Защо да си мързелив всъщност е добре за теб

Аз съм мързелив човек. Това изненадва някои хора, особено като се има предвид, че пиша книги за производителността, за да си изкарвам прехраната. Моето най-добре прекарано свободно време е да лежа на дивана, да гледам документални филми и да чета.  Аз съм човекът , който предпочита да си стои вкъщи и да яде пица, отколкото да пътува по света. За мой късмет този мързел е точно това, което ме прави толкова продуктивен. И това е факт, подкрепен от науката.

Мързелът е изгубено изкуство. Нямам предвид мързел в смисъл на запълване на всеки момент с безсмислено разсейване. Имам предвид истинското безделие, когато избираме да не правим нищо. В свят на постоянно разсейване, ние рядко си почиваме истински. Вместо това, ние прекарваме свободното си време в подскачане между нови разсейвания – от проверка на имейла ни през четене на новини, до сърфиране във Facebook и т.н. – дейности, които често ни правят още по-уморени и разсеяни.

Във всеки един момент нашето внимание е или фокусирано, или не . Фокусът привлича цялото внимание – това е, което ни позволява да свършим работата, да водим смислени разговори и да движим живота си напред. Но както се оказва, изследванията показват, че нефокусирането е също толкова мощно, макар и по различни начини. Докато фокусирането ни прави по-продуктивни, разфокусирането ни прави по-креативни.

Помислете за последното си творческо прозрение – има вероятност то да не се е случило, когато сте се фокусирали върху едно нещо. Всъщност вероятно изобщо не сте се фокусирали върху много. Може да сте вземали много дълъг душ, разхождали сте се, посещавали сте музей, чели сте книга или сте релаксирали на плажа с една-две напитки. Може би сте отпивали от сутрешното си кафе . Тогава, като светкавица, ви осени гениална идея. Звучи познато, нали?

Има причина мозъкът ви да избере този момент, за да свърже тези разпилени мисли в идеи. Когато вниманието ни е в покой – например по време на пристъпи на безделие или мързел – умът ни се скита на очарователни места. Едно проучване, което периодично взема проби от мислите на хората, докато умовете им блуждаят, потвърди това. Местата, където умът ни се лута, включват бъдещето (48% от времето), настоящето (28%) и миналото (12% от времето). Във времето, което остава, умът ни обикновено е скучен или празен. Точните проценти нямат голямо значение — вместо това си струва да подчертаем, че това лутане не е толкова непродуктивно, колкото си мислим. Почиващия си ум ни позволява да правим три критични неща:

  1. Почивка . Когато вниманието ни е в покой, ние сме в покой. Когато изберем да оставим ума си да блуждае – наричам това състояние на умишлено блуждаене на ума „разпръснат фокус“ ​​– не е нужно да регулираме вниманието си. Това прави режима възстановяващ енергията, което ни помага да се фокусираме по-дълбоко по-късно . За да разширите тези енергийни ползи, помага да правите нещо приятно, без усилие и обичайно, докато почивате вниманието си, като инвестиране в творческо хоби, тичане без музика или ходене за кафе без телефонът ви да ви разсейва. Доказано е също, че правенето на нещо обичайно води до повече творчески прозрения .
  2. План . Изследванията показват, че мислим за бъдещето 14 пъти по-често, когато вниманието ни е разпръснато, в сравнение с когато сме фокусирани. Ние също мислим за нашите дългосрочни цели седем пъти по-често, когато вниманието ни е в покой. Да действаме според тези цели е друг въпрос, естествено, но стратегическият мързел ни позволява по-точно да дефинираме намеренията си и да си спомняме целите си на първо място.
  3. Генериране на идеи . Нашият блуждаещ ум свързва и трите умствени дестинации: миналото, настоящето и бъдещето. Това ни позволява да изпитаме значително повече творчески прозрения, отколкото когато сме във фокусирано състояние. Например, можете да си припомните идея, която сте прочели преди няколко седмици, и да я свържете с това как да разрешите текуща работна ситуация. Нашите най-контраинтуитивни, проницателни идеи идват, когато не сме фокусирани.

Най-добрите тактики за производителност са тези, при които за всяка минута, която инвестираме в тях, връщаме това време и след това още малко – те ни позволяват да постигнем много повече и да работим много по-ефективно. Включвам мързела в тази категория. Когато бездействаме, не изглежда, че правим много. Но психически е точно обратното.

Вероятно трябва да мързелувате по-често. Независимо дали е за да дадете почивка на мозъка си, за да имате проницателни идеи или да начертаете бъдещи планове, понякога най-добрият начин да накарате нещата да се случат е като не правите нищо.