъжите“, преди да режисират „Euphoria“.

Актрисата Мод Апатоу и нейният баща, режисьорът Джъд Апатоу, присъстват на партито на HBO Emmys 2022 на 12 септември в Западен Холивуд.

Тези връзки изненадаха някои млади потребители на TikTok, които започнаха разследвания на други сравнително незабелязани бебета. (Много от най-известните непо-бебета достигнаха своя връх по отношение на славата, преди Gen Z да стане достатъчно възрастен, за да ги помни.) Тези видеоклипове популяризираха термина „непо-бебе“.

Дебатът за непо бебето достигна нови висоти през ноември, когато Лили Роуз Деп, дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради, която също ще се снима в сериал на Сам Левинсън, отхвърли термина в интервю за Elle : „Интернет се интересува много повече от кое е вашето семейство от хората, които ви определят в нещата. Може би се “хващате за краката от вратата”, но все още просто сте стъпили на вратата. Има много работа, която идва след това.”

Критиците се нахвърлиха, включително изгряващият супермодел Витория Черети, която е работила за модни къщи като Chanel (и за която Деп е модел от тийнейджърските си години). „Имам много непо-бебе приятели, които уважавам, но не мога да понеса да те слушам да се сравняваш с мен“, каза Черети в история в Instagram. „Не съм роден на удобна секси възглавница с гледка. Знам, че вината не е ваша, но моля, ценете и познавайте мястото, откъдето сте дошли.”

Всичко това вдъхнови колонката за поп културата на списание New York, Vulture, да стартира в края на годината поредица за непо-бебета, която включваше изчерпателна информация за известни деца (и по-малко известни деца на по-известни родители).

Кой кой е в непо бебешката вселена

Vulture показа ясно, че вселената на непо бебетата е огромна и потенциално безкрайна. Има млади звезди: Мая Хоук е потомството на Ума Търман и Итън Хоук, а любимата на инди музиката Райли Кио е внучката на Елвис. Има и много отдавна установени непорочни бебета, като Зоуи Кравиц (Лени Кравиц и Лиза Бонет), Кейт Хъдсън (Голди Хоун и доведеният баща Кърт Ръсел) и Гуинет Полтроу (Блайт Данър, режисьор Брус Полтроу).

Няколко записа в списъка бяха изненадващи: двама от тримата членове на „Please Don’t Destroy“, възпитаници на Нюйоркския университет, които създават дигитални клипове за „Saturday Night Live“, са синове на продуцентите на „SNL“. Сестрите Руни и Кейт Мара са членове на две семейства основатели на NFL. А актрисата от „Фантастични животни“ Катрин Уотърстън е дъщерята с британски акцент на Сам Уотърстън, наскоро в „Грейс и Франки“.

И тогава има такива, които са толкова талантливи и/или утвърдени, че тяхната непо-бебешка репутация вече няма значение. Джейми Лий Къртис е дъщеря на Джанет Лий и Тони Къртис. Бонафидите на Дакота Джонсън датират от поколения назад: тя е внучка на иконата на „Птиците“ Типи Хедрен и дъщеря на „Работещото момиче“ Мелани Грифит и Дон Джонсън от „Маями Вайс“. А носителката на Оскар/ гей иконата Лора Дърн е дъщеря на двама номинирани за Оскар, Даян Лад и Брус Дерн.

Актрисата Джейми Лий Къртис и нейната майка, актрисата Джанет Лий, позират за портретна сесия през 1979 г. в Лос Анджелис.

Vulture откри и някои интересни непо-бебе тенденции: осем от тях се появиха в „Имало едно време … в Холивуд“ на Куентин Тарантино, според изданието. И трите дъщери на Мерил Стрийп са актриси, които са се появявали в HBO. Няколко други непорочни бебета участваха в „Големи малки лъжи“ на HBO, в който също участва Александър Скарсгард от семейство Скарсгард . (HBO, която споделя компанията-майка Warner Bros. Discovery със CNN, очевидно е основен работодател на бебета с непорочни деца.)

Читателите бяха изненадани, възмутени и възхитени

Вярно е, че „становете“ на звездите, които Vulture изтъкна, излязоха в подкрепа на своите идоли, защитавайки ги, че използват славата си и критикуваха списанието, че изтъкна семейната им история с възможност за Google. (Забележка: „Стан“ е друг термин за „твърд фен“ , популяризиран от Еминем, чиято дъщеря Хейли също е включена в списъка на Vulture; тя е домакин на подкаст.)

Ив Хюсън, актриса („Bad Sisters“, „The Knick“) и дъщеря на Боно, туитва подигравателно няколко пъти за статията. „Цели за 2023 г.: бъдете достатъчно успешни, за да бъдете признати за непо-бебе“, написа тя, преди да разбере, че е спомената в инфографика.

И след това : „О, моля те, може ли всички бебета на Непо да се обединят и да се облекат като гигантски бебета за Хелоуин.“

Статията напомни някои от отговорите на споменатите непо бебета, когато ги попитаха за техните привилегии. Мая Хоук каза пред Rolling Stone по-рано тази година, че когато става въпрос за „непотизма“, тя признава, че нейното потекло „определено ви дава огромни предимства в този живот“ и докато „ще получите шансове безплатно … шансовете няма да са безкрайни .” Междувременно Мод Апатоу каза , че етикетът я е натъжил, но че се опитва да не „допусне да стигне до нея, защото (тя) очевидно разбира(а), че (тя) е в такава щастлива позиция.“

Някои критици изтъкнаха, че някои от включванията в компилацията на Vulture са напразни : Фийби Бриджърс , например, беше включена сред „бебетата на индустрията“ като „дъщеря на строител на декори“ до младия номиниран за Оскар Лукас Хеджис, чийто баща е режисьор и чийто дядо е бил изпълнителен директор в HBO. За някои от феновете на Бриджърс изглеждаше неуместно да се сравняват връзките на двете звезди в индустрията.

Повечето от избраните непо бебета на Vulture не са реагирали на разпространението или шума, който предизвика. В края на краищата, много от тях са толкова известни, че могат да избегнат изобщо да се включват в тенденции като тези.